Stephan Hawking Neyi Buldu? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Stephan Hawking 1942 ve 2018 yılları arasında yaşamış ünlü bir fizikçi, astronom, teorisyen ve yazardır. Dünyanın gördüğü en parlak fizikçilerden biri olduğu da düşünülmektedir. Hawking dünyanın varoluşu, zaman yolculuğu, kara delikler gibi birçok konu üzerine araştırmaları ve çalışmaları ile ünlü olan bir bilim insanıdır.

Stephan Hawking Hayatı

Hawking 8 Ocak 1942 yılında İngiltere’de doğmuştur. Normal bir çocuk olarak doğan ve hayatının ilk yıllarını oldukça normal geçiren Hawking 11 yaşındayken St Albans’da okumuştur. Daha sonra bu okuldan mezun olarak Oxford’da okumuştur.

Oxford aynı zamanda Hawking’in babasının da okuduğu okuldur. Burada fizik eğitimi almaya başladı. Babası kendisinin tıp alanında eğitim almasını istiyordu ancak o matematiğe ilgi duyuyordu. Ne yazık ki o dönemde matematik bölümünün okulda olmaması nedeni ile kendisi fizik eğitimi almaya karar vermiştir. Eğitimini ise sınıf birincisi olarak bitirmiştir.

Hawking Oxford’dan mezun olduktan sonra Cambridge’de kozmoloji alanında çalışmalar yürütmüştür. Evren bilimi olarak da bilinen kozmoloji üzerine Oxford’da herhangi bir çalışma alanı olmaması Hawking’i Cambridge’a yönlendirmiştir.

Hawking burada eğitimini tamamlayarak doktora yaptı. Araştırma asistanı olarak başladığı süreçte kısa sürede doçent oldu. 1973 yılında matematik ile ilgilenmek üzere bölüm değiştirdi. 1979 yılında Lucasian matematik profesörü oldu.

Hawking hayatı boyunca kendisini bağlayan hastalığı ile mücadele ederken aynı zamanda evrenin temel ilkeleri üzerinde de çalışmalar yürüttü. Einstein’ın fikirlerini inceledi ve uzun uzun tartışmalar yürüttü. Zaman yolculuğu, kara delikler gibi birçok alanda fikirleri ve teorileri ile insanları kendisine hayran bıraktı.

Hayatının son yıllarına kadar sürekli olarak bilim ile ilgilendi. Hiç evlenmedi ve çocuğu olmadı. Bu durumun temel nedeni olarak da hastalığı görülmektedir.

Stephan Hawking’in Hastalığı Nedir?

Hawking’in hastalığı ALS hastalığıdır. Bu rahatsızlık insanlar arasında oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Oldukça yavaş ilerleyen ve ilerleme süreci boyunca hastanın günlük hayatını olumsuz etkileyen bir hastalıktır.

İlginizi Çekebilir  Nikola Tesla Neyi Buldu? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Hastalığa dair ilk teşhis Hawking henüz 21 yaşındayken netleştirilmişti. Teşhis konulduktan sonra yaklaşık 2 yıl yaşaması beklenmiş ancak kendisi bundan çok daha uzun yaşamıştır. Öyle ALS hastalığı zaman içerisinde nöronları öldürmesi ve sinir sistemini felce maruz bırakması ile bilinmektedir.

Hastalık hakkında bilinen başka bir gerçek de bu hastalığın beyinsel faaliyetleri etkilemiyor oluşudur. Hawking de hayatı boyunca fiziksel aktivitelerinin günden güne kısıtlanmasını hiçbir beyinsel hasar almadan, bilişsel olarak sağlıklı bir şekilde deneyimlemiştir. 1963 yılında konulan teşhis sonrasında Hawking tekerlekli sandalye ile hayatını devam ettirmiştir.

Stephan Hawking Ölümü

Hawking’ e 21 yaşında tanı koyulduktan 7 yıl sonra konuşma yeteneğini kaybetmeye başlamıştı. 1985 yılında ise zatürre hastalığına yakalandı ve bu hastalık sonunda sesini tamamen kaybetti. Nefes borusuna açılan delikle birlikte konuşması da imkansız hale gelen Hawking insanlarla iletişim kurmak için yazıları sese dönüştüren bir teknoloji kullandı.

Hawking 2005 yılına kadar insanlarla iletişimde sıkıntı yaşamadı. Ancak 2005 yılında el kaslarını yitirmesi ile birlikte bilgisayar ile iletişimine yüz kaslarını kullanarak devam etmek zorunda kaldı. Ünlü fizikçi ve bilim insanının ölümü ise 14 Mart 2018 tarihinde gerçekleşmiştir.

21 yaşındayken 2 yıllık ömür biçilen Hawking 76 yaşında İngiltere’de bulunan evinde ölmüştür. Ölüm nedeni olarak hastalığı görülmektedir.

Stephan Hawking’in Kişisel Görüşleri

Stephan Hawking’in kişisel görüşleri hayatı boyunca yaptığı çalışmalar ile bağlantılı olarak sahip olduğu fikirlerdi. Kendisi insanların yaklaşık 100 yıl içerisinde dünyayı tercih etmeleri gerektiğine inanıyordu.

İnsanların dünyayı terk etmesi ile birlikte başka gezegenlerde koloni kurması gerektiğine dair olan fikri kendisi ölene kadar da ona ait olmuştur. Çoğu zaman insanların dünya ile olan kopmaz bağının gereksiz olduğunu ve farklı gezegenlerde de yaşam var olabileceğini savunmuştur.

Stephan Hawking Buluşları

Stephan Hawking bilim dünyasına yaptığı katkılar ile ve hayatı boyunca yaptığı bilim çalışmaları ile tanınan bir bilim insanıdır. Kendisinin en büyük buluşları onu ölümünden yüzyıllar sonra dahi hatırlanacak biri haline getirmiştir.

Kara Delik Enformasyon Paradoksu

Bu paradoks kara deliklerin yok edici özelliğini ortaya koymaktadır. Kara deliklerde var olan enformasyon paradoksunu inceleyen Hawking bir paradoks olduğunu da ortaya koyan kişidir. Çünkü evrende yoktan enerji var etmek mümkün görülmemektedir.

İlginizi Çekebilir  Aristoteles Kimdir? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Aynı durumun tersi de mümkün değildir. Enerjinin korunumu kanunu durumu çok net bir şekilde ifade etmektedir. Bu durumda kara deliklerin var olanı yok etme gücü de bir çeşit paradoks olarak nitelendirilmektedir.

Hawking Radyasyonu

Hawking tarafından keşfedilen ve adı Hawking radyasyonu koyulan bu radyasyon ile kara deliklerin buharlaştığı keşfedilmişti. Bu konu üzerine yakın arkadaşı ile yaptığı tartışmalar da arkadaşı olan Susskind tarafından Kara Delik Savaşları adlı bir kitapta toplanmıştır.

Büyük Patlama ve Tekillik

Hawking evrenin büyük patlama sırasında küçük bir noktada sıkışmış olan sonsuz yoğunluktaki bir cisim olduğunu düşünüyordu. Patlama sonrasında hızla genişlemiş ve büyüyerek var olmuştur. Evrenin sürekli genişlemeye de devam ettiğini düşünmektedir.

Hawking’in bahsettiği tekillik evrenin sonsuz küçük derecede bir noktaya sıkışarak sonsuz bir yoğunluğa ulaşmasıdır. Bu fikir Einstein’ın Görelilik teorisi ile de çelişmektedir.

Uzay- Zaman ve Yerçekimi

Uzay-zaman ve yerçekimi fikri Hawking’in büyük patlama fikrine dayanır. Yerçekimi, uzay ve zaman arasında birbirini çevreleyen bir döngüyü esas alan bir fikirdir.

Stephan Hawking’in Eserleri

Stephan Hawking eserleri ile çocuklara, bilim dünyasına ve popüler kültüre kendilerini geliştirmelerine imkan tanıyan sorular ve bilgiler bırakmıştır. Hawking’in eserleri akademik bağlamda ve kültürel olarak oldukça değer görmüş eserlerdir. Bu eserlerin listesi ise aşağıdaki gibidir;

  • George ve Büyük Patlama,
  • George’un Kozmik Hazine Avı,
  • George ve Kırılamayan Şifre,
  • Zamanın Resimli Kısa Tarihi,
  • Zamanın ve Uzayın Doğası,
  • Kara Delikler,
  • Büyük Tasarım,
  • Ceviz Kabuğundaki Evren,
  • Zamanın Daha Kısa Tarihi,
  • Kara Delikler ve Bebek Evrenler,
  • Evrene Açılan Gizli Anahtar,

Stephen Hawking ve Her Şeyin Teorisi.

Yukarıda bahsi geçen ilk 3 eser çocuk kitapları kategorisinde yer almaktadır. Kalan eserler ise akademik ve popüler bilim alanında oldukça değerli görülen eserlerdir. Hawking hayatı boyunca yazdığı eserleri ile bilim bağlamında insanların ufkunu açan ve onları araştırmaya yönlendiren bir yazar olmuştur. Birçok niteliğinin yanı sıra onun yazar yönü de insanlar tarafından çok sevilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı