Kafur Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları, Zararları

Kafur Nedir?

Bitkiler alemi birbirinden eşsiz çeşitler sunmaktadır. Kafur bitkisi de bunlardan sadece biri. Kafur bitkisi, her mevsim yapraklarını koruyan bir ağaçtır. Sürekli yeşil görünen bu ağaç tropikal bitkiler sınıfında yer alır. Dallarında geniş yeşil yapraklar bulunan bu ağacın uçlarında çiçekler mevcuttur. Defnegiller familyasından olan kafur ağacı oldukça dayanıklı bir bitki olup 1000-2000 yıl arası ömre sahiptir. Yıl boyunca her yeni mevsime geçerken kafuru elde etmek mümkün. Çok su istemeyen bir ağaç olmasına rağmen bakımına özen gösterilmesi gerekir. Her ekim ayında dikkatli bir şekilde budanmaya ihtiyaç duyar. Budama, ağacın öz kokusunu ve aromasını kaybetmemesi açısından önemlidir. Ağaç kesilerek gövdesindeki yağ damıtılır. Böylece içindeki yağın dışarı çıkması sağlanır. Lezzeti serinlik verir ama öncesinde acımsı bir tat hissettirecektir.

Kafur Nerede Yetişir?

Kafurun asıl yetiştiği yerler; Çin, Japonya gibi Uzak Doğu Asya ülkeleri olmasına rağmen Türkiye’de de yetişmekte. Türkiye’de deniz kenarlarındaki ılıman iklimlerde yetişen bu bitki; Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştiriliyor. Karasal iklim koşullarına uygun olmadığı için ülkenin diğer bölgelerinde yetişmesi mümkün değildir. Bu bitki için yeterli sıcaklık koşulları oluşturarak evlerinde yetiştirenler de var. Ancak Türkiye için bu üretim yeterli olmadığı için İthal olarak da satın alınmakta.

Kafur ürünlerine her aktardan ulaşmanız mümkün olmayabilir. Büyük alışveriş merkezlerinden, organik ürün satan firmalardan ve özel aktarlardan bu ürüne ulaşabilirsiniz.

Kafur Nasıl Kullanılır?

Kafur daha çok tıp alanında kullanılan şifalı organik bir üründür. Kullanma amacınıza göre kullanım şekli de değişkenlik göstermekte. Kullanırken özellikle saf bir şekilde direkt kafuru kullanmamalısınız. Kafuru bazı diğer bitkisel ürünler ile karıştırarak kullanmalı ve bu ürünü aşırıya kaçacak şekilde kullanmamaya özen göstermelisiniz. Kafur yağını 1 – 2 gramdan fazla kullanmanız yan etkilere sebep olur. Kafur nasıl kullanılır diyecek olanlar için birkaç örnek verebiliriz.

Kafur yağını kullanmak isteyenler 100 gram zeytinyağına 10 gram kafur yağı ilave ederek oluşturdukları karışımı merhem olarak güvenle tüketebilirler. Kafur yağından merhem, gargara, krem, losyon ve yağ gibi şifa veren ürünler elde edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Yulaf Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Örneğin; ispirto ile kafurdan elde edeceğiniz karışımı saçınıza uygulayabilirsiniz. Bu sayede kepek ve saç dökülme sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

Burun tıkanıklığı gibi bir sorununuz var ise kafurun kokusundan da faydalanarak bir kullanım uygulayabilirsiniz.
Bir bardak suya bir çay kaşığı kafur yağı karıştırarak ishal sorununuzdan kurtulabilirsiniz. Bu karışımı bal ile tatlandırmanız sindiriminizi kolaylaştıracaktır.

Vücudunuzdaki yaralar için de kullanabilirsiniz. Bu tarz uygulamalarda makyaj pamuk pedlerinden veya uygun bir bezden yararlanmanız daha doğru olacaktır. Bu uygulama cildinizde tonik etkisi yaratır. Direkt elinizle uygulamanız uygun değildir.

Topuklarınızdaki çatlakları temizlemek için bir suya kafur yağı damlatın ve daha sonra fırça yardımıyla bu suyu kullanarak topuklarınızı temizleyebilirsiniz.

Bu bitkiyi doktorunuza danışarak kullanmanız tavsiye ediyoruz. Bu şekilde bilinçli bir kullanımdan çok daha fazla olumlu sonuç alabilirsiniz.

Kafur Kafurun Faydaları

Doğanın mucizevi etkileri bazı rahatsızlıklara şifa oluyor. Kafurun faydaları da saymakla bitmiyor. Sürekli ilaç almak için eczanelere koşmaktan bıkanlar bu tarz bitkisel ürünleri aktarlardan temin ederek kullanabilirler.

  • Kimi zaman ağzımızda yaralar çıkar. Bu yaraları yok etmek için kafuru kaynatın. bal ile karıştırarak bir karışım elde edin. Bu karışımı ılık suyla birlikte gargara şeklinde tüketirseniz ağız yaranızdan kurtulabilirsiniz.
  • Uykusundan ayılamayanlar kafurun keskin kokusundan faydalanabilirler. Bu keskin koku her ihtiyacınız olduğunda sizi kısa sürede kendinize getirecek konsantre olmanızı kolaylaştıracak.
  • Burun tıkanıklığını da çözmekte ve daha kolay nefes almanızı sağlamakta.
  • Saçtaki kepeklere karşı bir önlem alabilirsiniz. Saç derinizi besleyecek ve dökülmeleri de önleyecektir.
  • Sık sık burun kanamalarını durdurmaya yarar. Bunun yanında vücudunuzda kanayan herhangi bir yere uyguladığınızda oradaki kan akışını da keser. Yaranın iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Kalp hastası olanlar ballı kafuru birleşiminden elde ettikleri içecekle şifa bulabilirler.
  • Antiseptik etkisiyle nasıra iyi gelmektedir. Hatta topuk çatlakları tedavisinde de etkilidir.
  • Ciltteki hasarı onarmanıza yardımcı olur. Uçuk, apse gibi sorunlarınızda kullanabilirsiniz.
  • Huzursuz bacak sendromundan dolayı uyku sorunu yaşayanlara iyi gelir.
  • Ayak burkulması, vücutta ezilme gibi durumlarda kullanılabilir.
  • İshal sorununa iyi gelir.
  • Akciğer hastalarına olumlu etkileri vardır.
  • Yaz aylarında sıkça yaşanan sinek ısırıklarına iyi gelmektedir. Dezenfektan etkisi vardır.
  • Öksürük, bronşit ve balgam sökücü işlevi vardır.
  • Egzama, kaşıntı ve türevlerine gelir. Kaşıntıların etkisini azaltır ve rahatlamayı sağlar.
  • Sivilce oluşumunu engeller.
  • Her bir karışımla farklı bir sorununuzu çözebilen bir bitkidir. Kafur için mucizevi, bulunmaz nimet betimlemelerini yapsak abartmış olmayız.
İlginizi Çekebilir  Mercanköşk Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kafurun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Her şeyin fazlasının zararı olduğu gibi kafur bitkisinin de kullanım dozu vardır. Bu doz aşıldığında kafurun zararları ortaya çıkabilir. Kafur bitkisinin fazla kullandığınız takdirde böbrek taşı oluşabilir. Yakıcı etkisi sebebiyle tahmin edebileceğinizden daha ciddi sorunlarla yol açabilir.

Vücutta iltihap oluşumları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı kişilerde; denge sorunu, kulak çınlaması titreme, şuur kaybı, baş dönmesi, mide bulantısı ve üşüme hissi gibi yan etkileri de vardır. Çok etkili bir ürün olan bu bitkinin yararlarına ve zararlarına hâkim olmalısınız. Hassas bünyeye sahip kişiler kafasına göre tüketmemesi ve prosedüre uyarak kullanmaları tavsiye edilir. Bu tarz belirtiler ile karşılaşmanız durumunda uzman kişilere başvurmalısınız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı