Kafada Deri Soyulması Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Kafada Deri Soyulması Nedir?

Deri insanların vücudunu kaplayan bir katmandır. Bu katman bazı durumlarda hasar görebiliyor ya da soyulmaya başlayabiliyor. İnsan organlarını koruyan deri, düzenli olarak dökülüp yenilenmektedir. Bu oldukça sağlıklı ve normal bir durumdur. Kafada deri soyulması da aynı şekilde vücudun kendini yenileme sürecinden kaynaklanıyor olabilir. Yapılan araştırmalarda erkeklerin derisinin kadınlardan daha kalın olduğu ve yenileme sürecinin erkeklerde daha uzun sürdüğü tespit edilmiştir. Kafada deri soyulması nedir? Kafada deri soyulması nedenleri? Kafada deri soyulması tehlikeli mi? Kafada deri soyulmasına ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevabı ve çok daha fazlasını bu yazımızda sizler için derleyerek bir araya getirdik.

Saç sağlığı herkesin önem verdiği ve özen gösterdiği bir durumdur. Saç sağlığının başında saça zemin hazırlayan derinin sağlıklı olması gelmektedir. Kafada deri soyulması rahatsızlığının belli bir yaş aralığı yoktur. Tetikleyici durumu yaşayan her bireyde her dönemde görülmesi mümkün bir rahatsızlıktır. Sağlıklı bir deriye sahipseniz kafada deri soyulması gibi durumlar ile daha az karşılaşırsınız.

Kafada Deri Soyulması Belirtileri

Kafada deri soyulması deride kuru bir hissiyat ile başlar. Deri kurur ve pullanmaya başlar. Derideki bu pullanmalar zamanla dökülür ve deri soyulmaya başlar. Bu sırada derinizde belli başlı bölgelerde küçük kabuklanmalara da rastlamanız mümkündür. Sadece dökülme ve soyulma tarzı belirtilerde çok riskli bir durum tespit edilmemektedir. Ancak kimi insanlarda ateş, kızarıklık ve kabarma gibi değişik reaksiyonlar ile birlikte gelen bu rahatsızlık için belirtileri ciddiye almanızı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneriyoruz.

Kafada Deri Soyulması Nedenleri

Kafada deri soyulması nedenleri durumunun birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları kişinin bakımsızlığı bazısı kullanılan kimyasallardan olacak şekilde ayrılabilir. En temel sebeplerden biri güneştir. Seyrek saçlı bireyler güneşe direkt olarak maruz kaldıkları için daha çok etkilenmektedirler. Gelin birlikte kafada deri soyulmasının nedenlerinin başında gelen durumlara göz atalım.

  • Kullandığınız şampuan saç sağlığını ve deri sağlığınızı etkileyen başlıca nedenler arasındadır. Şampuanınız deri soyulmasına neden olabilir.
  • Kuruluk. Derideki kuruluk zamanla dökülmelere sebep olacaktır. Nemsiz kalan saç derisi buna reaksiyon olarak soyulma meydana getirir. Sık sık saç yıkamak saçınızı temiz yapmanın yanı sıra kuruluğa da sebep olur.
  • Az su tüketmek.
  • Fön makinelerini sık sık kullanmak da kafada deri soyulması nedenlerinden biridir. Ayrıca gün içinde güneş ışınlarına aşırı maruz kalınması da nedenler arasında yer almaktadır.
  • Çeşitli cilt hastalıkları kafada deri soyulmasına neden olmaktadır. Örneğin; mantar hastalığı kafada deri soyulmasına neden olmaktadır. Kızarıklık ve kaşıntı ile meydana gelen dökülmeler zamanla rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir. Mantar bilinenin aksine bazen saç derisinde de meydana gelir. Hatta saçta daha hızlı yayılma göstermektedir.
  • Cilt hastalıklarına örnek olarak verebileceğimiz bir diğer rahatsızlık ise egzamadır. Egzama doğuştan gelen bir rahatsızlıktır ve tüm vücutta yaşanan soyulmalara kafada da meydana gelmektedir. Egzama durumunda ciltte iltihapların yayılmaması için dikkatli olunmalıdır.
  • Sedef hastalığı ve zona hastalığı olan bireylerde de görülmektedir.
  • Yetersiz ve düzensiz beslenme.
  • Saç bakım ürünü adı altında insanlara satılan çoğu kimyasalın içeriği incelenmeden kullanılmaktadır. Bu tarz güvenilir ve doğal olmayan ürünleri kullanmak zamanla dökülmelere ve soyulmalara sebep olabilir.
  • Alerjik reaksiyonlar. Herhangi bir ürüne alerji sonucu kafada deri soyulmaları meydana gelebilmektedir.
  • Hormonsal sorunlar zamanla kafada deri soyulmalarına yol açabilir.
  • Ter bezlerinin normalden fazla ve hızlı çalışması vücutta dengesizlik oluşturacağı için soyulma reaksiyonu meydana gelebilir.
  • Sıkıntı, stres, gerginlik gibi ruhsal dengesizlikler de bu durumun nedenleri arasındadır.
  • Gayet olağan bir neden olan mevsim değişiklikleri de nedenler arasındadır.
İlginizi Çekebilir  Bağışıklık Sistemi Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kafada Deri Soyulması Tedavisi

Kafada deri soyulması olağan ve herkesin zaman zaman yaşadığı bir problem gibi görülse de uzun sürdüğü durumlarda bireyi strese sokan ve özgüven düşüren bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden bu tarz kişinin konforunu düşüren rahatsızlıklarda, önlemlerinizi almayı ihmal etmeyiniz ve tedaviye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmemenizi öneririz. Kafada deri soyulması tedavisi için gerekli kurumlara başvurduğunuzda deri soyulmalarının sebepleri testler aracılığıyla tespit edilir ve size en uygun tedaviye başlanır. Ama çoğu zaman basit bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkan bu durumlarda doktorlar bitkisel yöntemler önermektedir.

Kafada Deri Soyulması İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Kafada deri soyulması için aile hekiminize gitmeyi tercih edebilirsiniz. Daha sonra ciddi bir sebep olduğunu düşünmeye başlarsanız dermatoloji uzmanlarından randevu alabilirsiniz.

Kafada Deri Soyulması Evde Alınabilecek Önlemler

Sık sık kafada deri soyulması sorunu yaşıyor ve bunun için evde kendiniz bir şeyler yapmak istiyorsanız işe saçınızı sık sık yıkamayı bırakarak başlayabilirsiniz. Çünkü bu rahatsızlığı tetikleyen en temel unsur kuruluktur. Saçınızı sık sık yıkadığınızda saçınızdaki yararlı yağları da yok etmiş oluyorsunuz. Aslında saçınıza en faydalı şey kendi yağıdır. Kafanızı nemli tutmaya çalışın. Özellikle kimyasallardan kaçının ve doğal bitkilere yönelin. Saçınızı yıkamanız gerektiğinde ise çok sıcak ve çok soğuk su yerine ılık su kullanmayı tercih etmelisiniz. Öğlen saatlerinde değil de akşam saatlerinde güneşin zararsız olduğu vakitlerde dışarı çıkmaya özen gösterin. Acil durumlarda ise kafanıza şapka gibi koruyucu şeyler takmayı ve güneş kreminizi yanınıza almayı ihmal etmeyiniz.

Kafada Deri Soyulması Bitkisel Çözümler

Kafada deri soyulması için çeşitli bitkisel çözümler bulunmaktadır. Doğanın bizlere sunduğu mucizevi ürünlerden faydalanarak bu durumdan kurtulmanız veya azaltmanız mümkündür. Hiçbir zararı olmayacak zaten normalde de tükettiğimiz ürünleri dikkatli kullanarak rahatsızlıklar için şifa bulabilirsiniz.

Saçtaki ph dengesi kafada deri soyulması için önemli bir durumdur. Bu yüzden dengeyi sağlamak için elma sirkesinden faydalanabilirsiniz. Elma sirkesinin birçok hastalığı sayısız faydası olduğu gibi kafada deri soyulmasına da iyi geldiği bilinmektedir. Yalnız dikkat etmeni gereken tek şey saf sirkeyi hemen cildinize uygulamak yerine su ile karıştırarak kullanmalısınız. Su ile karıştırdığınız elma sirkesini kafanıza masaj yaparak duştan önce kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Kuduz Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Kafanızdaki kuruluğu giderip pul pul soyulmaları önlemek için bitkisel bir nemlendirici olan zeytinyağından yararlanabilirsiniz. Zeytinyağı saçınızdaki nem oranını arttırır ve kuruluk probleminizi ortadan kaldırır. Az miktarda zeytinyağını elinize alıp saç derinize masaj yaparak uygulamanız işe yarayacaktır.

Aloe vera yine aynı şekilde saçınızdaki ve derinizdeki kuruluğu alacak muhteşem bir nem terapisi yapmanızı sağlayacak mucizevi bir bitkidir. Aloe vera ile saç diplerinize masaj yapabilirsiniz.

Taze limonu bir kaba sıkarak elde ettiğiniz suyu saçınıza bakım için kullanabilirsiniz. Asit dengesini sağlayacak olan limon soyulmalara karşı daha dirençli olmanızı sağlayacaktır. 15 dakika saçınızı limon suyu ile bekletmeniz yeterlidir. Bu uygulamayı haftada bir veya iki kere deneyebilirsiniz.

Avokado ve muz karışımı yapabilirsiniz. Muzdaki magnezyum derinizi olduğundan daha sağlıklı hale getirecektir. Avokado da aynı şekilde derinizde vitamin oranını arttırarak güçlü bir bakım etkisi yaratacaktır.

Kuruyemiş, keten tohumu, Hindistan cevizi yağı ve aspir yağı kafada deri soyulmasına iyi gelen ürünlerdendir.

Çeşitli kimyasallar yerine bu tarz şifalı bitkilerin gücünden faydalanmanız kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerdendir. Hem cebinizi hem de sağlığınız için en uygun yöntemleri kullanarak kafada deri soyulması rahatsızlığından kurtulabilirsiniz. Kişinin bünyesine göre iyi gelecek ürünler değişkenlik gösterebilir. Zaman içinde bu ürünleri deneyerek size en iyi gelen ürünü tespit etmeniz oldukça kolay olacaktır. Tüm bunları yaparken günlük olarak tüketmeniz gereken su miktarını da ihmal etmeyiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı