Ejder Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

Ejder Meyvesi Nedir?

Günümüzde oldukça popüler bir meyve haline gelen ejder meyvesi tropikal bir meyvedir. Ejder meyvesinin iç kısmı çilek görüntüsünü andırıyor diye olsa gerek halk arasında çilek armudu olarak da adlandırılmaktadır. Peki, Ejder Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir? Ejder meyvesi nasıl tüketilir? Gibi tüm sorularınıza yanıt bulacağınız yazının tüm detayları sizlerle.

Ejder meyvesi, pitaya ve kaktüs meyvesi gibi birçok farklı isim ile bilinmektedir. Kaktüs meyvesi olarak bilinmesi sebebi kaktüs familyasından geliyor oluşudur. Anavatanı tropikal meyvelerin yetiştiği ülkelerden biri olan Meksika’dır. Yurt dışında uzun süredir bilinen bu meyve ülkemizde son zamanlarda popüler olmaya başlamıştır. Ülkemizde ise ilk olarak Mersin’de üretilmeye başlandı. Meyvenin ilginç görüntüsü itibariyle insanlar doğal olarak tadını merak ederek bu meyveyle alakalı daha çok şey öğrenmek istiyor. Ejder meyvesi kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. 3 farklı çeşit sunan ejder meyvesi kendi içinde; kırmızı etli (içi kırmızı olan) ve kırmızı deri, beyaz etli ve kırmızı deri, beyaz etli ve sarı derili olarak ayrılmaktadır. Meyvenin çeşitlerine göre tat ve büyüklük farklılıkları meydana gelmektedir. Meyvelerin bazıları tatlı bazıları ise ekşidir. Meyvenin çok az yerde kendine uygun koşullar buluyor olması, nadir bulunan bir meyve haline gelmesine sebep olmaktadır. Bu da tabi fiyatlara yansıyor.

Türkiye’de yeni popüler olan ejder meyvesi, diğer ülkelerde alternatif tıpta oldukça büyük role sahip bir bitkidir. Ejder meyvesinin ekşi ve ferahlatan bir tadı vardır. Meyvenin renkli yani kabuğu diyebileceğimiz sert kısmı soyularak tüketilmektedir. Bu yönüyle ananas ile benzerlik göstermektedir. İç kısmı ise dışının aksine yumuşaktır. Ejder meyvesi çiğ olarak ham şekilde kolayca tüketilebilir ve kalorisi de hayli düşüktür. Estetik ve iç açıcı bir görünümü olduğu için sunumlarda da tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra kokteyl ve tatlı yapımlarında da ejder meyvesinden yararlanılmaktadır.

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir?

Ejder meyvesi tropikal bir bitkidir. Tropikal dediğimizde aklımıza hemen sıcak havalar ve sıcak iklim bölgeleri gelmekte. Ejder meyvesinin yetiştirilme koşulları da tamamen sıcak havayla doğru orantılı. Ejder meyvesinin yetiştirildiği yerler arasında; Çin, Malezya, Orta Amerika, Güney Amerika, Endonezya ve Vietnam gibi ülkeler yer almaktadır. Türkiye’de ise Mersin ve Aydın şehirlerinde üretim çalışmaları yapıldığını biliyoruz. Ancak Türkiye’de genellikle sıcak olarak tanımladığımız; Adana, Osmaniye, Muğla, İzmir, Manisa ve Antalya gibi şehirlerde de üretimi yapılabilir. Yetişme şartları ve üretim alanlarının azlığına baktığımızda uygun fiyatlı olmadığını hepimiz tahmin edebiliriz. Ejder meyvesi fiyatları maalesef her cebe uygun değil. Tanesi 15 – 25 lira arasında değişen meyvenin en azından tadını çok merak edenler denemek amaçlı satın alabiliyor. Ama henüz her akşam tüketebilecek kadar uygun bir fiyata sahip değil. Türkiye’de yıllar geçtikçe ve üretim alanları genişledikçe belki ejder meyvesi de zamanla her eve girmeye başlayabilir.

İlginizi Çekebilir  Tarhun Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ejder Meyvesi Nasıl Yetişir?

Ejder Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?Ejder meyvesi tohumla çoğalan bir bitkidir. Aralık ocak ayları ejder meyvesinin fidan dikimi için uygun zamanlardır. Fidan dikimi öncesinde toprak analizi yapılmalıdır. Toprakta gerekli miktarda azot ve fosfor bulunması bitkinin yetişebilmesi için gerekli kriterlerdir. Ekim sonrasında toprak kaynaklı bir sorun çıkması daha çok zarara sebep olacağı için toprak önceden analiz edilmelidir Tohumları dikildikten birkaç yıl sonrasında verim vermeye başlar. Olgunlaşan fidanlar 40 günde bir hasar vermeye başlar.

Ejder meyvesi bir sezonda 4 – 6 kere meyve vermektedir. Bu sayı cinsten cinse değişkenlik gösterebilmektedir. Bir fidan ortalama 75 adet kadar meyve verme potansiyeline sahiptir. Verim alma durumu fidan dikme yöntemlerinden etkilenerek azalıp artabilmektedir. Fidanların bakımı zahmetsiz ve oldukça kolaydır. Ancak tabi ki dikkatli bir şekilde sulaması ve güneşten faydalanması sağlanmalıdır. Ejder meyvesi fidan bakımı için budama, gübreleme ve ilaçlama gibi hususlara özen gösterilmeli ve uzmanlardan bilgilendirmeler doğrultusunda hareket edilmelidir. Meyvenin tüketim ömrü yaklaşık olarak 25 – 30 gün arasıdır. Bu süreden daha fazla muhafaza etmeniz ve kullanmanız sağlıksız durumlara yol açabilir. Ejder meyvesinin ağırlığı 300 – 1000 gram arasında değişiklik gösterebiliyor. O yüzden bir meyveden kendinize uygun porsiyonu çok rahat şekilde çıkarabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Besin Değerleri

Ejder meyvesi içerisinde birçok zengin mineral içermektedir. Bunlara örnek olarak kalsiyum, demir ve fosforu verebiliriz. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu meyveden bir adet tüketmeniz durumunda günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızın çoğunu karşılamış oluyorsunuz. Ejder meyvesi içerisinde kolestrol içermemektedir. Yüzde 96 karbonhidrat yüzde 4 ise proteinden oluşmaktadır. Aşağıda 100 gram ejder meyvesinde bulunan besin değerlerini görebilirsiniz.

Ejder Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • Enerji: 264 kcal
  • Protein: 3.57 g
  • Karbonhidrat: 82.14 g
  • Lif: 1.8 g
  • Şeker: 82.14 g
  • Kalsiyum: 107 mg
  • Demir: 0 mg
  • Sodyum: 39 mg
  • C vitamini, toplam askorbik asit: 6.4 mg

Ejder Meyvesinin Faydaları

Ejder meyvesi yüksek bir vitamin deposudur. Vücudun direncini arttırmak için oldukça uygun ve verimli bir meyvedir.

  • Vücuttaki ufak kesikleri ve yaraların hızlı onarılmasına yardımcı olur.
  • Basit çarpma sonucu meydana gelen morlukların iyileşme sürecine katkıda bulunur.
  • Akciğer ve böbrek rahatsızlığı yaşayan bireylere iyi gelmektedir.
  • Vücudu serbest radikallere karşı bir kalkan gibi korumaktadır.
  • Demir eksikliği yaşayan bireylerdeki eksikliği gidermektedir.
  • Vücuttaki nem dengesini kontrol altına alarak kuruluk gibi bir cilt problemi yaşanmasını önler.
  • İçinde yüksek oranda bulunan lifler sayesinde oldukça doyurucu ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Gün içinde enerjinizi hep üst seviyede tutmanızı ve açlık hissetmemenizi sağlamaktadır.
  • Kolon kanserine karşı faydaları tespit edilmiştir.
  • Kansızlık sorunu yaşayan bireyler için faydalıdır.
  • Şeker hastalarının gönül rahatlığıyla kullanabileceği bir meyvedir. Diğer meyvelerin aksine yüksek oranda şeker bulundurmaz. İçinde bulunan asidik özelliği sayesinde vücuttaki kan basıncını normal düzeyde tutmayı sağlar.
  • Ejder meyvesi, damar tıkanıklığı gibi meydana gelebilecek olumsuz durumlarda önlem amaçlı kullanılabilecek bir meyvedir. Bunun yanında kalp sağlığınız için de olumlu etkilere sahip bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • İçerisinde birçok mineral bulundurarak mineral deposu olarak tanımlanmaktadır. Kalsiyum gibi kemik ve kas sistemi için faydalı birçok minerali içerisinde bulundurmaktadır. Günde bir ejder meyvesi tüketmeniz durumunda ihtiyacınız olan kalsiyum miktarının yarısından fazlasını karşılamış oluyorsunuz.
  • Göz sağlığı için de fazlaca tercih edilen bir meyvedir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ejder meyvesinin göz sağlığına olumlu etkileri olduğu ve katarak oluşumunu önlediği tespit edilmiştir.
  • Yaşlı olarak tabir edeceğimiz bireylerdeki unutkanlık ve hafıza sorunlarını önlemektedir.
  • Sağlam bir antioksidan olduğu için bağışıklık ile alakalı sorunları ortadan kaldırma özelliğine sahiptir. Kabızlık problemi yaşayan bireylere yardımcı olan bir meyvedir.
  • Omega 3 ve omega 6 gibi yağ asitleri içermesinden dolayı yağ yakımı hızlandıran ve kolaylaştıran bir meyvedir.
İlginizi Çekebilir  Üzümün Faydaları Nelerdir?

Ejder Meyvesi Zararları

Ejder meyvesini kronik hastaların ve hamilelerin doktor bilgilendirmesi ve onaylaması sonrasında kullanılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca alerjisi olan kişilerin de kontrollü bir şekilde tüketmeleri önem arz etmektedir. Alerjisi olduğu belirlenen bireylerde de büyük bir sorun teşkil etmeyen meyve, sadece kaşıntı ve kızarıklık gibi geçici reaksiyonlar göstermektedir. Bunun dışında normal bireylerdeki sıradan meyve tüketimlerinde hiçbir zararın olmadığı tespit edilmiştir. Ejder meyvesi ile alakalı şu ana kadar hiçbir ağır vaka veya sorun meydana gelmemiştir.

Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Ejder meyvesi hiçbir işlemden geçirilmeden çiğ şekilde tüketilmeye uygun bir meyvedir. Ejder meyvesi, hasat vermeden önce çiçek kısmından çay gibi çeşitli içecekler yapılabilir. Ancak kabukları asla yenmez. Ejder meyvesi ile yapabileceğiniz birçok tarif bulunmaktadır. Ejder meyvesinin kullanılabileceği; tatlılar, kokteyller ve salatalar mevcuttur. Ejder meyvesini ananas doğrar gibi küp küp keserseniz salatalarınıza şık bir görüntü ve lezzetli bir aroma vermiş olacaksınız. Hem ekşi hem de ferah bir tadı olması sayesinde dondurma, yoğurt ve reçel gibi birçok yiyecek yapımında da kullanılmaktadır. Ejder meyvesinin dışının aksine içi yumuşak ve suludur. Bu yüzden içindeki yumuşak kısmında su elde edilerek meyve suları gibi çeşitli içecekler elde edilebilmektedir.

Ejder Meyveli Tatlı Tarifi

Ejder meyvesi kullanarak sevdiklerinize farklı ve eşsiz bir tatlı yapmak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Ejder meyvesi ile yapacağınız bu tarif ile sevdiklerinizi büyüleyecek hatta onlara daha önce hiç yemedikleri kadar lezzetli bir tatlı ile buluşturacaksınız. Özel günlerinize renk katacak bu tariflerin tüm detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Hem sunumu hem tadı ile her açıdan sizleri şaşırtacak tarife hayran kalacaksınız. Aynı tatlıları yemekten ve yapmaktan sıkılanlar için harika bir alternatif olan ejder meyvesi tatlı tarifini mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Ejder Tatlısı Malzemeleri

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 su bardağı mavi haşhaş
  • 50 gram tereyağı
  • 1 paket vanilin
  • 1,5 su bardağı dondurulmuş frambuaz (rondodan geçirilmiş)
  • 1,5 su bardağı dondurulmuş böğürtlen (rondodan geçirilmiş)
  • 10 adet çilek (rondodan geçirilmiş)
  • 1,5 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 çay bardağı toz şeker
İlginizi Çekebilir  Eriğin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Süt, toz şeker, irmik, nişasta ve haşhaşı tencereye boşaltarak yoğun bir kıvam alana kadar karıştırın. Ardından kıvam almasıyla birlikte elde ettiğiniz muhallebiyi sunum kabınıza boşaltın. Muhallebiyi buzdolabına koyun ve bir iki saat bekletin. O sırada frambuaz ile üst zemin için sosunuzu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Frambuaz, böğürtlen ve çilek karışımınızı tencereye boşaltın. İçerisine buğday nişastanızı ve suyunuzu ekleyerek karıştırmaya başlayın. Son olarak toz şekeri ekleyip kaynadıktan sonra sosu ocaktan alarak soğumaya bırakın. Ocaktan aldığınız sosu birkaç dakika beklettikten sonra buzdolabındaki muhallebinizi çıkartarak üzerine sosu ekleyerek buzdolabına geri koyabilirsiniz. Üzerine ekstra süsleme yapmak isterseniz zevkinize uygun malzemelerden yararlanarak sunum yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı