Mide Gazı Kalp Çarpıntısı Yapar Mı?

Mide gazı kalp çarpıntısı yapar mı sorusu temel olarak biriken gazın insan vücudundaki etkilerine işaret etmektedir. Midede biriken gaz kimi zaman karın ağrısına kimi zaman da kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Midede oluşan gaz sıkışması beraberinde farklı birçok belirti ile kendini gösterebilmektedir.

Kalp çarpıntısı tek bir nedene bağlı olarak meydana gelen bir belirti değildir. Kalp çarpıntısına neden olabilecek farklı rahatsızlıklar olabilir. Ancak mide gazı gibi daha masum nedenleri de mevcutur.

Mide Gazı Neden Kalp Çarpıntısı Yapar?

Mide gazı daha açık bir ifade ile gaz sıkışması çeşitli şiddetler ile meydana gelebilmektedir. Mide ve kalp birbirine oldukça yakın organlardır. Aynı zamanda organların birbirleri ile etkileşimi söz konusu olduğunda mide ve kalbin özel bir bağı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Midede gaz birikmesi kalp çarpıntısı oluşmasına neden olabildiği bilinen bir gerçektir. Oluşan gaz sıkışmasının kalp çarpıntısına neden olması ise midede biriken gazın midenin şişmesine sebebiyet vermesi ile ilişkilidir. Büyüyen mide yakınında bulunan kalbi sıkıştırarak hareket alanını daraltır. Kalp, midede meydana gelen şişmeden bu bağlamda olumsuz etkilenmekte ve hareket etmekte güçlük çekmektedir.

Kalbin hareket etmekte güçlük çekmesi beraberinde bireyde kalp çarpıntısı olarak ifade edilen hisse neden olmaktadır. Midede sıkışan gaz ve midenin büyüme oranı beraberinde ani ve ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir.

Midede Gaz Sıkışması Neden Olur?

Midede gaz sıkışması vücudun işleyişine bağlı olarak sürekli gerçekleşen bir eylemdir. Ancak mide gaz sıkışması kalp ağrısı, karın ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Ağız İçi Yaralarına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Nedenleri, Tedavisi

Midede gün boyunca ortalama 3 ile 4 litre civarında gaz oluşur. Oluşan bu gaz oranının artması ve midenin genleşmesi beraberinde vücudun tepki vermesi ile sonuçlanmaktadır. Midede oluşan gazın yaklaşık yarısı nefes alma yolu ile biriken gazdır. Bağırsak bakterileri tarafından üretilen gaz ve sindirim sürecinde açığa çıkan gaz ise kalan gaz yoğunluğunu oluşturan kısımlardır.

Mide içerisinde oluşan gaz sıkışması sindirim ya da bağırsak kanalı nedeni ile olması gerekenden fazla gaz açığa çıkması nedeni ile meydana gelebilmektedir. Gaz sıkışması sorunu ortaya çıktığı takdirde vücudun sıkışan gazı atmak için geğirme ve gaz çıkarma yolunu kullandığı bilinmektedir.

Midede Gaz Vücut İçin Zararlı Mıdır?

Hayır. Midede oluşan gaz yoğunluğu normal seviyelerde olduğu takdirde vücut için zararlı değildir. Mide, sindirim ve bağırsak kanallarından açığa çıkan gazların toplandığı yerdir. Vücudumuzun işleyiş şekli itibari ile midede gaz birikmesi aşırı oranda olmaması şartı ile faydalı ve gereklidir.

Midede biriken gazın aşırı olması halinde mide hacminde genişleme meydana gelir. Mide hacmindeki genişleme mide yakınında bulunan organların sıkışmasına sebebiyet verebilmektedir. Kalp de mideye yakın organlardan biri olması nedeni ile gaz sıkışmasından etkilenir.

Midede Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

  • Kalp çarpıntısı,
  • Nefes darlığı,
  • Çarpıntı,
  • Sık sık gaz çıkarma,
  • Sık sık geğirme,
  • Karın bölgesinde ağrı,
  • Karın bölgesinde sık meydana gelen kramplar,
  • Midede ekşime,
  • Karın bölgesinin dışa dönük olarak şişme.

Midede gaz sıkışması nedenli olarak yukarıda yer alan belirtiler sıkça meydana gelen şikayetlerdir. Gaz sıkışması kalbin faaliyetlerini yerine getirmesine engel olacak kadar yoğun yaşanıyorsa mutlaka uzman desteği almak gerekir.

Mide Gazı Kalp Çarpıntısı Yapması Halinde Ne Yapmak Gerekir?

Mide gazı kalp çarpıntısına ve nefes darlığına neden olması halinde meydana gelme sıklığına bağlı olarak uzmanlara başvurmanız önerilir. Midenizde gaz sıkışmasına bazen aşırı yiyecek tüketilmesi bazen de tüketilen besinlerin çeşidi neden olabilmektedir.

Mide gazı kalp çarpıntısı ve nefes darlığına sık sık neden oluyorsa bağırsaklarda ya da sindirim sisteminde sürekli bir gaz çıkışı olabilir. Bu noktada uzman doktor yardımı almak sorunun kaynağının tespit edilmesinde şarttır.

İlginizi Çekebilir  İdrar Tahlili Testi Ve Değer Aralığı Nedir?

Mide Gazı Kalp Çarpıntısı Yapıyorsa Hangi Doktora Gitmek Gerekir?

Midede gaz kalp çarpıntısı yaşamanıza neden oluyorsa başvurmanız gereken alan gastroenteroloji olacaktır. Uzman hekim tarafından gerekli tetkiklerin yapılması ve sonuçların alınması sonrasında sürekli gaz sıkışması ve kalp çarpıntısının nedeni tespit edilecektir.

Gastroenteroloji uzmanı tarafından mide gazının yoğunluğu, gaz oluşum düzeyi, bağırsaklardan salınımı yapılan gaz oranının normal olup olmadığı belirlendikten sonra gerekli tedavi belirlenerek hastaya uygulanmaktadır.

Mide Gazı Kalp Ritmini Bozar Mı?

Midede biriken gazın artış göstermesi ilk aşamada mide ve bağırsakların şişmesine neden olur. Şişen bağırsaklar ve midenin en bariz göstergesi ise karın bölgesindeki dışa yönelik büyümedir. Mide gazının aşırı birikmesi halinde midenin şişmesi de beraberinde etrafında bulunan organların hareket alanının kısıtlanmasına neden olmaktadır.

Kalbin kendine hareket edecek yeterli alan bulamaması halinde ritim bozukluğu yaşaması olağan olarak karşılaşılabilen bir durumdur. Kalbin atış ritminde bozulma bu bağlamda mide gazı nedenli olabilmektedir.

Mide Gazı Kalp Sıkışması Yapar Mı?

Evet. Mide gazı kalp sıkışması hissi yaşanmasına neden olabilmektedir. Kalpte çarpıntı, tekleme ve sıkışma hissi midenin kalbin hareket alanını kısıtlaması nedeni ile meydana gelen hislerdir. Bu bağlamda mide gazının aşırı birikmesi ve kalbin hareket alanını kısıtlaması kalpte sıkışma hissine neden olabilmektedir.

Kalp sıkışması aşırı yoğun ve nefes darlığı belirtisi ile birlikte meydana geliyorsa vakit kaybetmeden uzman doktorunuza başvurmanız önerilmektedir. Ev tipi yöntemler ile kalp sıkışması ve çarpıntısını önlemek mümkün değildir.

Mide Gazı Kalp Krizi Sebebi Olabilir Mi?

Mide gazı kalp krizi sebebi olarak doğrudan sıklıkla karşılaşılan bir belirti değildir. Mide gazının sürekli ve rahatsız edici şekilde meydana gelmesi bazı sindirim ve bağırsak sorunlarının habercisi olabilmektedir. Bu noktada sık yaşanan kalpte sıkışma ve mide ağrılarının kalbi sıkıştırması sonucu başka etkenler ile birlikte kalp krizi meydana gelebilmektedir.

Kalp rahatsızlığı bulunan hastaların ufak belirtiler ve sorunlar karşısında risk almadan mutlaka uzmanlara başvurması gerekmektedir. Mide gazının doğrudan kalp krizine neden olması pek karşılaşılan bir durum olmasa da daha önceden kalp rahatsızlığı bulunan hastalarda gaz sıkışması kalp krizine sebep olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Kusma Refleksi Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Mide Gazı Neden Olur? Hangi Yiyecekler Kalp Çarpıntısına Neden Olur?

Mide gazı tüketilen yiyeceklere bağlı olarak da artış gösterebilmektedir. Midede gaz birikmesine neden olabilen bazı yiyecekler de mevcuttur. Aşağıda yer alan yiyeceklerin aşırı tüketilmesi halinde mide şişkinliği kalp çarpıntısı belirtileri yaşanabilmektedir.

  • Fasulye,
  • Enginar,
  • Brokoli,
  • Süt,
  • Gazlı içeçek,
  • Nohut,
  • Karnabahar,
  • Elma, turunçgiller, erik benzeri bazı meyveler.

Yukarıda yer alan liste günlük hayatta en çok tüketilen ve mide gazına neden olan bazı besinlerdir. Sık tükettiğimiz elma, armut ve erik benzeri meyveler de midede gaz birikmesine neden olan besinler arasında yer almkatadır.

Kalp Çarpıntısına Neden Olan Yiyecekler

Besinler doğrudan kalp çarpıntısına neden olmazlar. Kalpte çarpıntı, sıkışma ve ritim bozukluğu birçok farklı nedenle meydana gelebilen bir durumdur. Kalp sıkışmasının nedeni mide şişkinliği olması halinde tüketilen yiyecekler göz önünde bulundurulabilir.

Midede gaz yoğunlaşmasına neden olabilen fasulye, nohut benzeri gıdaların fazla ve sürekli tüketilmesi beraberinde dolaylı olarak kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Kalp çarpıntısı yaşanmasının başka bir nedeni de tüketilen besinlerin aşırı hızlı bir şekilde tüketilmesidir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. sabah kalkma saatine yakın zaman zaman
    aritmi yaşıyorum
    geğirne ve yoğun gaz problemim var
    aritmi nedenim olabilirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı