Mavi Balina Nedir? Ne Yerler? Özellikleri Nelerdir?

Mavi Balina Özellikleri Hakkında Bilgi?
Mavi balina nedir sorusu sorulduğu zaman bunun okyanusta yaşayan ve dünyadaki en büyük canlı olduğu düşünülen bir hayvan olduğu gerçeği ile karşılaşırız. Mavi balina birçok insanın merak ettiği ve dünya üzerindeki insanların büyük bir bölümünün hayatında hiç görmediği ve göremeyeceği bir canlıdır. Bu nedenle bilim adamlarının da ilgisini bir hayli çekmektedir. Peki Mavi balina nedir? Mavi balina özellikleri nelerdir?
Mavi balina gök balina ismi ile de literatürde geçmektedir. Dünya üzerinde yeralan en büyük boyutlu olanları yaklaşık olarak 36 metre uzunluğundadır.
Mavi balinaların kalpleri yaklaşık olarak bir otomobilin boyutu kadar olabilmektedir.
Bilimsel adı Balaenoptera Musculus olarak yazılı literatüre geçmiştir.
Mavi balinalar beklenildiği ve tahmin edildiği üzere karnivor canlılardır.
Ortalama yaşam uzunlukları ise 80 ila 90 yıl arasında değişmektedir.
Uzunlukları 25 ila 36 metre arasında değişmektedir.
Ağırlık olarak 150-160 tona kadar ağırlığa sahip olabilmektedir.
Eğer bir otobüsün uzunluğu ile kıyaslamak istersek bir mavi balinanın uzunluğu otobüs uzunluğunun neredeyse 3 katı uzunluktadır.
Bu canlının mevcut popülasyonunda şimdiki zamanda artış gözlenmektedir. Bu ise olumlu bir durumdur.
Bu canlılar deniz memelisi olarak geçmektedir. Memeli ve omurgalı canlılar sınıfında olurlar ve yavrularını plasentalarında taşıyarak dünyaya getirirler.
Memeli olmalarından kaynaklı olarak yavru bakımı mevcuttur.
Mavi balinalar deniz altında tam olarak mavi renkte gözükmelerine rağmen deniz yüzeyine çıktıklarında daha kırçıllı ve alacalı bir mavi tonu ile göze çarparlar.
Karınlarının alt tarafı sarı renktedir. Bu rengin nedeni ise mavi balinaların vücutlarında yer alan çok sayıda mikroorganizmadır. Bu mikroorganizmaların birikimi ile mavi balinaların alt karın bölgelerinde ilerleyen zamanlarda sararmalar gerçekleşmektedir.
Mavi balina nedir sorusu ile birlikte insanların ikinci en çok merak ettiği soru da mavi balinaların neye benzediği ve nasıl göründüğüdür. Mavi balinalar düz bir kafatası yapısına sahiptir. Kafası vücudundan genişçe bir görünümdedir. Ve bu geniş görünüm kuyruk kısmına doğru üçgensel bir şekil ile incelmeye başlamaktadır.
Mavi balinalar merak edildiği kadar da önemli canlılardır. Biyosferdeki canlı çeşitliliği arasında ve besin piramidinde önemli yere sahip bu canlıların birçok özelliklerini bu yazımızda anlatacağız.
Mavi Balina Nedir Ve Nerelerde Yaşar?
Mavi balina nedir sorusuna bir önceki başlıkta cevap vermeye çalıştık. Bu kısımda mavi balinayı daha iyi anlayabilmek amacıyla daha ayrıntlı bilgiler ile birlikte yaşam alanları(habitatları)da anlatılacaktır.
Mavi balinanın ne olduğu çok iyi anlayabilmek için öncelikle biyolojik sınıflandırmasına ve ayrıntılı bilimsel araştırma özelliklerine odaklanılmalıdır. Aşağıda ayrıntılı biyolojik sınıflandırma sizler için sunulmuştur.
i. Alem : Hayvanlar Alemi (Animalia)
ii. Şube : Kordalılar (Chordata)
iii. Sınıf: Memeliler (Mammalia)
iv. Takım: Balinalar (Cetacea)
v. Alt Takım: Dişsiz Balinalar (Mysticeti)
vi. Aile : Oluklu Balinagiller (Balaenopteridae)
vii. Cins : Balaenoptera
viii. Tür : B. Musculus
Dünya üzerinde özellikle Darwin’in sınıflandırma çalışmaları sonucunda balina türleri de ince ayrıntılar ile araştırılmaya başlanmıştır. İşte aşağıda yer alan bazı alt türler bu balina türüne ait alt mavi balina türleridir.
-B.M. Brevicauda türü 1966 yılında Ichihara’da keşfedilmiştir.
-B.M. Indica türü 1859 yılında Birleşik Krallık Blyth’de bulunmuştur.
-B.M. Intermedia alt türü 1871 yılında Burmeister açıklarında keşfedilmiştir.
-B.M. Musculus temel türü ise 1758 yılında ilk keşfedilen ve Linnaeus tarafından bulunan mavi balinadır.
Bu bilgiler ışığında mavi balina özellikleri incelenirse mavi balina nedir sorusuna bilimsel olarak cevap bulunmuş olacaktır. Bu bilgiler akılda tutulmalı ve mavi balinaların yaşamları bu sınıflandırma göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir.
Mavi balinaların dünya üzerinde yaşadığı alanlar farklılık göstermekle birlikte Arktik Okyanusu haricinde dünya üzerinde yer alan bütün denizlerde görülme ve yaşam olasılığı mevcuttur.
Kapalı denizlerde görülmeyen bu canlılar genellikle okyanus açıklarında ya da açık denizlerde yaşamaktadırlar.
Mavi balinaların en çok nerede yaşadığını anlamak için en çok yoğun bulunduğu ve faaliyet gösterdiği yerler araştırılmalıdır. Bu çalışmaların sonucunda en çok mavi balina yoğunluğunun yaşandığı noktalar kutup denizleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Soğuk suların olduğu denizler ve okyanuslar mavi balinalar için bulunmaz ve vazgeçilmez alanlardır. Soğuk sularda yaşamaları nedeniyle vücutlarındaki bağ dokular çok iyi gelişmiştir.
Mavi Balina Nedir Ve Nasıl Beslenir?
Mavi balina nedir sorusuna diğer iki başlıkta anlatılan özellikler ile cevap verildiği gibi bu başlıkta da beslenme özellikleri üzerinden verilen ayrıntılar ile cevap aranacaktır.
Biliyoruz ki bir canlının tam olarak ne olduğunu anlayabilmek için bütün özelliklerine hakim olmak gerekir.
Mavi balinalar neyle beslenir sorusuna yanıt bulmak için öncelikle yaşam alanlarını incelemek gerekir.
Mavi balinaların beslenme tarzı birçok bilim adamı tarafında kril diyeti olarak adlandırılmaktadır. Mavi balinalar çok büyük boyutlara sahip olmalarına rağmen bu diyet ile beslenmekte ve büyük cüsselerini korumaktadırlar.
Bu canlılar küçük boyuttaki karides ve ona benzeyen büyüklükteki hayvanlar ile beslenmektedir. Yiyeceklerin boyutları küçük olmasına rağmen bir gün içerisinde bir mavi balinanının tükettiği toplam küçük canlı miktarı bazı dönemler 4 tonu bulabilmektedir.
Mavi Balinaların Ağız Özellikleri
Mavi Balina Özellikleri
Balinanın ağız özellikleri incelendiğinde üst çene kısmının her iki tarafında 300-400 civarı sayıda uzanım yapıları ağzın içinde uzanarak hayvanın beslenmesini kolaylaştırır.
Alt çenenin ön tarafındaki bölüm daha kalın yapılıdır. Bunun nedeni ise üst çeneden aşağıya doğru balina çubukları adı verilen yapıların sarkmasıdır.
Alt tarafta boyun bölgesinde yaklaşık 70-90 adet balinanın uzama yönü doğrultusunda arkaya doğru uzanan paralel yapılar mevcuttur. Bu kısım alt çeneden başlar ve en arka kısma kadar uzanır.
Alt boyundaki oluklu paralel yapılar mavi balinanın ağzını beslenme sırasında bir balon gibi şişirerek maksimum miktarda yiyecek almasını sağlar. Beslenme sonrası bu yapı eski halini alır.
Mavi balinaların üst çenelerine yapışık bir şekilde bir alt çene (balen) sahibidirler. Bu çene dışardan gözle görüldüğünde tıpkı üzerinde uzun ince çizgiler bulunan bir kepçeyi andırır.
Bu balinanın beslenme tarzı tam olarak şu adımlar ile gerçekleşir:
1- Mavi balina öncelikle geniş kepçe ağzı (balen) ile bir ağız dolusu su ve besin içeren miktarı ağzına alır.
2- Büyük dilleri yardımı ile aldıkları besinlerin yanındaki suyu ağızlarından dışarı salarlar.
3- Bu işlem sonucunda balinanın midesine giren maddeler yalnızca besinler olmuş olur. Bu işlemler balinanın evrimleşmiş ağız ve boyun yapısı ile kolayca gerçekleşir.
Mavi Balina Nasıl Üreme Gerçekleştirir?
Mavi balina nedir sorusunun bu başlığında bu soruyu açıklamak için bu canlıların en önemli özelliklerinden birisi olan üreme konusu anlatılacaktır. Unutulmamalıdır ki hayvanlar nesillerini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için avlanırlar ve üreme gerçekleştirirler.
Mavi balinaların üreme alışkanlıkları mevsimsel değişkenlikler göstermek ile birlikte bu durumdan ötürü bazı zamanlar göç ettikleri gözlemlenmiştir. Bu göç sırasında daha az enerji harcayarak üremeye daha fazla ağırlık verebilecekleri daha sıcak denizleri tercih ederler.
Mavi balinaların yaşlanmalarına ve eriştikleri vücut boyutlarına bakılarak cinsel maturasyona eriştiklerini anlayabiliriz.
Bir mavi balinanın çiftleşebilmesi için ortalama olarak 6 ile 10 yaş aralığında olması gerekir. Erkekler 10 yaşlarına doğru dişiler ise 6-7 yaş aralıklarında olgunlaşmaya başlarlar.
Mavi balinaların erkek bireyleri ortalama 23 m uzunluğuna, dişi bireyleri ise ortalama 24 m uzunluğuna eriştiği zaman cinsel olarak olgunlaşmış olurlar.
Çiftleşme alışkanlıkları daha çok sonbahar ve kış aylarında gerçekleşir. Sonbaharın ortalarında başlayan üreme evresi kış aylarının son dönemlerine kadar devam edebilmektedir.
Dişiler genellikle 2 ila 3 senede bir olarak ve çoğunlukla kış aylarının ilk haftalarında doğum gerçekleştirirler. Bir mavi balinanın gebe kalma süresi yaklaşık olarak 11 aydır. 10 ve 12 ay olma olasılığı da mevcuttur.
Mavi balina nedir sorusunu genel bütün mavi balinalar için cevaplamak ile beraber, üreme döngüsü sonrası yeni doğmuş olan bireyler için de fiziksel özellikler tanımlayarak cevap verilmelidir. Buna göre şunlar söylenebilir:
– Yeni dünyaya gelmiş mavi balina ortalama olarak 2 ila 3 ton arasında bir ağırlığa ve 7 ila 8 metre arasında bir uzunluğa sahiptir.
– Anneler yeni doğmuş olan yavrularını yaklaşık olarak 7 ila 8 ay arasında emzirir. Bu emzirme süresi yavrunun 15-16 metre uzunluğa ve 20 ila 21 ton arasında bir ağırlığa erişmesi ile son bulur.
– Yavru mavi balinalar anne balinadan günde yaklaşık olarak 400 litre süt emmektedir.
-Bir mavi balina yavrusu doğduktan ve emmeye başladıktan sonra hızlı büyüme döneminde günde yaklaşık 90 kg ağırlık kazanmakta ve 4 cm uzamaktadır.
Mavi Balina Nedir Sorusunu Daha İyi Anlamak İçin Çok Önemli Bilgiler
Mavi balina nedir sorusunda birçok bilgiler vererek cevap bulduk. Şimdi bu başlık altında mavi balinaların en ilginç özellikleri ile kesin cevaplar bulacağız. Gelin birlikte inceleyelim
Toplumsal Yaşam
1- Mavi balinalarda toplu bir yaşam türü yer almaz. Tek başlarına ya da çiftler halinde yaşarlar.
2- Mavi balinalar birbirleri ile su altı sesli iletişim gerçekleştirirler. Çeşitli sesler açığa çıkarmakla beraber bazı zamanlarda su yüzeyinde kuyruk çarpma hareketleri de sosyal bir iletişim davranışıdır.
3- Mavi balinaların birbirleri ile iletişimde kullandıkları sesler 10 ila 40 Hertz frekans aralığındadır. Bir mavi balinanın seslenme işlemi yaklaşık 25 saniye olarak gerçekleşmektedir.
4- Mavi balinalarda ses çıkarma olayı Richardson tarafından 1955 yılında altı nedene bağlanmıştır.
-Bu sesler mavi balinalar arasındaki mesafelerin korunması için çıkarılabilir.
-Bu sesler ile diğer cins ve mavi balina türleri birbirini tanıyabilir.
-Bu seslerin kullanımında bireyler arasında bilgi aktarımı gerçekleşiyor olabilir.
-Bu sesler toplumsal olarak düzen sağlamak amacı taşıyor olabilir.
-Yavrular ve anneleri ya da çiftler arasında konum belirleme amacıyla bu sesler kullanılıyor olabilir.
-Eğer mevcut bir av var ise bu sesler aracılığı ile konumlar mavi balinalar arasında aktarılıyor olabilir.
Göç Özellikleri
1- Mavi balinaların göç zamanları genellikle mevsin ile ilintilidir.
2- Mavi balinalar bahar aylarında kutuplara doğru giderler. Bunun nedeni bu aylarda çok fazla yiyecek bulunmasıdır.
3- Sonbahar aylarında ise bu canlılar sıcak denizlere doğru inerler. Bunun nedeni ise çiftleşmeyi kolaylaştırmak ve enerji sarfiyatını azaltmaktır.
4- Genellikle saatte 20 km hız yaparlar. Fakat bu canlılar çok hızlı ve güçlüdürler. Bu nedenle saatte 300 km hıza kadar ulaşabilme özelliklerine sahiptirler.
Yaşamları Ve Korunması
1- Bu canlılar dünya üzerinde yer alan en uzun ömürlü hayvanlar arsına girmiştir.
2- Şimdiye kadar bulunan en yaşlı balina 110 yaşındadır. Bu işlem ölmüş olan balinadaki kulak tıkaçlarında yer alan kademelerin tek tek sayılması ile bulunur.
3- Dünya üzerinde mavi balinalar yağları için öldürülmektedir. Balina yağı avcıları 20. yüzyılın başında bu işlem için neredeyse bu türün neslini yok olma tehlikesine soktular. 1966 yılında Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu aracılığı ile alınan karar sonrasında bu tür koruma altına alındı.
4- Katil balinalar ve köpek balıkları bu canlıların ölümüne neden olmakla birlikte gemilerin çarpması ile de birçok mavi balina ölmekte ya da yaralanmaktadır.