Isaac Newton Neyi Buldu? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Isaac Newton hayatı ve bilim dünyasına yaptığı katkılar ile tarihte bilinen en mühim bilim insanlarından biridir. Hayatı boyunca fizik, matematik gibi alanlarda bilimsel geliştirmeler yapmış, birçok icadı ile bilim dünyasını aydınlatmıştır.
Yaşayışı, kendini bilime adayışı ve bilim dünyasına katkıları ile tarihte sayılı bilinen bilim insanlarından biri olan Newton hayatı boyunca doğa olaylarını açıklamak için bilimi kullanmıştır. Bilimin doğa olaylarını açıklama sürecinde genelleştirme imkanı sunması Newton ile bilim arasında kopmayacak bir bağ oluşturmuştur.
Isaac Newton Hayatı
Isaac Newton 25 Aralık 1642 tarihinde İngiltere içerisinde yer alan Grantham şehrinde dünyaya gelmiştir. Oldukça erken doğan ve zayıf olan Newton çevresindekileri şaşırtmaya ilk kez yaşamının ilk günlerinde hayata tutunarak başlamıştır. Newton’un babası henüz o doğmadan ölmüştür. Annesi ise Newton’u 4 yaşına kadar büyütmüş ancak sonrasında fakirliğe dayanamayarak tekrar evlenmiştir.
Newton’un annesinin ikinci evliliği ile birlikte Newton ananesinin yanında yaşamaya başlamıştır. Newton 7 yıl kadar ananesi ile birlikte yaşadı. Daha sonra Newton’un annesinin ikinci eşi de hayatını kaybetti. Bunun üzerine kendisine büyük bir miras kaldı. Newton annesi ile tekrar bu süreçte karşılaştı.
Annesinin dönüşü ile hayatının yönü tekrar değişen Newton 12 yaşındayken Kralın Okulu adlı bir okulda eğitim almaya başladı. Bu eğitimi ise 1661 yılında tamamladı. Eğitimini tamamladıktan sonra annesi tarafından çiftçi olması istendi. Ancak Newton çiftçilikle uzaktan yakından ilgilenmiyordu.
Newton çiftçilik için eğitilme sürecinde sürekli gökyüzü ile ilgileniyor ve kitap okuyarak kendini geliştiriyordu. Bir süre sonra Newton annesini ikna etmeyi başararak üniversiteye hazırlanmak üzere okula tekrar döndü.
Henüz 19 yaşındayken Miss Storey adındaki bir kızla nişanlanmış ancak derslerinin yoğun olması neden ile nişanı atmıştır. Daha sonra da kimse ile evlenmemiş ve çocuğu da olmamıştır. Kendini hayatı boyunca bilime adamış biridir.
Newton’un Üniversite Yılları
Newton 1661 yılında Cambridge içerisinde bulunan Trinity College’de hem okuyup hem de çalışmaya başladı. Burada matematik, geometri, latince ve antik yunanca dersleri aldı. Kendini bir hayli geliştirerek felsefe alanında da eserleri inceledi.
Newton’un dahiliğini gösterdiği ilk dönem ise okulunun veba salgını nedeni ile kapatıldığı dönemdir. Bu dönemde çiftliğe geri dönmek zorunda kalmıştır. Çiftlikteyken kütleçekimi hakkındaki fikirleri gelişmeye başladı.
Veba salgınının bitmesi ile birlikte 1667 yılında tekrar okuluna dönmüştür. 2 yıl sonra da okulunda matematik profesörü olmuştur. Bu süreçten sonra 30 yıl kadar okulda akademisyen olarak kalmıştır. Bilimsel çalışmalarını kendi başına sürdürdü.
Newton’un Londra’daki Yaşamı ve Ölümü
Newton 1696 yılında kendisine teklif edilen kraliyet darphanesi müdürlüğü pozisyonunu kabul ederek Londra’ya yerleşti. Burada akademik çalışmalardan ziyade daha çok sosyal hayatla ilgilendi ve 31 Mart 1727 yılında hayatını kaybetti. Mezarının Westminster Manastırı içerisinde olduğu bilinmektedir.
Isaac Newton’un Benimsediği Bilimsel Yöntem
Isaac Newton’un benimsediği bilimsel yöntem hayatı boyunca bilimi anlama ve araştırma hususlarında ona rehber olmuştur.
Kendisi bilimsel çalışmalarında kullandığı ve kullanılması gerektiğini düşündüğü bilimsel yöntemi mevcut olgulardan doğanın kuvvetlerini keşfetmek ve bu keşifler yardımı ile meydana gelen olayları açıklamak olarak ifade etmektedir. Bu ifadesi Principia kitabının giriş kısmında yazılı olarak günümüze kadar gelmiştir.
Newton doğanın matematiksel nitelikleri olduğunu düşünmektedir. Bu düşüncenin yanı sıra doğanın küçük parçacıkları olsa da kesinlikle bölünemez olduğunu ifade etmektedir. Doğada meydana gelen olaylar küçük parçacıkların ayrılması ya da birleşmesi ile ortaya çıkmaktadır.
Newton bilimi ifade ederken doğada meydana gelen olayları genelleştirmenin matematik kuramlarını kullanma gerekliliğinden de bahsetmektedir.
Isaac Newton’un İcatları ve Keşifleri
Isaac Newton bilim dünyasına yaptığı katkılar ile yaşadığı zamandan bu yana önem taşıyan isimlerden biri olmuştur. İcatları ve eserleri ile gelecek nesillere ışık olmayı başarmış bir bilim insanıdır. Isaac Newton’un icatları;
- Yansıtıcı Teleskop,
- Yer Çekimi,
- Yeni bir matematik türü,
- Hareket kanunları.
Newton Yasaları Nelerdir?
Newton yasaları Newton’un kendisi tarafından keşfedilen ve genelliği bulunan yasalardır. Bu yasalar sırası ile eylemsizlik yasası, dinamiğin temel yasası ve etki-tepki yasasıdır.
Eylemsizlik Yasası: bir cismin hareket durumunun değişmesi için net bir kuvvetin etki etmesi gerekir. Bu durumda cisim hareket halinde ise hareketini devam ettirirken durağansa durmaya devam eder.
Dinamiğin Temel Yasası: bir cisme uygulanan net kuvveti bulmak için cismin kütlesi ve cismin ivmesinin çarpımı işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu işlemin formül ile gösterimi ise: F=ma olarak bilinmektedir.
Etki-Tepki Yasası: Gerçekleştirilen her etki kendisine eşit ve zıt olacak şekilde bir karşı tepki alır. Etki- tepki yasası aynı zamanda Isaac Newton’un üçüncü yasası olarak da bilinen yasadır.
Newton Yasaları Uzayda Da Geçerliliğini Korur Mu?
Evet. Newton yasalarının her biri uzayda da geçerliliğini korumaktadır. Etki tepki yasasına iyi bir örnek uzay araçlarının tersine ateşleme sistemidir. Eylemsizlik yasasına verilebilecek bir örnek ise boşlukta süzülen bir nesnenin herhangi bir kuvvet ile etkileşime girmedikçe aynı hızda süzülmeye devam etmesidir.
Dinamiğin temel yasasına bir örnek vermek gerekirse uzayda hareket etmek için mutlaka kuvvet uygulanması gerekir. Astronotların hareket etmek için araç yardımı ile kendilerini itmeleri bu yasa için iyi bir örnektir.
Isaac Newton Eserleri
Isaac Newton eserleri ile bilimsel çalışmalarını ve geliştirmelerini gelecek nesillere miras bırakmıştır. Kendisi tarafından oluşturulan başlıca eserler ise aşağıdaki gibidir;
- An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture.
- The System of the World, Optical Lectures, The Chronology of Ancient Kingdoms, (Amended),
- Philosophiae Naturalis Principia Mathematica
- Method.
- Observations Prophecies Of Daniel and Apocalypse of St. John.
- Arithmetica Universalis.
- De Motu Corporum in Gyrum.
- Opticks.