Jojoba Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı, sağlığa ve güzelliğe çok fazla katkı sağlayan bitkisel bir üründür. İnsanlar Jojoba yağını birden fazla nedenle kullanabilmektedirler. Bilimsel olarak yararları kanıtlanmamış olsa da insanlar tecrübe ve deneyimlerden edindikleri çıkarımlardan dolayı kullanmaya devam etmektedirler. Günümüzde hala fazlaca tercih edilen ve merak edilen Jojoba yağı ile alakalı bilinmeyenleri ve çok daha fazlasını sizler için araştırdık. Jojoba Yağı nedir? Jojoba Yağı nasıl kullanılır? Jojoba Yağı neye iyi gelir? Jojoba Yağı faydaları nelerdir? Jojoba yağının fiyatı nedir? Jojoba yağı nasıl kullanılır?

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba, çölde yetişen bir bitki türüdür. Jojoba bitkisi; Sonora, Mojave ve Kaliforniya gibi yerlerde yetiştirilmektedir. Ayrıca İsrail’de de yetiştirilen alanlar bulunmaktadır. Jojoba bitkisi yeşil renge sahip ve armuda benzeyen bir bitkidir. Jojoba, herhangi bir olumsuz koşulla karşı karşıya kalmadığı sürece yüzyıllarca hasat veren bir bitkidir. Bitkinin özünden jojoba yağı elde edilmektedir. Jojoba yağı sarımsı şeffaf bir renge sahiptir. Kokusu ise fındık aromasını andırmaktadır. Jojoba yağı, güzellik sektöründe üretilen ürünlerin içeriğinde sıkça kullanılan bir maddedir. Son kullanma tarihi oldukça uzun sürmektedir. Bu sayede saklaması ve muhafaza etmesi kolaydır. Güzellik açısından birçok faydası olduğu düşünülen bu ürünün daha farklı faydaları da bulunmaktadır. Jojoba yağı birbirinden faydalı mineral ve vitaminler içermektedir.

Jojoba yağı içerisinde birçok yağ asidi bulundurmaktadır. Bu yağlar esansiyeldir. Bunların bulunma yüzdelerini ve isimleri değişik kaynaklardan toparlayarak derledik. Jojoba yağının içeriğinde bulunan yağ asitleri arasında; Palmitic acid, Palmitoleic acid, Stearic acid, oleic asit %9.3, Arachidic asit, 11-Eicosenoik asit %76,7 diğer adı ile Gondoic asit, behenic asit, eruric asit %12,1, Lignoceric asit ve son olarak nervonik asit %1 oranında yer almaktadır.

Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?

Jojoba yağı vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan dolayı yaraların onarımında işe yaramaktadır. Ayrıca cilt bakımlarında da cilde olumlu etkiler sağlamaktadır. Cildin daha sağlıklı kalması ve genç görünmesi konusunda yardımcı bir üründür. Parfüm sektöründe de kullanılmaktadır. Kokularda farklı aromalar elde etmeye yarayan bir yağdır. Saç bakımlarında tercih edilmektedir. Çünkü saç derisini besler ve kepek oluşum riskini en aza indirmektedir.

İlginizi Çekebilir  Maydanoz Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağının en farklı kullanılan alan yüksek devirli makinelerdir. Metal kesme işlemlerinde jojoba yağı kullanılmaktadır. Makinelerin birbirine daha az sürtünmesini sağlamaktadır. Böylece makineler uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışacak ve daha az yıpranmış olacaklardır. Jojoba yağı motor yağı işlevi de gördüğü için orada da kullanılmaktadır. Gördüğünüz gibi jojoba yağının işe yaradığı birçok alan bulunmaktadır. jojoba yağı için çok işlevsel ve fonksiyonel bir ürün diyebiliriz.

Jojoba Yağı Faydaları

Jojoba Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

  • Kuru ciltli kişilerin çatlama ve pullanma sorunlarına karşı etkilidir. Cildin nem miktarını arttırarak daha yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlamaktadır. Farklı bitkisel yağlarla birleştirerek kullanabilirsiniz.
  • Antibakteriyeldir. Bu sayede vücudunuzu zararlı bakterilere karşı korur ve mikrop kapmanızı önler.
  • Cildi esnek hale getirmektedir.
  • Cildin yağ oranını dengelemektedir.
  • Saçların kırılmasını ve dökülmesini önler. Daha parlak ve canlı bir görünüm elde etmenize yardımcı olur. Saç kreminize ilave ederek daha dolgun saçlara ulaşabilirsiniz.
  • Yaraları ve kesikleri onarır. Kısa sürede cildinizi yeniler ve acı çekmenize engel olur. Kolajen sentezini kolay hale getirmektedir.
  • Kozmetik ürünlerinize ilave ettiğinizde daha verimli sonuçlar elde etmenizi sağlamaktadır.
  • Akne tedavisinde iyileşme süresince katkı sağlamaktadır. Akne sorunu yaşayan kişilere iyi gelir.
  • İltihap oluşumunu engellemektedir. Vücudun direncini arttırır.
  • Masaj yaparak uygulandığında vücut sarkmalarını önlemektedir.
  • Genç görünümünüzü korumanızda yardımcı olur. Uzun yıllar dinamik bir cilde sahip olmanızı sağlar.
  • Güneş yanıklarının etkisini azaltmaktadır. Cildi rahatlatır.
  • Yeni hücre oluşumuna destekçidir.
  • Saçın daha kolay taranmasına yardımcı olmaktadır.
  • Ayak kokusunu önler ve terleme sorununu ortadan kaldırır.
  • Vücut bakımlarında faydalıdır. Vücudun banyo sonrası gereken neme ulaşmasını sağlamaktadır. Çatlaklara iyi gelir ve vücudu toparlar.

Jojoba Yağı Nerelerde Kullanılır?

Jojoba yağının birden fazla kullanım alanı bulunmaktadır. Jojoba yağı yüzyıllardır birbirinden farklı sektörlerde jojoba yağının faydalarından yararlanılmaktadır. Jojoba yağının en fazla kullanıldığı sektör ise güzellik ve kozmetik sektörüdür. Güzellik alanında eşsiz sonuçlar ortaya çıkardığı bilinmektedir. Bu alanda kullanımı çok daha yaygın ve popülerdir. Doğru yerde doğru oranda kullanıldığında eşsiz bir üründür. Jojoba yağı aşağıdaki ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.

  • Cilt bakım kremleri
  • El ve vücut kremleri
  • Losyon
  • Şampuan
  • Parfüm
  • Sanayi
  • Saç bakım maskeleri
  • Tırnak bakım ürünleri
İlginizi Çekebilir  Hint Yağı Nedir? Kullanımı, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağını kullanabileceğiniz birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Genellikle maske tariflerine ilave edilerek kullanılmasının işe yaradığı bilinmektedir. Bunun için uygulayabileceğiniz sayısız cilt ve saç bakım maskeleri bulunmaktadır. jojoba yağı maske tariflerini ve jojoba yağı nasıl kullanılır başlıklarını sizler için oluşturduk. İşte mucizevi sonuçlar doğuran o tarifler ve nasıl uygulanması gerektikleri.

Jojoba yağını direkt olarak cildinize uygulamanızda herhangi bir sakınca tespit edilmemiştir. Bilimsel yazılarda da kullanmamanızı gerektirecek herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Cildinize jojoba yağı sürdükten sonra masaj yaparak bir sürü emilmesini sağlayın. Ardından birkaç dakika daha bekleyip uykuya dalabilirsiniz. Gündüz kalktığınızda ılık ve bol su ile durulamayı ihmal etmeyiniz.

Jojoba yağını kil ile birleştirerek kullanabilirsiniz. Akne problemi için kil ile jojoba yağını karıştırarak uygulamak daha etkili sonuçlar vermektedir. Maskenin kurumasını bekleyin ve kurumasının ardından ufak dairesel hareketlerle masaj yaparak yıkayın. Ilık su tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Bu karışımı haftada iki gün uygulayabilirsiniz.

Jojoba yağından nemlendirici elde etmek isteyen ve jojoba yağının nemlendirici özelliğinden faydalanmak isteyenler için çok basit ve pratik hazırlanan bir maske tarifi bulduk. Bu maske tarifinden sonra cildinizin nemlendiğini ve yumuşadığını hemen fark edeceksiniz. Gerekli malzemeler; iki yemek kaşığı aloe vera jeli, iki yemek kaşığı jojoba yağıdır. Evet, malzemelerimiz sadece bu iki üründen oluşmakta. Bu birbirinden etkili ve değerli iki ürünü karıştırın. Malzemeler iyice karıştıktan sonra yüzünüze bir pamuk yardımı ile uygulayabilirsiniz. Ellerinizle masaj yaparak ürünü iyice yedirebilirsiniz. Bu maskeyi gece uyumadan önce uygularsanız cildiniz gece boyunca beslenecektir.

Jojoba yağlarını kullandığınız kremler ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Düzenli olarak kullandığınız nemlendiricilere ilave ettiğiniz çok daha iyi sonuçlar alabilmeniz mümkündür. Karışımı cildinizin istediğiniz ve ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz her bölgeye uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde şampuanlarınıza da karıştırabilirsiniz. Böylece saç problemlerine karşı daha güçlü bir deriye sahip olabilirsiniz. Ancak doğal şampuanlara karıştırmanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü kimyasal içerikli şampuanların içeriğinde ne olduğu tam olarak bilinmediği için nasıl sonuçlar meydana geleceği net değildir. Doğal şampuanlarınıza gönül rahatlığıyla ilave edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Defne Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Jojoba Yağı yan etkisi var mıdır?

Jojoba yağını doğru oranlarda aşırıya kaçmadan kullanmaya dikkat edilmelidir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bitkisel yağların kullanımının fazlası da zararlıdır. Cildinize direkt uygulamadan önce daha az hassas olan bölgelerinizde bir süre denemenizi öneriyoruz. Alerjik semptomlar yaşamamanız durumunda ürünü belli dozlarda kullanmanızda hiçbir tehlike yoktur. Bu yağı çeşitli yağlar ile incelterek kullanmanız mümkündür. jojoba yağını kimler kullanmamalı diyecek olursak. Jojoba yağını alerjisi olan hassas ciltler kullanmamalıdır. Jojoba yağının yan etkileri arasında ciltte; tahriş, kızarıklık, yanma ve kaşıntı gibi reaksiyonlar yer almaktadır. Bu reaksiyonları yaşamanız durumunda acilen doktora başvurmalısınız. Uzman yardımı alarak bu sorundan kurtulmanız çok daha doğru ve sağlıklı bir çözüm yöntemi olacaktır.

Jojoba Yağı Fiyatları

Jojoba yağının fiyatları 20 -30 lira arasında değişim göstermektedir. Bu tarz bitkisel yağlarda en organik ve kaliteli ürünü seçmeye yani ucuza kaçmamaya dikkat etmelisiniz. Cildiniz çok hassas ve değerlidir. Bu yüzden bu tarz bitkisel yağ ürünlerinde tasarruf etmeye ve cimrilik yapmaya çalışmamalısınız. Güvenilir ve emin olduğunuz yerlerden kaliteli ürünleri tercih ederek alışveriş yapmak sağlığınızı güvence altına almanızı sağlayacaktır. Daha çok yurtdışında yetişen bir ürün olduğu için düşük gramajlı ürünlerde bu fiyatları görmeniz doğaldır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı