Propolis Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Propolis Tanımı

Propolis Faydaları: Propolis, arıların bitkilerden topladıkları sert yapıya sahip ve kırılmaya müsait maddelerdir. Propolis kaynaklarda farklı isimlerle de bahsedilmektedir. Bu isimlerden biri “ arı reçinesi” diğeri ise “ arı tutkalı” olarak tespit edilmiştir. Arılar propolis maddesini; iğne yaprak bitkilerden, ağaçların tomurcuk ve gövde kısımlarından elde edebilmektedir. Propolis kovan içi temizliğin ve kovanın yalıtımını sağlamaktadır. Kovanda herhangi bir hasar meydana gelmesi durumunda bu onarım propolis yardımıyla yapılmaktadır. Propolis faydaları hakkında tüm bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Propolisin sağlığa katkılarının incelendiği birçok bilimsel araştırma yapılmış ve sağlık açısında sayısız faydası olduğu kanıtlanmıştır. Öyle ki bazı kanser hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bile olmuş. Kanser harici daha birçok alanda kullanılan propolis, sadece balları korumakla kalmıyor dikkatli ve doğru kullanıldığından insan hayatına da büyük katkılar sağlamakta. Propolis nedir? Propolis faydaları nelerdir? Propolis nerelerde kullanılır? Gibi daha aklınıza gelebilecek birçok sorunun cevabını sizler için yanıtladık. Bilimsel araştırmalar ışığında derlediğimiz yazının detayları sizlerle.

Propolis Yapısı

Sert ve kırılgan bir yapıya sahip olan Propolisin yapısını daha detaylı inceleyelim. İçeriğinde; %50 civarında reçine, %30 balmumu, %10 esansiyel ile aromatik yağlar, %5 polen, %5 mineral madde ve organik kalıntılar bulunmaktadır. Propolis insan sağlığı açısından gerekli ve önemli yere sahip olan 22 bileşenin olduğu bir üründür. Mineral bakımından oldukça zengin bir madde olan propoliste; B1, B2, C ve vitaminleri yer almaktadır. Tam anlamıyla vitamin ve mineral deposu olan bir maddedir. Propolis maddesi öyle güçlü bir antioksidan yapıya sahiptir ki yaklaşık olarak nardan 80 kat daha fazla etki gösterdiği kanıtlanmış bir bilgi olarak kayıtlara geçmiştir. Propolisin yapısı, yetiştiği iklimin ve bölgenin şartlarına göre farklılıklar gösterebilmektedir.

Ek Bilgi: Propolis, bağışıklık sistemi işlevi için önemli olan amino asitler açısından özellikle zengindir. Yüksek vitamin içeriğine sahiptir ve biyoflavonoidler (Vitamin P) açısından son derece zengindir. Biyoflavonoidlerin çok sayıda bağışıklık oluşturma özelliği ve sağlık yararına sahip olduğu bildirilmektedir. Bioflavonoidler meyve ve sebzelerde bulunan doğal pigmentlerdir ve portakallarda bol miktarda bulunur.

Propolis, portakallarda bulunandan neredeyse 500 kat daha fazla biyoflavonoid içerir!

Tıpta Arıcılığın (arı kültürünün) Uygulanmasına İlişkin İkinci Leningrad Bilimsel Konferansı’nda üstlenilen araştırmacıya göre, Propolis’in Vitamin A (karoten) ve biotin açısından zengin olduğu bulundu. Bir dizi biyoflavonoid, albümin, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor içerir.

Propolis, K vitamini dışında bilinen tüm vitaminleri içerir ve insan vücudunun normal çalışması için ihtiyaç duyduğu 15 mineralden on dördüne sahiptir. (kükürt içermez).

Propolis ve sağlığımız: – Propolis, doğal antibiyotik özelliklerinin etkili olduğu gösterilen kesiklerin ve cilt tahrişlerinin tedavisinde genellikle harici olarak uygulanır.

İlginizi Çekebilir  Arı Poleni Nedir? Kullanımı, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

“Propolis’in etki alanı son derece geniştir. Kanser, idrar yolu enfeksiyonu, boğazda şişme, gut, açık yaralar, sinüs tıkanıklığı, soğuk algınlığı, grip, bronşit, gastrit, kulak hastalıkları, periodontal hastalık, bağırsak enfeksiyonları, ülserler, egzama döküntüleri, zatürre, artrit, akciğer hastalığı, mide virüsü, baş ağrıları, Parkinson hastalığı, safra enfeksiyonları, skleroz, dolaşım yetersizlikleri, siğiller, konjunktivit ve ses kısıklığı.

Propolis Üretimi

Propolis üretimi doğal yöntemler sonucu meydana gelmektedir. Çok hassas ve zahmetli aşamalar sonucu elde edilen değerli bir maddedir propolis. Propolis, arıların arka bacak kısımlarında biriken bir maddedir. Arıcıların kovandaki balları aldıktan sonra geriye kalan kısımdan propolisi kazıyarak çıkarırlar. Propolisler toplanma plakasından çıkarıldıktan sonra bir müddet soğukta muhafaza edilmektedir. Bu bekleme sonrası Propolisin elde edilmesi daha zahmetsiz ve kolay şekilde gerçekleştirilmektedir. Propolis ham şekilde tüketilemediği için bazı uygulamalardan geçirilir. Bu uygulamalar sonucu satışa hazır hale getirilmektedir. Üretim sırasında hijyen kurallarını uyulması büyük önem arz etmektedir.

Propolis Tüketimi

Günümüz şartlarında her şeyin yapay ve zararlı olduğunu düşündüğümüzde bitkisel ekstra takviye besinlere daha çok ihtiyaç duyar hale geldik. İnsan sağlığını tehdit eden faktörlerin artmasıyla birlikte bireylerin daha sağlıklı ve güçlü bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekmektedir. Sağlıklı ve güçlü beslenme için alınabilecek takviye besinlerden biri de propolistir. Propolis damlaların kullanım talimatları belirtilmiştir. Bu talimatta, yetişkinlerin günde 20 – 40 damla arası tüketim yapmalarının uygun olduğu belirtilmişti. Çocuklarda ise tavsiye edilen miktar günde 10 damla olarak belirlenmiştir. Doğrudan veya ılık su ile karıştırarak kullanılmasının uygun olduğu belirtilmiştir. Sadece su ile değil yoğurt ve bak gibi ürünlere eklenerek de tüketiminin uygun olduğu söylenmiştir. Propolisi ilk defa deneyecek olan okurlarımıza önerimiz ilk önce tek damla şeklinde birkaç deneme yaparak alerjiniz olup olmadığınızı test edin. Alerjik bir reaksiyon göstermediğiniz takdirde ürünü kullanmaya devam edebilirsiniz.

Propolis Özellikleri

  • Kendine has karakteristik bir kokusu vardır.
  • Sert ve kırılgan bir yapıya sahiptir.
  • Soğukta kırılgan bir yapıda iken sıcak ortamlarda yapışkan bir hal almaktadır.
  • 300’den fazla komponent içermektedir.
  • Genellikle kahverengidir ancak sarı, kırmızı, yeşil ve şeffaf renklere de rastlamak mümkündür.
  • Antioksidan etkiye sahiptir.
  • C vitamini açısından oldukça zengin bir besindir.
  • Antimikrobiyel etkisi vardır.

Propolisin Kullanımı

Propolisin temel kullanımı bal kovanlarının korunması temiz kalmasını sağlamak içindir. Bunun yanında ekstra birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Kendinize en uygun kullanım çeşidi ile propolis ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Propolis kullanım çeşitleri arasında; tablet, toz, kapsül, sprey, şurup ve krem gibi seçenekler yer almaktadır. Propolisi bazı ürünler ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Örneğin, süt ile Propolisin karışımından elde ettiğiniz içecek sağlığınız için önemli bir besin kaynağıdır. Bu tarz içecekleri güvenle kullanmanızda hiçbir zarar görülmemektedir.

Propolisin kullanım alanlarından biri sağlık sektörüdür. Sağlık sektöründe Propolis faydaları yoğun ilgi gören ve yıllardır şifalı olduğu gerekçesiyle talep gören bir maddedir. Sağlık alanında ilaç yapımında kullanılan Propolisin oldukça etkili bir ürün olduğu ve yaygın olarak tercih edildiğini görülmektedir. Propolis şampuan, diş macunu gibi ürünlerin içerisine katılabilen bir maddedir. Bu tarz ürünler ile birleştirilerek sektörde kendine yer bulan ürünün etkilerini hissetmek mümkün.

İlginizi Çekebilir  Spotify Free Account (Premium) 2021 | Free Spotify Accounts

Propolis Neye İyi Gelir

Propolis ürününün iyi geldiği birçok şey bulunmaktadır. Zengin bir besin kaynağı olan propolis nelere iyi gelir sorusunu sizler için yanıtladık. Propolis, kanser hastalığı ile savaş içerisinde olan kanser ile mücadele eden bireylerin tüketmesi önerilen bir üründür. Kansere iyi geldiği tespit edilen maddenin hastalara yararlı olduğu söylenmektedir. Ayrıca kanserin tekrarlama riskini azalttığı yönünde de etkili olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemine de iyi gelen bir üründür. Bağışıklığın düşük olduğu durumlarda mikrop kapma riskinizi azaltarak hastalıklara karşı dirençli hale gelmenizi sağlamaktadır.

Propolis Faydaları

  • Bağışıklığı güçlendiren bir yanı vardır. Direnci düşük olan kişilerin bağışıklık kazanmalarına yardımcı olur.
  • Olumsuz koşullara karşı dirençli kalmanızı ve daha az hastalanmanızı sağlayan bir üründür.
  • Vücudu mikrop ve bakterilere karşı korur.
  • Felç riskini azaltarak koruyucu bir görev üstlenmektedir.
  • Damar ve kalp sağlığına olumlu etkileri vardır.
  • Doğal antiviral görevi görmektedir.
  • Karaciğerleri koruyarak sağlıklı yaşamınızı desteleyen bir üründür. Alkolün zararlarını en az düzeye indirmektedir.
  • Kemiklerin daha güçlü hale gelmesine yardımcı olarak kemik direncini arttırmaktadır.
  • Metabolizması yavaş olduğu tespit edilen kişilerin yağ yakım hızını arttırmaktadır.
  • Solunum yolu rahatsızlıklarına olumlu etkileri vardır. Solunum yolu sorunlarınız var ise propolis size fayda sağlayacak ürünlerin başında gelmektedir.
  • Ağızda çıkan ufak çaplı yaraları onarır. Uçuk, aft gibi problemi olan kişilerin kullanımına uygundur.
  • Vücuttaki sağlıklı hücre sayısını arttırmaktadır. Vücudu daha canlı hale getirmeye yarar.
  • Kanser karşıtı bir üründür. Kanser riskini ortadan kaldırmak için tüketilmektedir.
  • Cilt yenilenme sürecini hızlandırarak sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlamaktadır.

Propolis Genellikle Aşağıdakilerle İlişkilendirilir:

  • Doğal antibiyotik
  • Anti-enflamatuar
  • Alerjiler
  • Kanser
  • Boğaz ağrıları
  • Soğuk algınlığı / Öksürük / Grip
  • Yorgunluk
  • Solunum / sinüs
  • Akne ve zona dahil cilt rahatsızlıkları
  • Deri kesikleri, yanıklar, kızarıklıklar, enfeksiyonlar.
  • Diş Bakımı, boşluklar ve ağız ülserleri.

Propolis Nerelerde Bulunur?

Propolis eczane, aktar ve internet sitelerinden kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir üründür. Temin etmesi oldukça kolay bu ürünü alırken dikkat etmeniz gereken tek şey sahte satıcılardan uzak durmak olacaktır. Güvenilir ve bandrollü yerlerden alışveriş yapmaya dikkat etmelisiniz. Normal güvenilir bir alışveriş yapmak istiyorsanız propolis fiyatları 150 – 200 lira arasında farklılık gösterecektir. Bu ücretlendirme 200 gramlık ürünler için geçerlidir.

Propolis Yan Etkileri

Propolis herhangi bir alerjik reaksiyon sebep verecek bir ürün değildir. Bu açıdan bakıldığında herhangi bir yan etki oluşturması beklenmemektedir. Ancak propolis küçük yaştaki çocuklarda kullanım konusunda biraz riskli bir üründür. Küçük yaştaki bireylere çok tavsiye edilen bir ürün değildir.

İlginizi Çekebilir  Information About Cambridge University?

Çocuklarınıza bu ürünü vermeden önce aile hekiminize veya bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca bu ürün saf bir şekilde tüketildiğinde acı tadı sizi rahatsız edebilir. O yüzden tek başına tüketmek yerine bazı yiyeceklere ilave ederek kullanmak sizi daha memnun edecektir. Propolis bazı durumlarda semptomlar meydana getirmektedir. Propolis yan etkileri nelerdir? Propolis yan etkileri arasında; mide bulantısı, kusma ihtiyacı ve mide yanması gibi çeşitli semptomlar görülmektedir. Propolis, laktik asit miktarının artmasına neden olmaktadır. Gördüğünüz gibi Propolis faydaları yanısıra yan etkileri de bulunmaktadır.

Kimler Propolis Kullanmamalıdır?

Propolis, bazı rahatsızlığa sahip kişilerde de risklere ve zararlara yol açabilecek bir maddedir. Bunlardan biri kanama riski grubunda yer alan bireylerdir. Kanama riski olan kişilerin propolis kullanmaması tavsiye edilmektedir. Özellikle cerrahi işlemler öncesi doktorunuzdan habersiz bir şekilde propolis kullanılmamalıdır. Bunun yanında düzenli olarak alkol tüketen kişiler alkolle birlikte propolis kullanmamalıdırlar.

Hamile ve yeni anne olmuş bebek emziren annelerin kullanmamaları gerektiği söylenmektedir. Arı ürünlerine alerjisi olan kişilerin de tüketmemesi belirtilen öneriler arasındadır. Propolis tüketirken önerilen doz miktarını aşmamaya özen göstermelisiniz. Her ne kadar bitkisel ve doğal bir ürün olsa da yüksek dozdaki propolis vücut dengesini bozarak bazı rahatsızlıklar meydana getirebilmektedir.

Ağız Sağlığı ve Propolis 
Tıbbi özellikleri üzerine yapılan son araştırmalar, propolisin diş hijyeninde ve çürüklerin azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Bu amaçla propolis bazlı diş macunu ve diş hijyeni ürünlerinin ortaya çıktığını görmeye başlıyoruz.
Tıbbi çalışmalar, propolisin etanolik özütünün ticari ilaç novocaine ile benzer bir etkiye sahip olduğunu da göstermiştir. Propolise boğaz ağrısından kaynaklanan ağrıyı azaltma yeteneğini veren bu özellikler olabilir.

Propolis ve Kanser

blankFareler ve sıçanlar üzerinde yapılan klinik çalışmalar, propolisin tümörlerin boyutunu küçültebilecek ve kanserli hücrelerin gelişimini önleyebilecek özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.
Propolisin bu özel özelliği, güçlü antioksidan kapasitesi ve CAPE bileşiğinin aktivitesi ile bağlantılıdır.
Propolisin belirli kanser türlerinin tedavisinde / inhibe edilmesindeki potansiyel faydalarına ilişkin birkaç yeni çalışma devam etmektedir ve öngörülen sonuçlar çok umut verici görünmektedir.

Propolis insan tüketimi için nasıl işlenir?
Propolis tamamen işlenmemiş ve işlenmemiş olarak satın alınabilir, ancak doğal haliyle yapışkan bir maddedir ve kullanımı çok zordur. Bazı arıcılar ham propolisi paketler ve küçük porsiyonlar halinde dondurur. Daha sonra donmuş haldeki bir kahve değirmeni içine eklenebilir ve kolay tüketim için öğütülebilir.
Çoğu üretici, aktif bileşenlerin suya veya alkole ‘süzüldüğü’ ve daha sonra sıvı formda paketlendiği veya kurutulup kapsüllendiği bir işlem kullanır.

Özet

Propolis, dirençsiz yapı özelliklerine sahip doğal bir antibiyotik olarak tıp alanında büyük bir potansiyele sahiptir.
Çok yönlü bir madde olan propolis, iyi bir etki için dışarıdan ve bağışıklığı artırmak ve zararlı toksinleri ve ‘serbest radikalleri’ yok etmek için dahili olarak uygulanabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı