Hem Etçil (Etobur) Hem Otçul (Otobur) Hayvanlar Nelerdir?

Canlılar âlemi belli ölçütler doğrultusunda sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmalar canlıların özelliklerine ve yapılarına uygun şekilde yapılmaktadır. Canlıların kategorize edildiği özellikler arasında beslenme şekilleri de vardır. Beslenme şekilleri doğrultusunda sınıflandırılan canlılar ortak özelliklerine göre ayrılırlar. Her hayvan farklı özelliklere sahiptir. Ancak ortak beslenme şekillerine sahip olmaları olağandır. Hem etçil hem otçul hayvan ne demek? Hepçil hayvanlar nelerdir? Hepçil Hayvan özellikleri ve hepçil hayvanlar ile alakalı tüm detaylı bilgilendirmeler yazımızda. İşte detaylar.

Beslenme canlıların hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan temel ihtiyaçların başında gelmektedir. Beslenme metabolizma faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamaktadır. Hayvanlar kendi aralarında tüketmeleri gereken besinlere göre ayrılmaktadır. Hayvanlar etçil, otçul ve hem et hem ot tüketenler olarak kategorilere ayrılmaktadır. Bazı hayvanlar sadece ot tüketmeye uygunken bazıları ise sadece et tüketebilmektedirler. Bunun ikisinin birlikte olduğu örnekler de oldukça fazladır. Hem ot hem et tüketen hayvanlara kısaca hepçil denmektedir.

Hayvanların beslenme şekline göre sınıflandırılması:

  • Etçil hayvanlar (etobur)
  • Otçul hayvanlar (otobur)
  • Hem etçil hem otçul (hepçil) hayvanlar

Ot ile beslenen hayvanlara otobur et ile beslenen hayvanlara etobur adı verilmektedir. Otobur hayvanlara örnek olarak; inek, zürafa, koyun, kuzu, geyik, ceylan, keklik, tavşan ve daha birçok canlıyı söyleyebiliriz. Diğer yandan etobur hayvanlara örnekler olarak; kaplan, leopar, timsah, jaguar, kedi ve köpeği söyleyebiliriz. Ancak sınıflandırmaya dâhil olan bir de hepçil hayvanlar vardır. İkisini de tüketen hayvanlar hepçil adını almıştır. Hepçil hayvanları hepobur ve omnivor olarak da adlandırılmaktadır. Omnivor latince kökenli bir kelimedir. Türkçe anlamı olarak bütün yutmak anlamına gelmektedir. Hepçil hayvanlar ile alakalı yabancı kaynaklardan araştırma yapmak isteyenler omnivor kelimesi ile arama yaptıklarında daha çok kaynağa ulaşabilirler. Hepçil hayvanlara örnek olarak birçok canlıyı örnek verebiliriz. Bunlar arasında; insan, karga, domuz, fare, ayı ve maymun bulunmaktadır. Doğa denge içinde serüvenini sürdürürken tüm canlılar da bu eşsiz serüvenin bir parçası olarak yaşam döngüsünü devam ettirmekte.

İlginizi Çekebilir  Tazı Nedir? Tazıların Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Canlıların hepçil olduğu tükettiği ana besin maddelerine bakılarak belirlenmektedir. Düzenli olarak hem et hem ot tüketmeyen canlılar hepçil kategorisine girmemektedir. Otobur hayvanlar hiç et tüketmezken etobur hayvanların bazıları nadir de olsa ot tüketirler ama az oranda tüketilen otlar o hayvanın hepçil olduğunu kanıtlamaz.

Hem Etçil Hem Otçul Hayvanlar

Hayvanlar da insanlarda olduğu gibi yaşadıkları yere adaptasyon sağlayarak oraya uygun hale gelirler. Zamanla ortam ile arasında uyumu yakalayan hayvanların beslenme şekilleri de yaşadıkları bölgenin iklimine ve koşuluna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Nasıl ki insanlar yaşadıkları yerin yemek kültürüne adaptasyon sağlıyorlar ise hayvanlar da aynı şekilde bu sisteme ayak uydurmaktadırlar. Hepçil hayvanlar da yaşadıkları iklim ve vücut özellikleri açısından bakıldığında sadece et veya ot tüketerek hayatta kalamayacakları için iki tür besine de ihtiyaç duymaktadırlar. Hepçil hayvanlar yüksek oranda sudan ibaret olan bitkileri tüketerek vücutları için gerekli olan enerjiyi temin edemezler. Vücutlarında depolanan enerji ile bir süre idare edebilseler de etsiz yaşamaları mümkün değildir.

Canlıların beslenme şekli aniden kafalarına göre değiştirebilecekleri bir şey değildir. Bu anatomik ve morfolojik özelliklerine aykırı bir durumdur. Canlılar yapıları gereği belli evrimsel köken ile dünyaya gelirler. Belli başlı beslenme alışkanlıklarının radikal bir karar ile değişmesi çok rastlanılan bir durum değildir. Ancak kaynaklar tükenirse veya zorunlu bir göç yaşanırsa beslenme şekli belki değişebilir. Ancak canlının evrimsel kökenini değiştirmesi türünün yok olmasına kadar gidebilmektedir. Çok ağır baskı yaratan durumlar olmadığı sürece dünya kendi düzeninde ilerlemeye canlılar da buna uymaya devam edecektir.

Hepçil Canlılara (Omnivor) Örnekler

Doğada hepçil yani omnivor sınıfında birçok canlı bulunmaktadır. Hepçil adı altında yapılan sınıflandırma tamamen beslenme şekli dikkate alınarak yapılan bir sınıflandırmadır. Diğer özellikler dahil edilmeden oluşturulan sınıflandırmada ortak beslenme stiline sahip, anatomik ve morfolojik özellikleri benzeyen canlılar yer almaktadır. Hepçil canlılar nelerdir? Hepçil canlılara örnekler, hepçil canlı isimleri, hepçil hayvanlar hangileridir? İnsan hepçil midir? Omnivor canlılar hangileri? Hepobur hayvanlar nelerdir? Diye aratabileceğiniz soruların cevabına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Gelin birlikte hepçil hayvanlar nelermiş inceleyelim. İşte detaylar.

İlginizi Çekebilir  Rakun Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Hem Etçil (Etobur) Hem Otçul (Otobur) Hayvanlar Nelerdir?

Hepçil canlılara örnekler:

  • Tavuk
  • İnsan
  • Domuz
  • Fare
  • Turna
  • Maymun
  • Ayı
  • Kokarca
  • Örümcek
  • Tilki
  • Sincap
  • Karga
  • Şempanze
  • Sığırcık
  • Deve kuşu
  • Karınca
  • Kaz
  • Hindi
  • Serçe

Hepçil Hayvanların (omnivor) Özellikleri

Hepçil hayvanlar besin zincirinde tüketiciler bölümünde yer alan canlı türüdürler. Hepçil hayvanlar genellikle yırtıcı olarak bilinmektedir. Ancak yırtıcı olmayan zararsız hepçil hayvanlar da yok değildir. Karınca gibi ufak görünen hatta hepçil olmadığı yanılgısına düşülen hayvanlar da mevcuttur. O yüzden karıncadan ayıya her büyüklükte ve türde hayvan hepçil olabilir. Beslenme kategorisinde tek kıstas beslenme türü olduğu için hayvanların başka alanlarda benzerlik gösterip göstermediği dikkate alınmaz. Hepçil hayvanlar doğadaki bitkileri yiyerek ve diğer canlıları avlayarak besin ihtiyaçlarını giderirler. Hepçil hayvanlarda gözlenen özelliklerden biri de et tükettikleri için ön dişlerin kesici olmasıdır.

Hepçil Hayvanların Avantaj ve Dezavantajları

Hepçil (omnivor) hayvanlar doğada kendilerine çok yer bulabilirler. Besin olarak tüketebilecekleri daha çok seçenek olan hepçil hayvanların kaynakları diğer canlılara göre oldukça fazladır. Belli bir kaynağın azalma tehlikesi ile karşı karşıya kalındığında kolayca diğer kaynağa yönelmeleri mümkündür. Bu da hepçil hayvanların doğa koşullarında hayatta kalma ihtimallerini arttırmaktadır. Ancak etobur ve otoburlar kadar yemek bulma duyuları gelişmemiştir. Etobur ve otobur hayvanlara nazaran hepçil hayvanların besin bulma becerileri daha düşüktür.

Hepçil Hayvanlar Nasıl Beslenir?

Hepçil hayvanlar (omnivor canlılar) hem ot hem et yiyerek beslenmektedirler. Tüketiciler sınıfında yer alan hepçil (omnivor) canlıların besin kaynakları arasında; hayvanlar, algler, mantarlar ve çeşitli bitkiler yer almaktadır. Oldukça zengin besin kaynaklarına sahip olan hepçil canlılar doğada güçlüler sınıfında yer almaktadırlar. Hepçil hayvanlardan biri olan ayının daha farklı bir beslenme rutini vardır. Ayılar 4 -5 aylığına kış uykusuna yattıkları için yazın tüm uykuları süresince yetebilecek kadar enerji depolamaları gerekmektedir. Bu da ot ile mümkün olmayacağı için hem et hem ot tüketirler. Ayılar genel olarak doğada her buldukları besini tüketirler. Meyveler ve yabani bitkileri de oldukça fazla tüketmektedirler. Otların yanı sıra denizdeki balıklarını da avlayarak besin kaynağı olarak kullanırlar.

İnsan Etçil midir? Otçul mudur?

İnsan hepçil canlılar arasında yer almaktadır. Özellikleri ve yapısı gereği hem et hem ot tüketmeye uygun bir canlıdır insan. Beslenme çeşidi olarak hepçil yani omnivor canlılar ile ortak özelliğe sahiptir. İnsanlar sebzeden meyveye meyveden tavuk etine kadar çoğu besini tüketebilen canlılardır. Vücudun alması gereken çok fazla vitamin ve besin olduğu için her çeşit besine ihtiyaç duyan bir varlıktır. İnsanlar her ne kadar bazen et yememeyi tercih ediyor olsalar da bu onların hepçil bir canlı olduğu gerçeğini değiştirmez. İnsanlar yaşadıkları kültür ve bölgeye göre belli bir besine yoğunlaşıyor olabilirler. Bu da onların hepçil olduklarını değiştirmez.

İlginizi Çekebilir  Sırtlan Nedir? Sırtlanların Türleri Ve Özellikleri Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı