Siğil Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Siğil Nedir?
Siğil HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen bir virüs türünün neden olduğu, cilt üzerinde akseden bir deri hastalığıdır. Bu virüs kolonileri vücut derisinde herhangi bir yerde baş gösterebilir. Genellikle can sıkıcı bir duruma sebebiyet verirler. Klinik ve akademik çalışmalar sonucunda 100’den fazla siğil türünün olduğu ortaya çıktı. Bağışıklık sistemi ile yakından ilgili olan bu hastalık çoğu zaman diğer insanlara ya da hasta olan insanın diğer vücut bölgelerine bulaşma ihtimaline sahiptir. Bu nedenle kurtulmak için bir çok yönteme ve doktora başvurulur. Şimdi sizlere siğilin belirtileri, nedenleri ve siğil tedavisi hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız.
Bazı insanların yerel bağışıklık faktörleri insandaki papilloma virüsünün yayılmasına büyük etki etmktedir. Yerel bağışıklık eşikleri düşük olan bireylerde bu hastalığın yayılması ve gelişmesi daha kolay olur. Humoral bağışıklık türü HPV virüsünün neden olduğu enfeksiyona karşı savunma duvarı oluşturur. İnsanlarda yer alan hücre içi bağışıklık ise bu enfeksiyonun vücuttan atılması için savaşır.
Siğiller insan vücut derisinin dış tabakasında gelişim gösterir. Fakat unutulmamalıdır ki vücut içerisinde herhangi bir yerde de bu virüsün bulunma ihtimali vardır. Bu ancak kapsamlı bir tetkik muayene ve labaratuar analizi ile ortaya çıkabilir.
Siğil çoğu zaman el, ayak, boyun ve kasık bölgelerinde ortaya çıktığı gibi direkt olarak cinsel organ üzerinde de gelişim gösterme kabiliyetine sahiptir. Bu rahatsızlığa neden olan HPV virüsünün bir çok farklı çeşidi vardır.
HPV Virüsün Çeşitleri
Verruca Vulgaris: Bunlar kompleks olmayan siğiller olarak tanımlanmaktadır. Şekil olarak büyük ve açık kahverengi tonlarına yakındır. İnsanların el,ayak, bacak ve tırnaklarının kenarlarında baş gösterir.
Verruca Plantaris: Bu HPV türü ise ayak tabanında derinin içerisinde yer alırlar. Çoğu zaman şiddeti ağrıya neden olabilirler. Bazı durumlarda nasırlı yapılarla karıştırılırlar. Eğer birey aşırı kilo artışı yaşıyorsa bu siğilli yapıların deri içerisinde ilerlemesi mümkündür.
Verruca Plana: Yüzeyleri pütürsüz ve düz bir görünüme sahip olan yapılardır. Bu yapılar insanın yüz,el ve bacak bölgelerinde koloni şeklinde ortaya çıkarlar. Saç ve yüz bölgesinde yerleşme ihtimalleri yüksektir.
Verruca Acuminata: Bu siğiller en insanların genital bölgelerinde yer alır. Cinsel ilişki sırasında vücut sıvıları ya da direkt temas ile bulaşabilir. Çok hızlı yayılma özelliğine sahiptirler. Bazı durumlarda korunma yöntemleri bile kar etmeyebilir.
Genital bölgelerde bulunan siğiller bir topluluk halinde gelişim gösterir ve çoğalırlar. Erken müdahale ile deriden alınması mümkündür. Kadın ve erkekler için estetik bir problem de oluştururlar. Kadınlarda ilerleyen yaşlarda rahim kanserine yol açma ihtimalleri vardır.
Siğil Belirtileri Nelerdir?
Siğil insan vücudunda herhangi bir yerde uzun seneler ömrünü devam ettirebildiği gibi kolaylıkla deri üzerinde kendini gösterebilir. Aslında bu hastalığı derinizde görmeseniz bile taşıyıcısı olma ihtimaliniz vardır. Hücresel ve genel bağışıklık sistemi yüksek olan insanlar Human Papilloma Virüs’ünü vücutlarında taşımaya devam ederler fakat deri üzerinde baş gösterme olayları immün sistem tarafından baskılanmıştır. Bu insanlar kan yolu ile ya da cinsel temas ile bu hastalığı bulaştırma ihtimaline sahiptirler. Peki bu HPV virüsünün diğer adı ile siğillerin belirtileri nelerdir?
-HPV virüsü eğer ki eğer siğilleri oluşturacak deri üzerinde hücresel topluluklar oluşturmadıysa tespit edilmeleri çok zordur. Şu an dünya üzerinde bazı ülkelerde bu virüsü tespit edecek bir test kiti mevcuttur. Çok yaygın olmasına rağmen teşhis kısmında gelişim gösterilmemiş bir virüs türüdür.
-Eğer HPV virüsü artık bir siğiller topluluğu şeklinde deri üzerinde vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkacak bir hal aldıysa tespit edilmesi kolaydır.
-Genellikle ellerde, ayaklarda, boyunda, yüz ve genital bölgede küçük yumrular halinde baş gösterir. Virüs vücuda bir şekilde girdikten sonra siğil yapılarının ortaya çıkması ve gelişmesi 2 ila 7 ay arasında değişmektedir. Bu süreç kişinin yaşına, cinsine ve bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak değişim gösterir.
– Bu yapıların gösterdiği bir diğer belirti ise deri üzerinde renk değişimi gerçekleşmesidir. Örneğin; beyaz ya da pembe renk tonları deri yüzeyinde gözlenmeye başlanır.
-Bazı insanlarda bu yapıların oluşması sonucunda bazı damar bölgelerinde kan pıhtılaşır ve küçük pıhtılaşma alanları oluşabilir. Bu da yine Human Papilloma Virüsü’nün bir etkisi ile gerçekleşmiş bir dolaşım sistemi bozukluğudur.
– Genital bölgelerdeki siğiller başlangıç olarak üzerinde iltihap dolu büyük bir sivilce olarak baş gösterir.
-Sivilce şeklinde ortaya çıkan bu siğiller kızarıklığa neden olur ve bazı durumlarda şiddetli ağrılar da gerçekleşebilir.
-Sivilce şeklindeki bu yapılar daha sonra siğiller topluluğuna evrilerek virüsü yayma tehlikesini artırır.
Daha önce de deklare edildiği gibi bu semptomlara sahip olmamak bu virüsü taşımadığınız anlamına gelmez. Siğilin oluşmaması durumunda bile bu virüsü taşıma ihtimaliniz ne yazık ki mevcuttur. Bunun için kan testi gereklidir.
Siğil Neden Oluşur?
Siğil, Human Papilloma Virüsü nedeni ile deri üzerinde oluşan bir hastalıktır. Elbette virüsün neden olduğu bir hastalık olsa da günlük yaşantımızda bizim ya da dolaylı olarak başkalarının neden olduğu temaslardan dolayı bu hastalık oluşur. Bazı durumlarda bu hastalığı kapan insanlar nedenleri direkt olarak bilseler de bazı vakalarda bu bulaşmanın neden olduğu tahmin edilemeyebilir.
Deri Bölgesine Temas: Siğillerin baş bölgelerini bir petşişeye benzetin. Eğer bir petşişenin kapağını deler ve ona baskı uygularsanız kapaktaki delikli bölgeler o suyun dışarı akmasına neden olur. İşte bu siğiller de aynı delikli pet şişelere benzerler. Human Papilloma Virüsü’nün her an bulaştırmaya ve yaymaya hazırdırlar. Eğer bu yapılara sahip olan bir insanın derisine temas ederseniz bu virüsleri kendinize bulaştırma ihtimaliniz yüksektir.
Dolaylı Temas: Direkt temas ile bulaşabilen bu hastalık bazı durumlarda dolaylı olarak da bulaşabilmektedir. Bu hastalığa sahip olan birisinin kişisel eşyalarına temas etmeniz de size bulaşmasına neden olabilir. Örneğin; bir hastanın havlusunu ve kıyafetlerini kullanmak bu hastalığın yayılması için yeterli olabilir.
Cinsel Temas: Bu tür bulaşma çeşidi genellikle genital bölgede siğil oluşumu ile sonlanır. Bu nedenle cinsel birleşme sırasında korunmak esastır. Karşınızdaki insanda siğiller mevcutsa cinsel ilişki sırasında kondom kullanılsa bile vücut sıvıları bu hastalığın yayılmasına neden olacaktır. Bu yapılar penetrasyon sırasında sürtünme ile birlikte bir önceki örnekte verilen pet şişe gibi hızlı bir şekilde virüs karşınızdaki insana geçirecektir. Bu nedenle cinsel ilişkide bulunacağınız insan tanıdığınız birisi olmalı. Genital bölge siğilleri dünya üzerinde çok yaygındır. İnsanların üçte birinden fazlası bu rahatsızlık ile karşı karşıya kalmaktadır.
Bu nedenlerden yalnızca birisi ya da birden fazlası siğilli yapıları vücudunda bulunduran bir insandan bu enfeksiyonu kapmanıza yeterli olacaktır. Unutmayın burada önemli olan sizin bağışıklık sisteminiz. Eğer kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahipseniz bu tür bir hastalığı atlatmada ya da yakalanmamada iyi bir konumda olursunuz.
Siğil Nasıl Teşhis Edilir?
Siğil bir vürüsün neden olduğu ve deride oluşan enfeksiyonel bir hastalıktır. Çoğu zaman uzun yıllar boyunca vücutta yer alıp ortaya çıkmasa da bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte kolay bir şekilde vücudun herhangi bir yerinde deri üzerinde ortaya çıkar. Doktorlar genel muayene sırasında siğilleri kolay bir şekilde teşhis edebilirler. Bunun haricinde hastaların çoğu internetten yaptıkları aramalar sonucunda buldukları görseller ile de siğilli yapılara sahip olduklarını anlayabilirler. Fakat bu elbette ki önerilen bir yöntem değildir. Çünkü bu tür hastalıklara sahip olunduğu vakit acil bir şekilde uzman bir hekime başvurmak önem arz eder. Peki Human Papilloma Virüsü kaptığınızı ve siğilli yapılara sahip olduğunuzu doktor nasıl teşhis eder?
-Genel muayene olarak bir doktor tarafından teşhis konulması doktor tarafından genellikle basit bir gözlem ile gerçekleştirilmektedir. Hekim muayene ettiği hastanın sahip olduğu tıbbi geçmişi de göz önünde bulundurarak onu çok iyi bir şekilde tetkik eder.
-Doktorun siğilli yapıları teşhis etmesi kısa bir süre sürer. Şüphenilen yapıları kontrol eden doktorun bunun siğilli bir yapı olduğundan emin olmayabilir. Bazı durumlarda bu yapılara benzeyen fakata farklı hastalıkların belirtisi olan yapılar da bu yapılar ile karıştırılabilmektedir.
-Doğru hastalık tanısı ve doğru bir tedavi yöntemi için doktor emin olamadığı durumlarda şüphelendiği yapından bir parça alır. Bu parçayı biyopsi yapılması için labaratuvara gönderir. Labaratuvar sonuçları ile birlikte emin olunduktan sonra gerekli tedavi yöntemi belirlenmiş olur.
-Genital bölgedeki siğil için hastalar bazı durumlarda ürolog ya da jinekolog doktorlara başvurmaktadır. Fakat bu hastalık ile yakından ilgili olan ve alanı olan doktorlar dermatolog hekimlerdir. Bu hekimler deri üzerinde arz olan bütün enfeksiyonel hastalıklar hakkında bilgi sahibi olduğu için gerekli ve yeterli bir tedavi için doğru başvuru noktarıdır. Genital bölgeyi kontrol eden dermatolog hekim öncelikle hastayı kan ve idrar analizi için labaratuvara gönderir. Bunun nedeni ise cinsel yolla bulaşma ihtimali olan frengi ya da AIDS gibi hastalıkların var olup olmadığından emin olmaktır.
-Genital bölgedeki siğilli yapılar için başvuran hasta analizler sonucunda bu bölgeye uygulanması için gerekli tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirilir ve tedaviye başlanır.
Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Siğil Tedavisi
Siğil tedavisi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu farklılığın nedeni her insanın farklı biyolojik ve fizyolojik yapıda olmasıdır. Bunun sonucunda bütün insanlar farklı bağışıklık sistemine sahiptir. Bu nedenle HPV bazı durumlarda vücutta geçirdiği bir vakit sonrası kaybolabilir, bazen ise kısa sürede gelişim ve yayılım göstererek vücudun herhangi bir yerinde siğilli yapılar olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle tedavi yöntemleri belirlenirken doktor tarafından bütün ihtimaller ve hastanın tıbbi geçmişi göz önünde bulundurulur.
Bazı siğilli yapılar vücut için zarar teşkil etmeyebilir. Bu yapılar belirli bir süre sonra kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ortadan kaybolur. Genital bölgede ortaya çıkan siğiller ve estetik görüntüyü bozan siğiller tedavi edilmek zorundadır. Özellikle genital bölge siğiller hemen tedavi edilmelidir. Çünkü herhagi bir cinsel temas ile bu hastalığın bulaşma riski kaçınılmazdır.
Ayak bölgesinde ortaya çıkan siğilli yapılar için de acil müdahale gerekebilir. Çünkü bu yapılar ayakta sancıya ve yangıya neden olur. Aynı zamanda bu yapıların deri içerisine yayılması olasıdır. Çünkü ağırlık etkisi ile bu yapılar içeri doğru hareket etmektedir.
Bazı durumlarda daha önce de belirtildiği gibi acil bir doktor müdahalesi gerekir. Örnek olarak:
– Molluskum kontagiosum adlı siğil türü gibi tehlikeli bir yapı mevcutsa,
– Deri üzerinde egzama türünde farklı bir hastalık mevcutsa,
– Siğilli yapı üzerinde iltihap ve kanama durumları mevcutsa acilen doktora başvurulmalıdır.
Siğilli yapıların tedavisinde bir çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri siğillerin türüne, boyutuna, rengine ve vücuttaki konumuna bakılarak seçilir. Bu tedaviler sonucunda kişinin bağışıklık sisteminin gücüne göre aktifliğini yitiren HPV tekrar ortaya çıkabilir ya da çıkmayabilir. Aşağıda tedavi yöntemleri sıralanmıştır.
Siğil Tedavisi
Asit İhtiva Eden İlaçlar: Salsilik asit içeren ilaçlar hekim tarafından siğilli bölgeye bir ay ya da daha bir süre boyunca uygulanır. Krem ve merhem tarzında olan bu ilaçlar yüzeye devamlı uygulandıktan sonra zararlı yapılar gözden kaybolur. Bu işlem uzun sürebilir.
Sıcak Yakma İşemi İle Siğil Tedavisi: Bu işlem Elektrokoter yöntemi olarak da adlandırılmaktadır. Siğilli yapılar sıcak uygulaması ile yakılmadan önce yerel uyuşturma yapılır. Böylece hasta acı hissetmez. Tedavi sonrası Fito Krem ile bölgede iz kalması önlenir.
Soğuk Yakma İşlemi (Kriyoterapi) Siğil Tedavisi: Bu yöntem çok uzun yıllardan beri uygulanmakta olan bir yöntemdir. Diğer yöntemlere nazaran uzun sürme eğiliminde olan bu yöntemde doktor sıkıştırılmış gazı siğilli bölgeye uygular. Sıkıştırılan gaz dışarı salındığı anda ani bir şekilde hacim değişimi yaşanmasından dolayı aşırı ısı kaybeder. Siğilli yapıyı donduracak kadar soğuk bir uygulama olan bu işlem belirli seanslar ile uygulanarak siğilin yok olması sağlanır. Soğuk ya da dondurarak yakma yöntemi olduğu için aynı şekilde bu tedavi sonrası da doktor iz kalmaması için Fito Krem önerir.
Cerrahi Yöntem: Yukarıda anlatılan hiç bir yöntemin işe yaramaması durumunda bu siğilli yapılar anestezi altında cerrah tarafından alınarak tedavi gerçekleştirilir.
Siğil Bulaşmasını Önleme Ve Korunma Yolları
Siğil bulaşıcı bir virüs enfeksiyonudur bu nedenle korunmak gerekir. Hastalarda, bağışıklık sistemi düşük olanlarda, yaşlılarda ve çocuklarda ortaya çıkma ihtimali yüksektir. HIV hastalığı geçirenler ya da farklı bir enfeksiyonel hastalığı olan hastaların HPV enfeksiyonundan olabildiğince korunması gereklidir. Peki bu virüsten nasıl korunabilirsiniz?
– Bu virüs en çok temas ile bulaşır. Bu nedenle ortak kullanım alanlarında bulunduğunuzda dikkatli davranın ve hijyeninizi koruyun.
– Başkalarının kıyafetleri ya da eşyalarını kullanmamaya özen gösterin.
– Özellikle genital bölgelerde yayılma ihtimali olan siğiller için korunma yöntemlerini kullanın. Bu yöntem siğilli yapı barındıran insanlardan bulaşma ihtimalini çok fazla düşürmez. Bu nedenle tanıdığınız insanlar ile cinsel münasebet gerçekleştirmeye özen gösterin.
– Bağışıklı sisteminin güçlü olması bu hastalık için en önemli silahınızdır. Bu nedenle beslenmenize, uyku düzeninize ve psikolojinize dikkat edin. Bu faktörlerin hepsi sizin bağışıklık sisteminizi etkileyen etkenlerdir.