Tarhun Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İnsan vücudu doğduğu andan öleceği ana kadar her zaman bir ya da birden fazla şeye ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaçların büyük çoğunluğu sağlık alanındadır. Sağlık alanında ihtiyaçların büyük bir kısmı doğadan karşılanmaktadır ve son dönemlerde doğaya olan ilgi de artarak devam etmektedir. Bunun en önemli nedeni ise doğada bulunan bütün bitki çeşitlerinin insan sağlığı için bir ya da birden fazla faydasının olmasıdır. Doğada milyonlarca bitki türü bulunur ve insanların doğadan öğreneceği ve kendi yararına kullanacağı yüzbinlerce konu bulunur. Bu konuda doğada bulunan ve insanlar için son derece önemli ve faydalı olan canlılardan bir tanesi de tarhun otudur.
Tarhun Otu Nedir?
Papatyagiller ailesinin bir ferdi olan tarhun otu, Sibirya’da yetişen ve anavatanı olarak kabul edilen bir türdür. Diğer bitkilerden ayırt edilebilecek büyüklükte ve uzunlukta yaprakları bulunan tarhun otunun kendine has kokusu bulunurken kendine özel de açık yeşil bir renge sahiptir. Günümüzde Avrupa’da da sıklıkla yetiştirilen bir tür olan tarhun otunun geçmiş dönemlerden günümüze kadar insanların faydası için en fazla tercih edilen bitki türüdür.
Ülkemizde de yetiştirilen tarhun otu genellikle Şanlıurfa, Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Bayburt illeri başı çekmektedir. Tarhun otu özellikle Avrupa mutfaklarında hoş koku ve tat katması amacıyla yemeklerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Farklı isimlere sahip olan tarhun otu farklı bölgelerde ise dargun, yeşil altın ve ejder otu olarak da adlandırılmaktadır. Tarhun otunun kendine has özellikleri olması nedeniyle yetiştirildiği dönemlerde de farklılıklar bulunur. Öyle ki diğer bitki türlerinin aksine, tarhun otuna dikkatli ve özenli bakılması durumlarında yılda 3 kez olacak şekilde biçilebilen özel bir bitki türü olduğunu söylemekte fayda var.
Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?
- Tarhun otunun en önemli ve en dikkat çeken özelliği iştah açan yönleridir. Kilo almak isteyenler tarafından en fazla tercih edilen ve en iyi şekilde faydalarını hissettiren bir bitkidir.
- Tarhun otu sindirim salgılarına destek sağlayarak sindirim salgılarının sayısını artırır. Sayıları artan sindirim salgıları sindirim sistemini destekleyerek midede meydana gelebilecek ağrıları ortadan kaldırır.
- Tarhun otu bağırsaklarda ve midede birikmiş olan gazları giderirken, yemeklerden sonra meydana gelen şişkinliklere karşı oldukça etkilidir. Özellikle hazımsızlık problemlerini giderirken idrarların sökülmesine de yardımcı olur. Bireylerde gaz problemleri ve şişkinlik durumları varsa tarhun otunu tüketmesi fazlasıyla yeterli olacaktır.
- Özellikle kadınların regl dönemlerinde karşılaştıkları ağrı ve sancı gibi durumların hafifletilmesinde de tarhun otu oldukça etkilidir. Ağrıları minimum seviyede tutarak acı hissini ortadan kaldırır.
- Tarhun otu ödem sökme konusunda da oldukça fayda sağlar. İnsan vücudunun farklı bölgelerinde meydana gelen ödemlerin tarhun otu ile atılması oldukça kolaydır.
- Tarhun otunu kendine has kokusu olması nedeniyle ağızlarda meydana gelen kötü kokunun da ortadan kalkması sağlanır.
- Tarhun otunda bulunan antiseptik özellikler sayesinde mikroplara karşı koruyucu kalkan görevi görür. Tarhun otunu çay olarak hazırlanması ve tüketilmesi durumlarında dişlerde meydana gelen iltihaplanmalar ve kanamaları ortadan kaldırır. Diş çürüklerini önleyerek diş etlerini besler.
- Tarhun otu insan sağlığı için birbirinden farklı ve faydalı özellikleri bulunmaktadır. Günlük hayatta özellikle iş alanlarında meydana gelen stres ve yoğun temponun en iyi şekilde atılması için uyku düzeni çok önemlidir. Daha rahat ve daha huzurlu uyumak için tarhun otu tüketilmesi gerekir. Tüketilen tarhun otu başta stres ve uykusuzluk problemlerini ortadan kaldırır. Bu durum sinir sistemini doğrudan etki etmesi nedeniyle vücudun daha dinç olmasını da sağlar.
- Tarhun otu güçlendiren ve besleyen özellikleri sayesinde uzun süren tonik etkisini de bireylerde hissettirmektedir.
Tarhun Otu Hangi Alanlarda Kullanılır?
Tarhun otu yemeklerde kullanılmasının en önemli nedeni, kullanılan yemeklerde oluşturduğu hoş tat ve lezzettir. Ancak genel olarak ele alacak olursak balık, tavuk ve et bulunan yemeklerde daha fazla tercih edilmektedir. Et türlerinin yanı sıra genellikle sulu yemek ve çorbalarda da lezzetin artırılması amacıyla kullanılır. Yumurta ve lazanya ile hazırlanan yemeklerde de tarhun otu etkili bir tat bırakır. Tarhun otunda en dikkat edilmesi gereken konu hangi yemeklerde kullanıldığı değil miktarlarının ne olduğudur.
Tarhun otunun kendine has tatlı bir kokusu bulunur ve bu nedenle tarhun otunu bir yemekte kullanacaksanız aşırıya kaçmamak son derece önemlidir. Bunu nedeni ise aşırıya kaçılması durumlarında kendine has kokusu bütün yemeklere etki eder ve tarhun otunu tükettiğiniz hissini sizlere verir. Bunun yanı sıra tarhun otu, yemekte bulunan suların içinde kaldığı süre boyunca etkisi ve lezzeti de aynı oranlarda atar. Tarhun otunu yemek piştikten sonra değil yemeğin pişme durumlarında yemek sularının içinde kullanmak ekstra lezzet katacaktır.
Tarhun otunun en fazla tercih edilerek kullanıldığı alan ise sirkelerdir. Sirke şişesinin için 2 adet olarak atabileceğiniz tarhun otu sirkenin lezzetini ve tadını artırtacaktır. Ancak tarhun otunu baharat olarak değil yaş olarak kullanmak maksimum kıvamı sizlere ulaştıracaktır. Yaş tarhun otunu bulamadığınız durumlarda baharat olarak hazırlanmış olanı da kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise tarhun otunu sirke şişesinin içine attıktan sonra 15 gün kadar dinlenmesini ve kıvamını almasını beklemeniz gerekmektedir. 15 günlük süre içinde sirke ve tarhun otu bir bütün oluşturacaktır.
Elde edilen tarhun otlu sirkeyi ister salatalarınızda isterseniz farklı alanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tarhun otunun kullanım alanlarından bir tanesi de gazlı içecek türleridir. Özellikle Azerbaycan ve Rusya gibi ülkelerde gazlı içeceklerde tarhun otu sıklıkla tercih edilmektedir. Tarhun otu çay olarak hazırlanır ve kullanılır. Sıcak su içine hazırlanmış tarhun otunu attıktan sonra demlenmesi gerekir. Demlenmesinden sonra çayını süzerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Tarhun Otu Püf Noktaları Nelerdir?
Tarhun otunun püf noktalarına geçmeden önce ilk olarak yapılması gereken konu tarhun otunun iyice temizlenmesidir. Aksi halde yemek yenmesi sırasında bitkinin dallarında ya da ağız kısımları bireyleri rahatsız eder. Tarhun otunun kuru yapraklarının tüketilmeden önce yıkanması ve ufalanması gerekir. Tarhun otu da diğer bitkiler kadar faydalı olsa da tüketilmeden önce doktor kontrolüne gidilmeli ve bireyler için alerjik reaksiyon ya da herhangi bir problemlere maruz kalınıp kalınmamasının öğrenilmesi gerekmektedir.
Tarhun Otu Nerede Satılır?
Tarhun otu satılmadan önce 2 farklı şekilde satışa sunulur. Bunlardan ilki taze olarak satışa sunulurken, taze tarhun otunun kendine has aroması ve kesin bir tadı bulunur. Tarhun otunun kurutulmuş hali, yaş halinden daha az fazla ve kokuya sahip olması nedeniyle yemeklerde kuru tarhun otu kullanırken miktarlara dikkat edin. Aksi halde yemeklerin tadını ele geçirebilir.
Kurutularak satışının yapıldığı alanlar ise genellikle marketlerde bulunan aktarlar ve baharat satan dükkânlardır. Bireylerin kendileri de yetiştirebilerek tüketebileceği bir tür olan tarhun otunun tohumları da satılmaktadır. Tarhun otunun fidelerini almak için fide satan dükkânlardan temin edebileceğiniz gibi internet üzerinden de satın almak mümkündür.
Tarhun Otu Ne Kadar?
Tarhun otunu yaş olarak satın alabileceğiniz gibi özel olarak kurutarak baharat olarak hazırlayarak uzun süre kullanmanız mümkündür. Tarhun otunun kullanım miktarları oldukça az olması nedeniyle uzun süre boyunca kullanılabilir. Buna göre bir kez satın aldığınız tarhun otunu uzun süre kullanabilirsiniz. Tarhun otunu aktarlardan satın alabilirken internet üzerinden de satın alabilmek mümkündür. Tarhun otunun fiyatları ise 100 gramı ortalama 40 TL civarlarında satılmaktadır.