Rakun Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Rakun Kuzey Amerika’da yaşayan, en yaygın olarak Amerika’da ve Kanada’da bulunan bir hayvandır. Rakunlar, Rakungiller familyasının yırtıcı bir memeli türü olarak bilinir. Genellikle tercih ettikleri yerleşim alanları göl, su yolları ve bataklıkların çevresi olur.

Rakunlar ne yer? Rakunlar geceleri su kenarlarında bulunan başka hayvanları avlayarak beslenirler. Rakun iyi bir yüzücüdür. Balık, kurbağa, kerevit, semender ve midye gibi canlıların en fazla yakaladığı avlar olduğu söylenebilir. Ancak rakunların tek besin kaynağı bu canlılar değildir.

Rakunlar aynı zamanda yumurta, kuş, sıçan, böcek ve çeşitli sürüngenleri de avlayıp onlarla da beslenebilir. Ayrıca ceviz, çilek ve böğürtlen gibi meyveleri de tercih edebilir. Bununla beraber farklı meyveler de rakunların besin kaynağı olabilir. Rakunların mısır tarlalarına baskınlar yaptığı ve olgun mısırları yediği de bilinir.

Rakunlar nerede yaşar? Rakunlar ağaç kovuklarında ya da kayaların arasındaki ılık mağaralarda yaşayabilirler. Dokunma duyuları oldukça gelişmiştir. Rahatlıkla ağaçlara tırmanabilirler. Bu sayede çevredeki farklı yırtıcılara av olmaktan kaçarlar. Gündüzleri dinlenir, geceleri yiyecek aramaya çıkarlar.

Rakunların Özellikleri Nelerdir?

Rakun Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

  • Rakunlar hem etobur hem de otobur canlılardır, memeli bir yırtıcı türüdür ve sulak bölgelerde yaşarlar.
  • Rakunların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Rakunlar gündüzleri dinlenir geceleri ise yemek bulmak üzere dolaşmaya çıkarlar.
  • Tırmanma konusunda oldukça başarılı canlılardır. Farklı yırtıcılardan bu şekilde kolaylıkla kurtulabilirler.
  • Yaşam sürelerinin 2-3 yıl olduğu bilinir.
  • Yırtıcı hayvan kategorisindedirler ancak yırtıcılık düzeyleri “az” olarak nitelendirilmiştir.
  • Rakunların doğadaki en belirgin avcıları çakallar ve pumalardır.
  • Genellikle Amerika kıtasında bulunsalar da, Kuzey Arjantin ve Avrupa’ya kadar gelmiş olan rakunlar da bulunur.
  • Kedilerle iyi anlaşırlar.
  • Kedi maması yemeyi çok severler.
  • Kızıl panda ile zaman zaman karıştırılabilirler.
  • Kutu ya da kavanoz kapağı açabilirler.
  • Rakunların akıllı hayvanlar olduğu bilim insanlarınca kabul edilmiştir.
  • Kedilerle kıyaslandığında rakunların daha zeki olduğu düşünülmektedir.
  • Rakunlar sürü halinde yaşamazlar. Genellikle yalnız yaşamayı seçerler.
  • Asidik içeriği nedeniyle domatesi sevmezler.
  • İnsanlara karşı genellikle saldırgan değillerdir. İnsanlarla anlaşabilirler.
İlginizi Çekebilir  Gila Canavarı Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Rakunların Fizikler Özellikleri

  • Orta büyüklüktedirler. Tıknaz ve yuvarlak gövdeli bir yapıları vardır.
  • Kürkleri gümüş ya da kahverengi tonlarında olabilir.
  • En ayırt edici ve tipik özellikleri göz çevrelerini kaplayan siyah maske benzeri halkadır.
  • Yetişkin bir rakun genellikle 3.5 – 9 kg aralığında bir ağırlığa sahiptir.
  • Rakunlar genellikle 60-95 cm uzunluğundadır.
  • Toplamda 40 adet dişleri olduğu bilinir.
  • Arka ayakları ön ayaklarından daha uzundur. Bu nedenle hızlı koşabilirler.
  • Uzun parmaklara sahiplerdir. Elleri insan elinin özellikleriyle benzer.
  • Oldukça gür bir kuyruğa sahiptirler.
  • Rakunların Çiftleşme Dönemleri ve Doğum Süreçleri
  • Rakunlar memeli canlılardır. Dolayısıyla memelilerin genel üreme özelliklerine sahiplerdir. Rakunlarda da tıpkı diğer memelilerde olduğu gibi yavru bakımı görülür.
  • Çiftleşme döneminden sonra erkek ve dişi rakun ayrılır. Erkek rakunların aile ya da yavru bakımı gibi içgüdüleri yoktur. Üreme dönemleri Şubat ayından Haziran ayına kadar devam eder. Kuzey popülasyonlarda güney popülasyonlara göre daha erken doğum yapılabilir.
  • Dişi rakunun hamilelik süreci yaklaşık olarak iki aydır. İki ayın sonucunda dişi rakun raklaşık olarak dört ya da beş tane yavru rakun dünyaya getirir. Yavru rakunlar yaklaşık 20 haftalık bir süreç boyunca anne bakımı görürler. Anneleriyle beraber yaşarlar ve anneleri tarafından beslenirler. Bu sürecin ardından yavru bakımı tamamlanmış olur.
  • Bir rakunun sütten kesilme sürecinin yaklaşık olarak 70 gün sürdüğü bilinir.

Rakun Türkiye’de Yaşar Mı?

Rakun Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Türkiye’de rakun yaşar mı yaşamaz mı sorusu sıkça sorulan sorulardan biridir. Ülkemizde rakun bulunup bulunmadığı 2006 yılından beri uzman ekiplerce araştırılan bir konudur. Araştırmalar sonucunda ülkemizde direkt olarak bildiğimiz rakunun yaşamadığı görülmüştür. Ancak Türkiye’de rakungiller familyasından olan rakun köpeği yaşamaktadır.

Rakun köpeği Enok olarak da bilinir, görünümü bir köpek ve rakun karışımı gibidir. 2019 yılında ülkemizde Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırlarında ve Allahuekber Dağlarında rakun köpeği ilk kez gözlenmiştir. Rakun köpeklerinin oldukçe ürkek olduğu bilinir. Rakunlar gibi geceleri aktif olan canlılardır.
Genellikle ormanlarda ve sık bitki örtüsüne sahip çalılık alanlarda yaşarlar.

Rakun Köpeği Özellikleri

Rakun köpeği dış görünümü ile rakun ve köpek karışımı bir melez gibidir. Uzunluğu 55 cm’ye varırken, boyu ancak 20 cm’ye ulaşır. Yumuşak, genellikle bej ve gri renkte tüyleri vardır.

İlginizi Çekebilir  Mavi Balina Nedir? Ne Yerler? Özellikleri Nelerdir?

Rakun köpeklerinin mevsime bulundukları ortama bağlı olarak postları tamamen yenilenebilir. Ancak bu gibi bir yenilenme durumunda renklerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Kış postları, yaz postlarından daha sık ve daha ağır olur.

Çıkardıkları sesler bir köpek havlamasından daha ziyade kedi seslerini andırır. Anne olanları tehlike ve tehdit durumunda hırlayabilir. Erkek rakun köpekleri ise çiftleşmek için bir dişi ararken uluyor gibi sesler çıkarırlar.

Rakun Köpekleri Nerelerde Yaşar?

Rakun köpeklerinin doğal yayılımı Sibirya’nın doğusu, kuzeydoğu Çin ve Japonya’dır. Ne yazık ki 19’ncu yüzyılda rakun köpeklerinin kürk üretimi için Rusya’nın Avrupa kısmına da getirildiği bilinir. Burada rakun yetiştirilmeye başlanmıştır.

Rakun köpeklerinden elde edilmek istenen değerli kürk kış postudur. Ancak rakun köpekleri bu postu doğada özgür bir biçimde yaşarken geliştirebilmektedir. Bu nedenle Ukrayna’da 1928 ve 1950 yılları arasında toplam 10.000 civarında rakun köpeği doğaya salınır.

Bu sürecin ardından rakun köpekleri Avrupa’da yayılım göstermeye başlar. 1931 yılında Finlandiya’da, 1951 yılında Romanya’da, 1955 yılında Polonya’da ve 1960 yılında Almanya’da rakun köpeği görülür.

Son yıllarda Fransa ve İtalya da rakun köpeği gözlenen ülkelerden biri olur. Ülkemizde ise 2019 yılında ilk kez rakun köpeği görülmüştür.

Rakunlar Hakkında İlginç Bilgiler

Rakunlar hakkında ilginç bilgiler daha önce duymadığınız ve şaşıracağınız bazı bilgilerden oluşuyor. Siz de rakunlardan bahsederken aşağıdaki noktalara değinerek rakunların ilginç yanlarına ışık tutabilirsiniz. Bu ilginç yanlardan biri de birçok hayvanın aksine rakunların hem şehir hayatına hem de yaban hayatına uyum sağlayabilen ilginç hayvanlar olmasıdır. Daha fazlasını yazımızda derledik.

  • Bir Rakun’un yiyeceği et her ne kadar temiz olursa olsun, yemeden önce mutlaka suya batırır. Bu özelliğinden dolayı rakunlara “yıkayıcı” adı verilmiştir.
  • Rakunların gözlerinin etrafında bulunan siyah maske yalnızca doğanın eşsiz bir süsü değildir. Rakunlar birbirlerini tanımak için gözlerinin etrafındaki bu siyah halkayı kullanırlar.
  • Rakunlar kimi zaman vahşi doğa yerine şehirde ve insanların yaşam alanlarında yaşayabilmektedir. Araştırmalara göre şehirde yaşayan rakunlar doğada yaşayan rakunlara göre daha zekidir.

Sık Sorulan Sorular

Rakun denildiğinde ilk akla gelen soruları ve yanıtlarını yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Tazı Nedir? Tazıların Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Rakun tehlikeli mi?

Rakunlar yırtıcı sınıfında yer alsalar da, genellikle nazik canlılardır. Ancak kendilerini stres ve tehlike altında hissettiklerinde elbette saldırgan bir davranış gösterebilirler.

Rakun insana zarar verir mi?

Rakunlar insanlara karşı büyük ölçüde nazik ve saldırgan olmayan canlılardır. Eğer karşılaştığınız bir rakuna seveceği bir yiyecek verirseniz bu iyiliğinizi ve sizi unutmayacaktır. Ancak rakuna kendisini tehlike altında hissettirecek herhangi bir davranışta bulunursanız kendini savunmak adına saldırganlaşabilir.

Rakun hangi kıtada yaşar?

Rakunların doğal olarak yayılım gösterdikleri coğrafya Amerika kıtasıdır. Ancak son 50 içerisinde insanlarla kurdukları etkileşimle, zaman zaman insanların bulunduğu yerleri yaşam alanı olarak seçmeleri nedeniyle Avrupa’ya kadar yayılım göstermişlerdir.

Rakun yaşam süresi ne kadardır?

Rakunların ortalama yaşam süresi 15-20 yıl arasında değişir.

Rakunlar evcil midir

Rakunlar evcil hayvanlar değillerdir. Yırtıcı bir memeli türü olarak bilinirler. Dolayısıyla evde bakmak için uygun canlılar değildir. Evde egzotik hayvan bakmak hukuki olarak da yasaktır.

Rakunlar ne yer?

Rakun hem etçil hem de otçul beslenen bir canlıdır. Bu nedenle rakunlar su kenarlarında yaşayan kendilerinden küçük bazı hayvanları avlayabilirler. Bunun yanı sıra bitki ve meyve yiyerek de beslenebilirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı