Kraliçe Arının Görevleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kraliçe arının görevleri ve özellikleri yönünden kendisini inceleyen her bilim insanını hayran bıraktığı bilinmektedir. Kendine eş seçim şeklinden tutun da diğer arılar için sürekli olarak yumurtlamasına kadar kraliçe arılar saygı duyulan arılardır.

Kraliçe arılar aynı zamanda kıskanç ve garanticidir. Bir kraliçe arı hücresini yırtıp çıktığında başka mevcut olan kraliçe arı hücrelerini keşfeder ve tanır. Sonrasında ise hızlı bir şekilde iğnesini kaybetmeden diğer kraliçe arı hücrelerini iğneleme yöntemi ile öldürür. Böylece iktidarını garantiler.

Kraliçe arının görevleri ve özellikleri hakkında merak edilenler, kraliçe arıların kaybolması ve arıların çalışma prensibi hakkında merak edilenlere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Kraliçe Arı Neden Önemlidir?

Kraliçe arı, arıların görevlerini yerine getirmek için bağlı bulundukları ve kovanın lideri konumunda olan arıdır. Kraliçe arı olmadan arı kovanında işler tam anlamı ile normal olarak yürümez. Bu nedenle arı kovanında kısa süreli de olsa kraliçe arının yokluğu olumsuz karşılanır.

Kraliçe arının görevleri ve özellikleri değerlendirildiğinde ne kadar hayati vazifeleri olduğunu anlayabilirsiniz. Bununla birlikte kraliçe arıların yerlerini doldurmak kolay değil ancak zaruridir. Bir liderin yerinin boş kalması kaosa neden olacağından kraliçe arılar korunması zorunlu olan arılardır.

Kraliçe Arının Özellikleri Nelerdir?

  • Kraliçe arının boyu 18 ile 20 mm arasındadır.
  • Bir kraliçe arı yaklaşık 4 ile 5 yıl arasında yaşar.
  • Kraliçe arının kendini korumak için iğnesi kullanması nadir olmakla birlikte mümkün olan bir durumdur.
  • Kraliçe arı diğer dişi arılar gibi iğnesini bıraktığında ölür.
  • Bir kraliçe arı dakikada 2 günde ise 2500 kadar yumurta yapabilir. Bu da bir kraliçe arının tüm hayatı boyunca 2 milyondan fazla yumurta yapabileceği anlamına gelmektedir.
  • Kraliçe arının yavrularına bakmak gibi bir yükümlülüğü yoktur. Bu görevle dadı arılar ilgilenir.
  • Kraliçe arı arı sütüyle beslenir.
  • Kovanın en önemli üyesidir.
  • Kovandaki görev dağılımında kovan idaresi ile ilgilenmez.
  • Kraliçe arı bir çeşit hormon üretir bu hormon ile arılar üzerinde etkinliğini korur.
  • Kraliçe arı tarafından yayılan hormon tüm arı kolonisine güven verir.
  • Kraliçe arının karar vermek gibi bir opsiyonu yoktur.
  • Birçok arı tarafından korunur.
  • Bir kraliçe arı larvasından çıktığında diğer kraliçe arı larvalarını iğnesi ile küçük darbeler eşliğinde öldürür.
  • Böylece rakip kraliçe arıları henüz doğmadan ortadan kaldırır.
  • Bir kraliçe arı hücresinden çıktıktan bir hafta sonra zifaf uçuşu yapar. Bu uçuş kraliçe arının eşleşeceği arıları seçmesi içindir.
  • Yeni bir kraliçe arı doğmasına yakın eski kraliçe arı arıların bir kısmını da alarak kendine yeni bir yuva kurmak üzere arı kovanından ayrılır.
  • Kraliçe arı yumurtlarken kendi seçimine göre döllenmiş ya da döllenmemiş yumurta yumurtlayabilir.
  • Kraliçe arının döllemediği yumurtalar erkek arı olarak ortaya çıkar. Dölledikleri ise dişi arı olarak ortaya çıkar.
  • Kraliçe arı uyurken gözleri açıktır. Bu tehditlere karşı uyanık kalmasını sağlar.
  • Kraliçe arının başında yer alan antenleri ile koku aldığı bilinir. Koku aldığı antenleri ile aynı zamanda dokunma işlevini de yerine getirir.
  • Kırmızı ve yeşil rengi göremezler.
İlginizi Çekebilir  Hem Etçil (Etobur) Hem Otçul (Otobur) Hayvanlar Nelerdir?

Kraliçe Arı Hakkında Merak Edilenler

Kraliçe arı hakkında merak edilen birçok husus vardır. Arıların yaşamları aslında hiyerarşik bir düzenden oluşmaktadır. Arılar yakından incelendiğinde bilim insanlarını şaşırtan canlılardır. Kraliçe arıya olan bağlılıklarını, görevlerini yerine getirmek için hiç durmadan çalışmaları gibi faktörler arıları daha da ilgi çekici hale getirmektedir.

Arılar arasında en çok ilgi gören arı ise kraliçe arıdır. Kraliçe arıların arıların görevlerini yerine getirmelerinde büyük etkileri vardır. Bu noktada kraliçe arıların görevleri ve çalışma prensiplerine dair merak edilen birçok soruyu teker teker cevaplandırdık.

Kraliçe arının kaybolmasından tutun da yeni kraliçe arının belirlenmesine, kraliçe arının kendi arıları tarafından öldürülmesine kadar merak edilen soruların yanıtlarını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Kraliçe Arı Kaybolursa Ne Olur?

Kraliçe arı kaybolursa ilk olarak diğer arılar kraliçe arılarını ararlar. Ancak kraliçe arının bulunmaması halinde hemen bir yedek kraliçe arı tayin edilerek yeni bir kraliçe arı yetiştirilmeye başlanır.

Kraliçe arıdan vazgeçmeleri aslında pek kolay olmasa da kraliçe arının bulunamaması halinde kovanın geleceği için hızlı bir şekilde yedek kraliçe arı devreye sokulur.

Kraliçe Arı Ölürse Ne Olur?

Kraliçe arı ölürse yedek kraliçe arı devreye girer. İlginç bir şekilde kraliçe arının ölmesi sonrasında yeni kraliçe arı yetiştirilene kadar bir çeşit yedek kraliçe arı göreve getirilir. Yedek kraliçe arı seçilirken ise ailesinde en az birey olan dişi arılardan biri seçilir.

Kraliçe arının ölmesinden sonra yedek kraliçe arının görevini yaparken aynı zamanda diğer arılar yeni bir kraliçe arı yetiştirir. Sonrasında yeni kraliçe arı görevi devralmaya hazır olduğunda yedek kraliçe arı görevi devreder. Oldukça sistemli bir şekilde kraliçe arı değişimi yapılır.

Kraliçe Arı Kendi Arıları Tarafından Öldürülür Mü?

Evet. Kraliçe arı kendi arıları tarafından öldürülebilir. Bu durum şöyle açıklanabilir; kraliçe arıyı devirmek isteyen bir grup arı bir araya gelerek isyan edebilir. Kraliçeye baş kaldıran bu arılar kraliçeyi koruyan arıları yenerse yani isyan başarılı olursa kraliçe arının öldürülmesi de kaçınılmaz olur.

Kraliçe arı isyancı arılar tarafından öldürüldüğünde yerine hemen yedek kraliçe arı geçirilir ve arılar arasında hayat devam eder. Monarşinin devrilmesi gibi de düşünülebilir.

İlginizi Çekebilir  Kartal Gözü Kaç Megapikseldir?

Kraliçe Arı Sokar Mı?

Evet. Kraliçe arı da tehlike hali hissetmesi ile iğnesini kullanabilir. Arıların sadece dişi olanlarının iğneleri vardır. Dişi arıların iğnelerini kullanmaları sonrasında iğneleri iğnenin sokulduğu yerde kalırsa arılar kısa süre sonra hayatını kaybeder.

Kraliçe arının bir başka canlıyı iğnesi ile sokması ve sonrasında iğnesinin canlıda kalması halinde kısa süre sonra hayatını kaybetmesi beklenir. Bu bağlamda kraliçe arı da tehlike anında sokabilir.

Kraliçe arıların iğneleri olmakla birlikte kovandan pek çıkmamaları nedeni ile pek fazla tehlike ile karşılaşmazlar. Bu nedenle de bir kraliçe arı iğnesini kaybetmesi nedeni ile kolay kolay hayatını kaybetmez diyebiliriz.

Kraliçe Arı Olmazsa Diğer Arılar Ne Yapar?

Kraliçe arı olmadan diğer arılar faaliyetlerini sürdüremez. Arıların mutlaka bir kraliçe arıya ihtiyaçları vardır. Kraliçe arının kaybolması, ölmesi ya da öldürülmesi halinde hızlı bir şekilde yeni bir kraliçe arı seçilir.

Kraliçe arının seçilmesi de belli teknikleri içinde barındırır. Kraliçe arının seçilmesi sonrasında yeni kraliçe arı ile arılar işlevlerini yerine getirmeye devam eder. Böylece aksaklık ya da sorun olmadan kraliçe arı ile arı kovanı faaliyet göstermeye devam eder.

Kraliçe Arının Arıların Çalışma Sürecindeki Etkileri Nelerdir?

Kraliçe arının arıların çalışma sürecinde pek bir etkisi yoktur. Kraliçe arı daha çok üreme ile ilgilenir. Kovanın hiyerarşisinde söz sahibi değildir. Peki tüm kovanı ona bağlı kılan nedir? Kraliçe arının salgıladığı hormon tüm kovanı ona bağlı hale getirir.

Kraliçe arı yumurta döllemekle meşguldür. Dölleme işlemi ile sürekli görevlendirildiğinden pek fazla dışarı çıkmaz. Kendisini koruyan arılar bulunduğu gibi yumurtalarına bakmakla yükümlü olan dadı işçi arılar da mevcuttur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı