Kanguru Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Kangurunun Özellikleri : Dünyanın en merak edilen, en ilgi çekici hayvanlarından biri olan kanguru, keselerinde taşıdıkları yavruları ve zıplayarak hareket etmeleri dolayısıyla, özellikle çocuklar tarafından yoğun ilgi görmektedir. 11 cinsi ve 62 türü olan kanguruların başları genellikle küçük, kulakları büyüktür. Badem şeklinde gözleri vardır ve gören herkes gözlerine bayılmaktadır. Çünkü kirpikleri çok yoğun ve uzundur, bu gözlerinin tozdan korunmaları için geliştirdikleri bir adaptasyondur. Toplam 34 adet dişi bulunan kanguruların boyunları ince, toraksları dardır. Ayrıca az gelişmiş ön pençeleri bulunmaktadır. Fakat atlama bacaklarının bir hayli güçlü olduğunun altını çizmek gerekecektir.

Tabanlarında uca doğru sivrilen, kalın kuyrukları vardır ve kangurular oturabilen canlılardır. Kuyruk uzunlukları türlerine göre değişiklik göstermektedir ancak kuyrukları 107 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Kanguruların boyları genel olarak 165 cm’dir. Bilinenin aksine yalnızca zıplamazlar, büyükleri dört uzuvlarıyla yavaş yavaş yürüyerek de hareket edebilmektedir.

Kangurular 40-60 km hızda zıplayabilen hayvanlardır. Ancak bu durum kısa mesafeler için geçerlidir, çünkü zıplamaları oldukça yorucu ve yoğun geçmektedir. Zaten bu durum dolayısıyla en fazla 10 dakika zıpladıktan sonra yorulup dinlenmeye zaman ayırırlar. Kangurular genel olarak insanlar için zararlı ve tehlikeli hayvanlar değillerdir. Pek çok insan rahatça yanına yaklaşıp kanguruları sevebilir ya da onlara yakından bakabilir.

Kangurular Ne İle Beslenir?

Kangurular otçul hayvan sınıfında yer almaktadır. Ot ile beslenen bu canlılar, genellikle kendi besinlerini kendileri bulurlar. Ancak bazı yerlerde kanguru çiftlikleri vardır, o kesimlerde kangurular özel olarak beslenmektedir. Kangurular çok cana yakın ve sosyal hayvanlardır. Bir arada yaşamak onlar için sorun değildir.

Kanguruların 34 tane dişi vardır, bu dişler kalın bitkisel ürünleri rahat yiyebilmeleri için adapte olmuştur. Zıplayarak otları toplayıp tüketebilen bu hayvanların, pek çok hayvan gibi tonlarca ot ile beslenmelerine gerek yoktur. Oldukça fedakar olan kangurular, yavruları yoksa fazladan besin toplamaya dahi kalkışmaz. Ağırlıkları maksimum 85 kg’dir, ortalama 45 kg’dir.

İlginizi Çekebilir  Gila Canavarı Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Kangurular Nerede Yaşar?

Kangurular pek çok hayvanın yanı sıra, yayılım göstermemiş hayvanlardır. Bugüne adar yaşadıkları bilinen tek bir yer vardır: Avustralya. Onun dışında diğer ülkelerde henüz görülmemişlerdir. Hayvanat bahçelerinde de kangurulara çok fazla rastlamak mümkün değildir. Dolayısıyla az rastlanan ancak insandan korkmayan ve insana zarar vermeyen canlılardır.

Kangurular Evcilleştirilebilir Mi?

Kangurular evcilleştirilmesi mümkün canlılar değildir. Çünkü öğrenme yetenekleri oldukça zayıftır. Çiftliklerde bir arada yaşadıkları bilinmektedir, genellikle bakımlarını başkaları üstlenmektedir. Ancak bu durum yaşam ömürlerini kısaltmaktadır. Ormanda yaşamak onlar için daha ideal bir seçenek olacaktır. Çünkü kendi besinlerini kendilerinin bulması, onlara daha hoş gelmektedir. İstedikleri kadar yiyebilme imkanı sunmaktadır.

Kanguru Nasıl Ürer?

Kangurular eşeyli olarak üreyen hayvan gruplarına dahildir. Genellikle çiftleşme mevsimleri yaz aylarıdır. Kangurular yavrularını vücutlarında bulunan mucizevi keselerinde taşımaktadır. Yavruları bu kesenin içerisinden rahatlıkla görülebilmektedir. Uzun bir doğum süresi bulunmaktadır ve hamile kangurular ortalama 15 kg daha ağır çıkmaktadır.

Kangurular 15 yıl boyunca yaşayan, uzun ömürlü hayvanlardır. Yaşadıkları ormanlarda tehlike arz eden hayvan sayısı oldukça düşük olduğundan, ölüm riskleri bir hayli düşmektedir. Yırtıcı hayvanlara denk gelmeleri halinde onların avı olacaklarından, yaşam yerlerini Avustralya ile sınırlı tuttukları düşünülmektedir. Ayrıca özellikle hamilelik dönemlerindeki hassas yapıları, zarar görmeleri halinde bebeklerine bir şey olabileceği endişeleri daha sakin ormanlarda yaşamalarında bir etkendir.

Kangurunun Özellikleri Nelerdir?

Kangurunun özellikleri hakkında bilgiler

  • Kangurular boks yetenekleri olan canlılardır. İki ayaklarının üzerinde durabilmeleri bu yeteneklerini kolaylaştırır. Kuyruğundan destek alarak oluşturdukları bu duruş sayesinde, ön ayakları ile “aparkat” vuruşu yapabildikleri bilinmektedir. Bu kanguruların en ilginç özellikleri arasında yer almaktadır.
  • Kızıl kanguru, Doğu boz kangurusu, Batılı gri kanguru ve Antilop kanguru şeklinde türleri bulunan kanguruların en ilginç özelliklerinden biri de, her türün aynı yerde ikamet ediyor oluşudur.
  • Kanguruların bazı türlerinde kuyruk boyu 14.2 cm’dir.
  • Kanguruların bazı türlerinde kuyruk yapıları daha kısa, daha kalın ve daha az tüylü olabilmektedir.
  • Kanguruların bazı türlerinin boyları 3 metreye kadar uzanabilmektedir. Bazı türleri ise 1.5 metrenin altında kalabilir.
  • Kangurunun Latince’deki adı Macropus olarak bilinmektedir.
  • Adaptasyon süreçlerine ciddi uyumları olan, buna uygun ayak, el ve kuyruk yapıları olan canlılardır.
  • Kendilerini korumaları gerektiğinde kuyrukları da buna göre şekil alır. Kuyrukları bir tür denge mekanizmaları olarak adlandırılmaktadır. Ayak kasları oldukça gelişmiştir, bu onlara sürekli zıplamanın bir hediyesidir.
  • Erkek kanguruların büyümesi sürekli olarak devam ederken, dişi kanguruların büyümeleri hamilelik boyunca askıya alınmaktadır. Dılayısıyla aynı zamanda doğmuş bir erkek ve bir dişi kanguruya bakıldığında, erkek kangurunun daha hızlı yaşlandığı görülmektedir.
  • Kanguruların yaşlarını büyüklüklerinden anlamak imkansızdır, çünkü çok genç kangurular dahi yetişkinler ile aynı boyutlarda olabilmektedir.
  • Özellikle yetişkin kangurular çok esrarengiz ve farklı canlılardır. Bu kanguruları tanımak epey zordur ve zaman gerektirmektedir. Boyutlarının türlerine göre çok ciddi değişiklikler göstermesi bu yüzdendir.
  • Örneğin Doğu kanguru 95 kg’ye kadar ulaşabilmektedir.
İlginizi Çekebilir  Kara Panter Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı