Kusma Refleksi Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kusma Refleksi Nedir?
Kusma refleksi, diğer adıyla öğürme birçoklarında bulunan ancak çoğu zaman fark edilmemiş olan bir reflekstir. Refleksler belli şartların sağlanması halinde ortaya çıkan kişinin iradesi dışında gelişen hareketlerdir. Fiziksel ve psikolojik kaynaklı olarak ortaya çıkan kusma refleksi kimilerinde şiddetli iken kimilerinde de fark edilmeyecek kadar hafif olabilir.
Kusma refleksi hakkında merak edilenler, kusma refleksinin engellenmesi, kusma refleksinin ortaya çıkma nedenleri ve benzeri bilgileri yazımızın devamında sizler için derledik.
Kusma Refleksi Neden Meydana Gelir?
- Gıda zehirlenmesi sonucu,
- Besinlere alerji duyulması sonucu,
- Migren kaynaklı,
- Bağışıklığı olumsuz etkileyen enfeksiyon çeşitleri,
- Reflü hastalığı,
- Alkol tüketimi,
- Aşırı besin tüketimi,
- Yol tutması sorunu,
- Kan şekerinde hızlı düşüş,
- Kulak enfeksiyonları,
- İlaç kullanımı sonucu yan etki olarak,
- Psikolojik rahatsızlıklar sonucu,
- Hazımsızlık sonucu kusma refleksi ortaya çıkabilmektedir.
Kusma Refleksi Nasıl Engellenir?
Kusma refleksi engellenmesi hususunda takip edilmesi gereken bazı basit adımlar mevcuttur. Öncelikli olarak kusma refleksinin psikolojik ya da fiziksel kaynaklı nedenlere bağlı ortaya çıktığını unutmamalısınız. Akabinde kusma refleksine neden olan durumlara karşı burundan nefes alma yöntemini deneyebilirsiniz.
Kusma Relfeksi ile Baş Etmek İçin Ağızdan Nefes Almayın!
Kusma refleksini harekete geçiren en büyük fiziksel unsurlardan biri de ağızdan nefes almaktır. Nefes alırken ağzınızdan derin nefesler almak kusma refleksinin harekete geçmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kusma refleksi ile karşı karşıya kalmamak için burnunuzdan derin ve tempolu nefes almanız önerilmektedir.
Tükürüğünüzü Sık Sık Yutmaktan Kaçının!
Tükürüğünüzü sık sık yutmaya çalışma öğürme hissinin daha sık ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle stresli olduğunuz anlarda tükürüğünüzü sık sık yutmaktan kaçının. Böylece kusma refleksini harekete geçirecek etkilerden kaçınabilirsiniz.
Dikkatinizi Dağıtın!
Kusma refleksi fiziksel ya da psikolojik nedenler ile ortaya çıkabilir. Kusma refleksinin harekete geçmesine neden olan faktörler psikolojik nedenlere dayanıyorsa bu sorunun ilacı yine sizsiniz. Dikkatinizi psikolojik olarak sizi strese sokan husustan almalı ve başka bir noktaya çekmelisiniz. Bunun için hayal gücünüzü kullanabilirsiniz.
Kusma Refleksi Nasıl Yapılır?
Kusma refleksi belli başlı faktörlerin ortaya çıkması ile birlikte meydana gelir. Kimi zaman psikolojik kaynaklı nedenler ile sürekli kusma refleksi harekete geçebilmektedir. Fiziksel nedenler ile kusma refleksinin harekete geçmesi halinde yukarıda yer alan yöntemleri deneyerek bu refleksi yavaşlatabilirsiniz.
Kusma refleksi genellikle ağızda damak bölgesine ve küçük dil bölgesine bazı nesneler yapıştığında ortaya çıkar. Sürekli bir öğürme hali içerisine giren kişi refleksin şiddetine göre kusma sorunu ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Bireylerin günlük hayatta kusma refleksine en sık ihtiyaç duydukları anlar çok yemek yedikleri ve rahatsız oldukları anlardır. Aşırı tüketim sonrasında midenin genişlemesi beraberinde kalp çarpıntısına dahi neden olabilmektedir. Midede oldukça yoğun bir şekilde biriken gazların kalbin hareket alanını kısıtlaması ile meydana gelen kalp çarpıntısı hakkında merak edilenler için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir! Mide Gazı Kalp Çarpıntısı Yapar Mı?
Bireylerin kendi başlarına kusma refleksini harekete geçirmek için kullandıkları en kolay yöntem ağıza parmak atma yöntemidir. Küçük dile parmağın dokunması ile birlikte kusma refleksi harekete geçebilmektedir.
Kusma Refleksi Sık Sık Yaşanması Halinde Ne Yapmak Gerekir?
Kusma refleksinin sık sık ortaya çıkması halinde bu refleksi önlemek için bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Psikolojik nedenli olarak kusma refleksinin harekete geçmesi halinde bireyler zor durumda kalabilmektedir.
Kişilerin iradeleri dışında harekete geçen kusma refleksini önlemek için bazı yöntemler tercih edilmektedir. Doğal yöntemler ile kusma refleksinin giderilememesi halinde ise ilaçlı tedavi seçeneklerine de başvurulmaktadır.
Başparmağınızda Yer Alan Sinirleri Kullanarak Kusma Refleksini Durdurun.
Sol el başparmağınız ve avuç bölgenizde bulunan sinirler kusma refleksinin durdurulmasında etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle kusma refleksi belirtilerini hissettiğiniz andan itibaren baş parmağınızı avucunuzun içine alın ve sıkmaya başlayın.
Sıkma şiddeti parmaklarınızı acıtacak kadar yoğun olmamalıdır. Orta şiddetle parmağınızı sıkın ve ondan geriye doğru saymaya başlayın. Bu uygulama sinirleri harekete geçirerek kusma refleksini durdurmanıza yardımcı olacaktır.
Dile Sürülen Tuz Kusma Refleksini Engelliyor!
Sık sık kusma refleksi hissi yaşayan kişiler için dile sürülen bir parça tuz oldukça işlevli bir sonuç getirebilir. Dile tuz sürülmesi dilin tat alması için işaret verecektir. Bu süreçte diliniz tat almakla meşgul iken kusma refleksinin kısa süreli de olsa engellemek mümkündür. Ani ve acil durumlarda dilinize parmağınız ile tuz sürmek anı kurtarabilir.
Kusma Refleksi İçin İlaçlar
Kusma refleksi için doğrudan ilaç tavsiyesi yapılamamaktadır. Bu refleksin harekete geçme sürecinde etkin olan nedenler ve durumlar değerlendirilerek uzmanlar tarafından ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.
Evde kusma refleksi ile baş etmek için doğrudan nane limon, zencefil, karanfil ve karbonattan tek tek kullanmak koşulu ile faydalanabilirsiniz.
Bir bardak ılık su içerisine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat eklemek midenizde bulunan fazla asidin ortadan kaldırılması için oldukça iyi bir yoldur.
Nane limonu kaynatarak tüketmek midenin sakinleşmesine ve gaz yoğunluğunun giderilmesine yardımcı olacaktır. Aşırı kaynar tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Zencefili kusmam refleksinin engellenmesi amacı ile kullanmak için 1 bardak sıcak su içerisine bir tatlı kaşığı kadar zencefili eklemeniz ve tüketmeniz yeterli olacaktır. Hazırlama sürecinde kaynar suya zencefili ekledikten sonra 5 dakika kadar kaynatmanız önerilmektedir.
Kusma Refleksi Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Kusma refleksi vücudun kendi kendine gerçekleştirdiği adından anlaşılacağı üzere refleksif bir davranıştır. Kimi zaman dişçi koltuklarında kimi zaman da mide rahatsızlıkları karşısında sıkça kusma refleksi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kusma refleksinin ortaya çıkması belirli tetikleyicilere bağlıdır. Neredeyse her bireyde kusma refleksi mevcuttur. Ancak bazı bireylerdeki kusma refleksi diğerlerine oranla çok daha düşük olabilmektedir. Tam tersi şekilde çok güçlü kusma refleksi sürekli olarak kişinin kusmasına ve zamanla rahatsız olmasına da neden olabilmektedir.
Kusma Refleksini Harekete Geçiren Durumlar
Kusma refleksini harekete geçiren durumlar temel olarak hava yolunun engellenmesi ile ilişkilidir. Hava kanalının tıkanması ya da engellenecek gibi hissedilmesi beraberinde vücut doğal bir savunma kanalı olarak kusma refleksini kullanır.
Kusma refleksi psikolojik ve fiziksel nedenler ile ortaya çıkabilir. Örneğin kapalı alan korkusu, nefes darlığına neden olan bazı rahatsızlıklar, dişçi korkusu gibi psikolojik rahatsızlıklar kişinin kusma refleksi ile tepki vermesine neden olabilmektedir.