Shea (Karite) Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Günlük problemlerimize evdeki malzemelerle çözüm bulmak hepimizin zaman zaman başvurduğu bir yöntemdir. Her seferinde kendimizi hastaneye veya eczaneye atmak yerine alternatif tıptan yararlanabiliriz. Alternatif tıpta en çok tercih edilen ürünlerden biri shea yağıdır. Shea yağı kendine has kokusu ve dokusuyla kullanıcılarını memnun eden bitkisel bir yağdır. Tamamen organik içeriğe sahip bu yağı sizler için mercek altına aldık. Shea yağı nedir? Shea yağı nasıl kullanılır? shea yağı fiyatı nedir? Shea yağı neye iyi gelir? Shea yağı faydaları gibi daha birçok başlığı sizler için irdeledik. İşte detaylar.

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı, kıvamı ve kokusu bakımından Hindistan cevizine benzetilmektedir. Shea fındık büyüklüğünde beyazımsı bir renge sahiptir. Gana’da yetişen meyvesi toplandıktan sonra kurutma işleminden geçirilmektedir. Kuruyan Shea meyvesi öğütülerek yağ çıkarma işleminden sonra kullanıma hazır hal getirilmektedir. Shea yağını en çok tüketen yerlerin başında Afrika gelmektedir. Özellikle yemeklerde kullanmayı tercih ettikleri bir üründür. Shea yağının farklı şekillerde satışı mevcuttur. Rafine edilen Shea yağı ve rafine edilmemiş Shea yağlarını tercihinize göre satın alabilirsiniz. Shea yağının bir diğer adı da karite yağıdır. Bazı kaynaklarda karite yağı olarak gördüğünüzde bunun Shea yağı olduğunu bilmenizde fayda var.

Shea Yağı Ne İşe Yarar?

Shea Yağı (Karite) Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Shea yağı kozmetik sektöründe çokça kullanılan bir üründür. Kozmetik sektöründeki çeşitli ürünlerin yapımında işe yaramaktadır. Cilt bakım ürünlerinin içeriğinde en çok rastlanılan maddeler arasındadır. Cilt bakımı ürünlerinde kullanıldığında; kırışıklık karşıtı, nemli ve çok daha canlı görünen bir cilde sahip olmanızı sağlayıcı özelliklere sahiptir.

Kozmetik sektörü pazarında Shea yağı popüler bir maddelerdendir. Ayrıca saç bakımlarında da tercih edilmektedir. Saçtaki kepek problemlerine yanıt veren kişilere çözüm sunan bitkisel yağların başında gelmektedir. Shea yağı kepek sorunlarınızdan kurtulmanızda size oldukça yarar sağlayan bir üründür.

Shea yağı, bebeklerin ciltlerinde daha yumuşak bir doku ve tahriş azaltıcı olarak kullanılmaktadır. Bebeklerde kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz. Shea yağı, dudak ve göz kremi olarak kullanılabilmektedir. Doğal bakım sağlayarak içeriğinde birçok kimyasal olan kozmetik ürünlerden uzak durmanız konusunda sizlere yardımcı olmaktadır. Böylece cildinizi yumuşatma anlamında işe yarar ve gün içindeki kuruluk sorunlarınızı en aza indirebilmektedir. Shea yağı faydaları hakkında tüm bilgiler alt kısımda.

İlginizi Çekebilir  Maydanoz Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Shea Yağı Faydaları

  • Çatlamış olan dudaklarınızdaki sızıyı gidermek ve dudaklarınızın onarılma sürecini hızlandırmak için kullanabilirsiniz. Dudak çatlağı yaşayan kişilere faydalı bir üründür. Ciltteki hasarları kısa sürede onararak sızıdan kurtulmanızı sağlamaktadır.
  • Kuru ciltli kişilerin makyaj öncesi nem terapisi yapmasını sağlamaktadır. Nemsiz kuru kalan cildinizin ihtiyacı olan nem oranına ulaşmasını sağlayarak pul pul görüntüye engel olacaktır. Böylece daha sağlıklı bir cilt görünümüne sahip olabilirsiniz.
  • Kozmetik ürünlerindeki kremler cildinize iyi gelmiyorsa hatta daha kötü döküntülere sebep oluyorsa doğal bir nemlendirici olan Shea yağını kullanabilirsiniz. Krem görevi görerek cildinize bakım yapabilecektir.
  • Cüzzam hastalarına iyi gelmektedir. cüzzam tedavisinde kullanılan yardımcı maddeler arasında yer almaktadır.
  • Eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Kişiler ağrı yaşadıkları bölgeye masaj yaparak uyguladıklarında ağrılarının azaldıklarını tespit etmişlerdir.
  • İltihapların giderilmesine yardımcı olmaktadır. İltihap sorunu olanlara iyi gelmektedir.
  • Romatizma ağrılarına olumlu etkileri gözlenmektedir.
  • Kas ağrılarını azaltarak kişinin sorunlarını ortadan kaldırmaktadır.
  • Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen burun akıntısı, soğuk algınlık ve nefes alamama sorunu yaşayanlara iyi gelen bir üründür. Sinüs tıkanıklığını gidererek rahat nefes almayı sağlamaktadır. Etkisi birkaç saat kadar sürmektedir.
  • Böcek ve haşeratların ısırma sonucu yaşanılan kaşıntı ve tahrişlere iyi gelmektedir.
  • A, D, E ve F vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Vitamin eksikliği sorunu yaşayanlara takviye edici bir üründür. Vitamin eksikliğine iyi gelmektedir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde vücudu zararlı şeylerden korumaktadır. Vücut direnci arttırmaktadır.
  • Gözaltı torbalarının daha az görünmesini ve zamanla azalmasını sağlamaktadır.
  • Lekeleri yok ederek temiz bir cilt oluşumuna yardımcı olur.
  • Cilt döküntüsüne iyi gelmektedir ve iz kalmasına engel olur.
  • Çatlak oluşumları sonucunda rahatsız edici olan görüntünün yok olmasına yardımcıdır.
  • Saçların kırılmasını önleyerek sağlıklı uzamasını sağlar.
  • Saçların bakımsız ve yıpranan görüntüsünü yok ederek daha parlak saçlara sahip olmanızda yardımcıdır.
  • Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildinizi korumaktadır.
  • Selülitlerinizi yok etmek için sorunlu bölgelere hafif masaj hareketleriyle uygulamalar yaptığınızda başarılı bir sonuç alabilirsiniz.
  • Topuk çatlaklarını yumuşatarak ciltte yarıklar oluşmasını engellemektedir. Topuğunuza Shea yağı sürerek çatlaklarınızdan kısa sürede kurtulabilmeniz mümkündür.
  • Saç dökülmelerini engelleyerek ısı uygulanan saçın yıpranmasını ve zarar görmesini önlemektedir.
  • Davul ve def gibi enstrümanların bakımında kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir  Yılan Yağı Nedir? Kullanımı, Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Shea Yağı Besin Değeri

Shea Yağı (Karite) Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

13 gram yani bir tatlı kaşığı Shea yağının besin değerlerini sizler için araştırdık. Bir tatlı kaşığı Shea yağı 120 kalori civarındadır. Toplam 14 gram kadar yağ içermektedir. 6 gramı doymuş yağ içerirken 7 gramı çoklu doymamış yağ içermektedir. mono doymamış yağ miktarı ise 6 gramdır.

Shea yağı asit bakımından zengin bir yağdır. İçeriğinde birden fazla asit bulunmaktadır. Shea yağının asit değerleri

  • Palmitik asit: yüzde 4.0
  • Stearik asit: yüzde 41.5
  • Oleik asit: yüzde 46.4
  • Linoleik asit: yüzde 6.6
  • Arakidik asit: yüzde 1.5

Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

Shea Yağı (Karite) Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Shea yağını kullanabileceğiniz birden fazla seçenek mevcuttur. Shea yağı dudak bakımı, saç bakım maskesi, tırnak bakımı kremi, nemlendirici losyon, yüz maskesi yapımlarında kullanılabilecek bir üründür. Bunların haricinde Shea yağını yemeklere ilave ederek kullanabilirsiniz.

Yemeklere katılan Shea yağı değişik bir aroma vermektedir. Ayrıca tamamen organik ve katkısız bir yağ olduğu için sindiriminiz konusunda da yardımcı olabilecek bir üründür. Shea yağını, diğer bitkisel yağlar ile birleştirerek maske şeklinde de kullanabilirsiniz. Karışımlarınıza ilave ederek Shea yağını kullanabilirsiniz. Özellikle cilt ve saç bakımlarında Shea yağı sıkça kullanılan bir üründür.

Shea yağını Hindistan cevizi ve esmer şeker ile birleştirerek peeling olarak da kullanabilirsiniz. Böylece cildinizdeki siyah noktaların ciddi şekilde azaldığını ve gözeneklerinizin küçüldüğünü fark edebilirsiniz.

Masaj yağı olarak, manikür kremi, losyonlarda baz olarak kullanabilirsiniz. Shea yağını çoğu sıvı kozmetik ürününüze katarak daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Sıvı fondöten ile karıştırarak cildinizin daha sağlıklı ve doğal görünmesi konusunda Shea yağından daha etkili bir ürün düşünülemez.

Shea Yağı yan etkisi var mıdır?

Shea yağının bilimsel çalışmalar sonucu uzmanlar tarafından tespit edilmiş bariz bir yan etkisi veya zararı bulunmamaktadır. Ancak kişilerin özel sorunlarından veya kullandıkları ilaçlardan dolayı bazı beklenmedik reaksiyonlar gözlenebilmektedir.

Kişi Shea yağını kullanmadan önce alerji olup olmayacağı konusunda bir deneme yapmalıdır. Küçük ve hassas olmayan bir bölgenizde Shea yağını denemenizi tavsiye ederiz. Deneme sonucu herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız durumunda kullanmaya devam etmenizde hiçbir sakınca yoktur. Shea yağı kullanma sürecinizde bir rahatsızlık yaşamanız durumunda acilen doktorunuza başvurmalısınız.

İlginizi Çekebilir  Defne Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Shea Yağı Fiyatları

Peki, Shea yağının fiyatı nedir? Shea yağı fiyatları aldığınız yer ve markaya göre değişim göstermektedir. Shea yağı genel olarak herkesin bütçesine uygun orta segmentli yağlar arasında yer almaktadır. Shea yağını eczanelerden ve aktarlardan satın alabileceğiniz bir üründür. Tercih ettiğiniz markalara ve ürünlere dikkat ederek özenle alışveriş yapmanızı öneriyoruz. Saf haldeki Shea yağlarının ortalama fiyatı 30 lira civarındadır. Soğuk sıkım Shea yağı fiyatları biraz daha pahalıdır. Soğuk sıkım Shea yağı 50 lira civarında bir fiyata sahiptir. Daha düşük gramlarda aldığınızda ucuza alabilmeniz mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı