Tırnak Mantarı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Tırnak Mantarı Nedir?

Parmaklarımız iskelet sistemimize bağlı olan kemikler ile kavrama ve hareket etme kabiliyetine sahip organlarımızdır. Ayak parmaklarımızda bu işlem daha çok ayakta dengede durma ve yürüme işlevini sağlar. El ve ayak parmaklarımızda kemik hücrelerimizden uzantı olarak çıkan ve parmaklarımızı destekleyen tırnaklarımız bir çok özelliğe sahiptir. Öncelikle ellerimizde tutma işlevini ve yazma işlevini yerine getirmemizi sağlar. Ayaklarımızda ise yürürken alabileceğimiz darbeleri bir noktaya kadar absorbe eder. Bazı durumlar tırnaklarımızda baş gösteren rahatsızlıklar tırnaklarımızın sağlığını kaybetmesine ve güçsüzleşmesine neden olur. Bu rahatsızlıkların en çok yaygın olanı tırnak mantarı hastalığıdır. Tırnak mantarı tedavisi hakkında bilgi vermeye çalışacağı.

Tırnaktaki mantar tırnağın uç tarafından alta bakan kısımda sarı renkte belirmeye başlayan bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman hastayı estetik görüntüsü haricinde rahatsız etmez fakat tırnak ilerleyen dönemlerde çok kalınlaşırsa şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir.

Tırnaktaki mantarlar çoğu zaman estetik görüntüyü bozan sağlıksız durumlardır. Bu mantarlar ayak ya da el parmaklarında tek bir parmakta görülebildiği gibi birden fazla tırnakta da ortaya çıkabilir. Bu mantarlar tırnaklarda geniş bir şekilde yayılabilr ve genellikle sarı renge sahiptir. Tırnağın kalınlaşmasına ve bir süre sonra uçlarından kopmasına neden olur.

Tırnaklarınızda mantar var ise şu belirtileri görebilirsiniz:

Tırnak Mantarı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

– El ya da ayak parmaklarındaki tırnakta sararmalar.
– Tırnaklarınızda olağan dışı kalınlaşma.
– Tırnak köklerinde his kaybı.
– Mantarlı bölgelerde tırnağın kopması ve dökülmesi.
– Tırnağın estetik görüntüsünde kötüleşme.
-Normal tırnak şeklinden farklı bozuk bir görüntü.
– Tırnak bölgesinde pis koku.

Tırnağınızda bu tür semptomlar mevcutsa hemen bir doktora görünerek tedavi olmaya başlayabilirsiniz. Ayaklarda tırnak mantarı el tırnağına nazaran daha sık görülür. Bu nedenle hastalar genellikle ayak tırnaklarından dolayı doktora başvururlar.

Tırnaktaki mantar hasta tarafından çoğu zaman kendi kendine çözülmeye çalışılır. Fakat büyük oranda çözüm bulunamaz. Bazı hastalar şeker hastalığına da sahip olabiliyorlar. Bu tür bir durumda doktora başvurmanızda ehemmiyet vardır.

Eğer tırnaklarınızı iyi bir şekilde korumuyor ve bakımını yapmıyorsanız sık sık başınıza gelebilecek bu hastalık uzun bir süre tırnağınızı terk etmeyebilir.

Tırnak Mantarı Neden Oluşur? Hangi Durumlar Hastalık İhtimalini Artırır?

Tırnak mantarı çoğu zaman hastaların tıbbi geçmişi ile alakalı olsa da bir çok nedenden dolayı da baş gösterebilir. Mantara neden olan organizmalar fungi tarzında bir başka deyişle bilinen mantar maya hücreleri tarzında yaşarlar. Spor ile çoğalan bu canlılar kısa sürede bir tırnağın tamamını enfekte edebilir. Peki tırnaktaki mantara neden olan olaylar ve durumlar nelerdir?

– Tırnaktaki mantar spesifik bir yaş aralığında yayılım göstermez. Her yaş aralığında yayılabilir. Fakat daha çok ileri yaşlı insanlarda görünme olasılığı daha da yüksektir.

– İlerleyen yaşlı insalarda tırnağın yaşlanması bu mantarların yayılması için bir neden teşkil eder. Tırnaklar yaşlandıkça güç kaybeder ve kırılmaya ya da dökülmeye başlar. Bu tür durumlarda fungus mikroorganizmaları güçsüz tırnaktaki kırılmaların olduğu bölgelerdeki boşluklara kolaylıkla yerleşebilir.

– Yine ilerleyen yaşa bağlı olarak insanların ayaklarında dolaşım sistemi yavaşlayabilir. İyi bir şekilde beslenmeyen tırnak hücreleri kolaylıkla kurur ve yapısı bozulabilir. Bu tür bir durum mantar hücreleri için uygun bir ortam sağlar.

İlginizi Çekebilir  Dansite Nedir? Dansite Yüksekliği Ve Düşüklüğü Anlamı

– Bağışıklığın düşmesi ile birlikte savunma hücreleri yeterli olmaz bu durum da mantar hücreleri ile savaşacak yeterli makrofaj hücresinin olmadığı anlamına gelir. Böylece mantar enfeksiyonu rahat bir yayılım alanına sahip olur.

Tırnak mantarı çok nadir olarak aynı ortamda aynı eşyayı kullanan insanlardan bulaşabilir. Bu tür durumlara sık rastlanılmasa da tıbbi vakalarda kayıtlara geçmiştir. Bazı durumlarda ise ayaktaki deri hücresinde yer alan mantar enfeksiyonu tırnağa kolaylıkla geçiş yaparak tırnakta mantar enfeksiyonuna sebep olur.

Peki hangi durumlarda bu rahatsızlığı olma ihtimalimiz daha da artar?

– İleri yaş bu rahatsızlığı geçirme olasılığınızı artırır. Yukarı da da belirtildiği gibi ilerleyen yaşlarda tırnak sağlığının bozulma ihtimali daha da yüksektir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda bu hastalığa daha sık rastlanır.

– Başka insanlar ile birlikte kullandığınız ürünler ve bulunduğunuz ortamda enfeksiyonlu bölgelere temas etme olasılığınız da bu ihtimali artırır. Bu tür rahatsızlıklar insanların birlikte kullandığı havuz ve spor alanlarında yayılabilir.

– Deri rahatsızlıkları. Örneğin; sedef hastalığı.

– Şeker hastalığı da vücudun savunma direncini düşürdüğü için hastalık ihtimalini artırır.

Tırnak Mantarı Sonucu Ortaya Çıkabilecek Durumlar

Tırnak mantarı genellikle ağrısız geçer ve hasta tarafında genel olarak estetik bir sorun yaratır. Fakat hastalığın ilerleyen evrelerinde bu enfeksiyon farklı komplikasyonlar doğurabilir.

Tırnakta Kalıcı Komplikasyonlar: Bu mantar enfeksiyonu bazı durumlarda iyi bir şekilde tedavi edilmez ve göz ardı edilir. Kişinin immün sisteminin sağlamlık seviyesi de göz önünde bulundurulduğunda; eğer sağlam olmayan bir bağışıklık sistemine sahipse bu enfeksiyon tırnağın tamamnını kaplar. Ardından tırnağı tamamen etkisi altına alır ve tırnakta irileşmeye kalınlaşmaya yol açar. Bu da tırnak bölgesinde kalıcı yaralanma ve hasarlar bırakabilir.

Bu durumların dışında ise yine bağışıklık sistemi; şeker hastalığı gibi hastalıklar nedeniyle düşük düzeyde olan hastalar bu enfeksiyonun vücudun farklı bölgelerine yayılması olasılığı ile maalesef yüz yüzedir.

Sinir Sisteminde Etkiler: Yine şeker hastalığına sahip olan ileri yaş insanlar bu enfeksiyon ile yüzleşirse; enfeksiyonun ilerlemesi sonrasında mantarın olduğu bölgelerde kan dolaşımı negatif olarak etkilenir. Bu durum sinir ağına direkt etki eden bir durumdur. Sinir ve his kaybı gibi sorunların yaşanması olasıdır.

Cilt Üzerinde Enfeksiyon: Tırnak mantarı ilerlemesi halinde enfeksiyonun olduğu bölgede ya da yakın bölgelerde bulunan deri üzerinde ilerleyerek cilde de yayılabilir. Bu durum tırnaktaki mantarın vücuttaki diğer bölgelere ilerlemesine neden olur.

Diyabet hastalığı ile bu hastalığı aynı anda geçiren hastalar çok dikkatli olmalıdır. Mantarın bulunduğu alan ne kadar küçük olursa olsun tedbiri elden bırakmamalı ve gerekli durumlarda uzmak hekim yardımına başvurulmalıdır.

Başka Enfeksiyon Riskleri: Tırnaktaki mantar, tırnağın kalınlaşmasına bağlı olarak tırnak ile üzerinde bulunduğun et dokusunun birbirinden uzaklaşmasına neden olur. Bu tür durumlarda duş sırasında ya da ayakta oluşan terleme sonrasında bu boşluk olan bölgeye farklı bakteriyel enfeksiyonlar da girebilir. Bunlar ile beraber eğer ki mantarın bulunduğu el ya da ayaklarda yaralanmalar gerçekleştiyse durum daha da kötüye gider. Bakteri enfeksiyonu kana karışma ihtimali doğurabilir.

Tırnak Mantarı Nasıl Teşhis Edilir? Önlemek Mümkün Mü?

Tırnak Mantarı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Tırnak mantarı halk arasında çoğu kez yaygın bir şekilde görülmüştür. Yerel halk kültürel birikimlerinden öğrendikleri tedavi yöntemleri ile bu hastalığı tedavi etmeye çalışsa da bazı durumlarda bu hastalığı tedavi etmek neredeyse çok zordur. Tıbbi müdahale gerekebilir. Peki doktorlar bu mantar enfeksiyonunu nasıl teşhis eder?

-Doktor öncelikle bu mantar hastalığını teşhis etmek adına hastayı dinler.
-Ardından hastanın tıbbi geçmişi kayıt edilir.
-Bunlara ek olarak doktor fiziksel muayene ihtiyacı duyar. Çünkü çoğunlukla tırnaktaki mantar enfeksiyonu gözle görülebilmektedir.
-Tırnaktaki mantarı doktor genellikle çok rahat teşhis edebilir.
-Bazı iler vakalarda doktor geniş bir tedavi yöntemi uygulamak amacıyla hastadan tırnak parçası örneği alır. Bu şekilde labaratuvar analizi yapılarak mantar hücrelerinin türü öğrenilir. Ve risk altında hasta için özel bir tedavi yöntemi hazırlanır.
-Sedef hastalığı gibi hastalıklar bazı durumlarda mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle bu tür durumlarda da geniş bir muayene ve labaratuar analizi gerekebilir.

İlginizi Çekebilir  Panda Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Önleme Yolları

Bu kadar yaygın olan bu hastalık, bazı durumlarda doktor tarafından bile zor bir şekilde teşhis edilirken bu hastalığı nasıl önleyebiliriz? Bu hastalığı önlemek için özellikle hijyen kurallarına uymak gerekir. İşte tırnak mantarı rahatsızlığından korunmanızı sağlayacak önemli öneriler.

– Tırnaklarınızın yer aldığı el ve ayaklarınızı sürekli olarak sabunla yıkamanız ve hijyenlerine özen göstermeniz gerekir. Eğer ki mantar enfeksiyonu olan bir tırnak ile temas ettiyseniz bu temizlik daha da ehemmiyet kazanır.

– Tırnak kesimi çoğu kez önemsenmeden yapılıyor olsa da bu uygulama önemlidir. Tırnaklarınızı keserken nasıl kestiğiniz de çok önemlidir. Örneğin; tırnaklarınızı keserken oval bir şekilde kesmek yerine düz bir şekilde kesin. Bu hem tırnak batmasını engeller hem de tırnak kalınlığını kontrol altına almanızı sağlar. Tırnak makasınızın hijyeni de önemli yer tutar. Her kullanım sonrası sterilize etmeniz gerekir.

– Ellerimiz açıkta durduğu için terleme olayları ya da sıvı birikmesi genellikle gerçekleşmez. Fakat ayaklarımız için aynı durum geçerli değildir. Ayaklarımızı duşlardan sonra kesinlikle kurulamalıyız.Buna ek olarak terleyen ayaklarımızı temiz bir şekilde yıkamalı, kurulamalı ve ardından tırnaklarımızın arasını da bir pamuk ve kürdan yardımı ile kurulamalıyız. Bu şekilde su olmayan kuru bir ortam yaratarak bakterilerin ve mantarların üremesini engellemiş olacaksınız.

– Birden fazla insanın topluca kullandığı ortamlarda bulunmamalı ya da bulunulsa bile hijyen kurallarına olabildiğince dikkat edilmelidir. Başkalarının kullandığı havlu, ayakkabı, terlik ve benzeri eşyaları kullanmamalıyız.

-Tırnaklarınızın organik yapısını bozup onları güçsüzleştirecek kimyasallardan uzak durulmalıdır. Bunlar aseton, oje ve diğer kimyasal ürünlerdir.

Tırnak Mantarı Bitkisel Tedavisi

Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak Mantarı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Tırnak mantarı tedavisi sanılanın aksine çok da kolay olmaz. Hastalık sonrası çok ağır komplikasyonlar görülme olasılığı düşük olsa da bu hastalık uzun bir süre tırnak üzerinde yerleşme özelliğine sahiptir. Bazı durumlarda bu mantar enfeksiyonu yıllar boyunca tırnağınızın üzerinden gitmeyebilir.

Tırnağınızdaki mantar enfeksiyonunu ortaya kaldırmaya çalışmak kendi başınıza zor olacaktır. Geleneksel evde tedavi yöntemleri genellikle çok başarılı olmamaktadır. Bu nedenle doktor tedavisi ile medikal destek almak mantıklıdır.

Doktora gidilmeyecek kadar ilerlememiş durumlarda bazı evde iyileşme yöntemlerini organik ve bitkisel tedavi yöntemleri olarak uygulama şansına sahipsiniz. Bazı bitkisel ürünler bu mantar enfeksiyonunun tırnaktan ve en nihayetinde vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olabilir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı adıyla anılan, daha çok bitkisel ürün ve bahatların satıldığı aktarlarda ya da marketlerde bulunan bu ürünü mantark enfeksiyonunun yerleşmiş olduğu alana uygulamanız gerekebilir. Bu ürünü şu şekilde kullanmalısınız:

-Aktardan aldığınız çay ağacı yağını bir pamuğun üzerine bir miktar koyun.
-Ayaklarınızı daha öncesinde zeytinyağlı sabun ile yıkayıp iyice kurulayın.
-Bu ürünü pamukla beraber enfeksiyonun olduğu bölgeye sürün.
-Daha sonra ayaklarınızı bir müddet havalandırın. Bu işlemi her akşam yatmadan yarım saat önce yapıp ayaklarınızı havalandırarak uykuya dalabilirsiniz.

Diğer Uygulamalar

Sarımsak ve Sirke: Sarımsak ve beyaz sirke ürününü karıştırarak hazırlayacağınız kürü enfeksiyonlu bölgeye uygulamanız gerekir.

– Öncelikle 2-3 adet sarımsağı havada iyi bir şekilde ezmeniz gerekli.
– Daha sonra beyaz sirkeden 2-3 yemek kaşığı alarak sarımsak ile karıştırın.
– İyice karıştırdığınız bu karışımı tırnak mantarı olan bölgeye sürün ve üzerini kapatın. Bu uygulamayı tırnağınız iyi bir görünüm alıp mantar enfeksiyonu gözden kaybolana kadar uygulamanız gereklidir.

İlginizi Çekebilir  Periferik Arter Hastalığı (PAD) Nedir? Belirtileri, Tedavisi

Sirke ve Su: Sirke asidik bir özelliğe sahip olduğu için mantar hücrelerinin ölümünü hızlandırabilir. Bu nedenle kullanımı genellikle başarı sağlayabilmektedir.

– Ayaklarınızın girebileceği geniş bir leğenin içerisine su doldurun.
-Ardından 2 yemek kaşığı sirkeyi bu suyun içerisine atarak karıştırın.
– Her gün hazırladığınız bu karışıma ayaklarınızı koyun ve yarım saat bekletin.
-Bu işlemden sonra ayağınızı yıkayıp kurulamayı unutmayın. Eğer mantar ellerinizde ilerlediyse bu işlemi elleriniz için de uygulayabilirsiniz.

Limon: Limon da sirke gibi asidik bir özelliğe sahip olduğu için sirkenin yarattığı etkiyi yaratarak mantar hücrelerinin ölümünü sağlayabilir.

-Enfeksiyonun yer aldığı tırnağınızın üzerine her gün 3 ila 4 damla arası limon damlatın.
-Bunu uyguladıktan sonra tırnağınızı iyi bir şekilde yıkayın ve kurulayın.

Tırnak Mantarı Medikal Tedavisi

Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarı hastalığı bir çok uzman hekim tarafından tedavi edilebilmektedir. Fakat bu süreç genellikle uzun sürmektedir. Doktor bu mantarın yerleştiği organa ya da bölgeye bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri sunabilir. Doktorun burada yapacağı şey hastanın başka bir hastalığı olup olmadığını muayene sırasında öğrenmelidir. Şeker hastalığı ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkların varlığında bu mantar için uygulanacak tedavi yöntemi tamamen farklılık gösterecektir. Bu nedenle kişiye özel tedavi önemli bir yer kaplamaktadır.

Antifungal İlaçlar: Mantar hastalıklarının tedavisinde genellikle antifungal ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar mantar hücrelerini ve bunların neden olduğu enfeksiyonu önlemeye yönelik ilaçlardır. Bu ilaçlar vücudun bu mantar hücrelerinin tasviyesi için gerekli enzim ve hücreleri üretmesini sağlar.

Bu ilaçlar genellikle tırnak üzerine uygulanan harici ilaçlar olarak verilebilse de bazı vakalarda doktor ağızdan alınabilen oral tabletler de tavsiye edebilmektedir. Oral tabletler doktorlar tarafından daha çok tercih edilir. Çünkü bu tabletler bu mantar enfeksiyonlarının hızlı bir şekilde vücutan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Başarı oranı çok yüksektir. Bu ilaçlardan bazıları doktor tarafından reçete ile yazılır. Örneğin: terbinafin ve itrakonazol ilaçları. Bu ilaçlar enfeksiyonu yok ederken aynı zamanda enfeksiyonlu tırnağın iyileşmesine de katkıda bulunur.

Oral tabletler bazı durumlarda kötü yan etkiler içerebilir. Bu nedenle doktorun genel muayenesi sırasında hastanın tıbbi geçmişini iyi analiz etmesi ve kullandığı ilaçları iyi bilmesi gerekir. Bazı durumlarda bu ilaçların kullanımında düzenli kan tahlilleri ile kan değerlerinin incelenmesi gerekebilmektedir.

Diğer Tedaviler

Harici Sıvılar İlaçlar: Bu ilaçlar doktor tarafından reçete ile yazılan ve tırnak mantarı bulunan bölgeye bir oje şeklinde sürülmesi ile kullanılan ilaçlardır. Adı Siklopiroks olan bu ojevari ilaçlar tırnak üzerine ince bir tabaka halinde sürülerek kullanılır. Günde bir kez kullanılan bu ilaç bir hafta sonra uygulanan bölge alkol sıvısı ile temizlenerek uygulanmaya devam edilir.

Bu ilaçlar ile mantar tedavisi yılları bulan bir süre içerisinde bitebilmektedir. Bu nedenle genellikle ilerlemiş vakalarda tercih edilmemektedir.

Tırnak Kremleri: İçerisinde antimantar maddesi bulunan bu kremler aslında birer ilaçtır. Sadece merhem ya da krem formatınad üretilmekte ve tırnak üzerinde kalması sağlanmaktadır. Bu ilaçların etkisinin artırılması isteniyorsa tırnaklar inceltilerek uygulanmalıdır.

Uzman hekim bu kremlerin etkisini artırmak için bir törpü ya da losyon yardımı ile tırnakları inceltir ve kremin uygulanmasını sağlar.

Cerrahi Müdahale: Harici ya da dahili antifungal ilaçlara cevap vermeyen vakalarda doktor tırnağa doğrudan cerrahi müdahale ile operasyon yapabilir. Bu operasyonda gerekli mantar öldürücü ilaçlar tırnak kaldırılarak enfeksiyonun olduğu ana bölgeye sürülür. Şiddetli ağrılar ve hasarların olduğu vakalarda doktor tırnağı tamamen alarak bu enfeksiyonu sonlandıradabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı