Dudak Uyuşması Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Dudak uyuşması nedir ve dudak uyuşmasının nedenleri nelerdir sorusuna bu rahatsızlığı yaşayan birçok insan tarafından cevap aranmaktadır. Dudaklarda meydana gelen uyuşma hissi normal bir insanın dudağında ortaya çıkmadığı için çoğu zaman anormal olarak karşılanmaktadır. Peki dudak uyuşması nedir?

Dudak Uyuşması Nedir?

Dudak uyuşması, dudak derisinde yer alan dokunma reseptörleri tarafından algılanan hislerdeki bozukluk olarak açıklanabilir.

Dudak uyuşması rahatsızlığını yaşayan bir bireyseniz dudaklarınızı birbirine değdirdiğinizde tamamen ya da kısmi olarak dokunmayı hissetmede eksiklikler yaşarsınız.

Uyuşukluk hissi dudaklara değen yiyecek ya da başka materyallerin hissedilmemesine neden olmaktadır.

Dudaklarda ortaya çıkan uyuşma rahatsızlığı farklı seviyelerde meydana gelebilir. Örneğin:

-Dudakta uyuşma hissi basit seviyede iken bir anda ilerleyebilir.
-Dudak uyuşması hastalığı zaman içerisinde yavaşça ilerler ve siz hissetmeden kronik bir hal alabilir.

Dudak Uyuşmasının Negatif Sonuçları

Her iki vakada da bireyler için hoşnutsuz olaylar meydana gelir. Yemek yeme ve konuşma işlevleri sırasında hissetme ya çok azdır ya da hiç yoktur.

İnsan yüzü hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yüz kısmındaki his kaybı bireyi psikolojik bir buhrana sokabilir.

Dudak Uyuşması Neden Gerçekleşir?

Dudak uyuşmasının nedenleri nelerdirsorusuna yanıt alabilmeniz amacıyla dudak uyuşmasının neden ortaya çıktığını araştırmak ve anlamak çok önemlidir.

Bu rahatsızlığın nedeni ne yazık ki birden fazla durumu içerir. Bu nedenle hastalığın asıl nedenini ancak tecrübeli ve çok farklı vakalar ile karşılaşmış uzman bir hekim bularak uygun tedavi yöntemini belirleyebilir. Peki bu rahatsızlık neden ortaya çıkmaktadır?

I.Soğuk Hava Etkisi:

Soğuk havalarda hassas bir epitel doku yapısına sahip dudaklarımızda ani ya da kronik gelişen bir uyuşma hissi ortaya çıkabilir.

Bu durum genellikle geçici olsa da ilerleyen ve devam eden uyuşma rahatsızlıkları da gözlemlenmiştir.

II.Alerjik Hastalıklar Ve İlaçlar:

Eğer herhangi bir yiyecek ya da materyale karşı alerjiniz var ise bu da dudaklarınızda uyuşma yaşamanıza neden olabilmektedir.

Bunun yanında kullandığınız ilaçlar da yan etki olarak dudaklarda uyuşmaya yol açabilir.

Fark Edilmeyen Durumlar İle Ortaya Çıkan Dudak Uyuşmasının Nedenleri

Bir önceki başlıkta dudak uyuşması rahatsızlığının toplum arasında en yaygın nedenleri hakkında bilgiler verildi. Dudak uyuşmasına ilaç, alerji ve iklim etkileri sıklıkla neden olabildiği gibi bazı hastalıklar da dudak uyuşması rahatsızlığını tetikliyor olabilir.

Uyuşmuş Dudaklara Hangi Belirtiler Eşlik Edebilir?

Uyuşmuş dudaklara eşlik edebilecek semptomlar şunları içerir:

  • Anestezi ile diş ziyareti
  • Titreme
  • Baş ağrısı
  • Uzun süreli soğuğa maruz kalma
  • Polen gıda alerjisi sendromu (PFAS)
  • Dilde, boğazda veya ağzın çatısında şişme ve / veya kaşıntı
  • Boğazın arkasındaki uvulanın şişmesi
  • Uçuklar ( ateş kabarcıkları )
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Düşük paratiroid hormonu (hipoparatiroidizm)
  • Parmak uçlarında veya ayak parmaklarında yanma hissi
  • Kuru, sert cilt
  • Kırılgan tırnaklar
  • Yorgunluk
  • Zayıflamak
  • Saç kaybı
  • Kas ağrıları, krampları veya seğirmeleri
  • Ağrılı adet dönemleri
  • Çoklu skleroz ( MS )
  • Mesane veya bağırsak sorunları
  • Baş dönmesi
  • Yürüme zorluğu
  • Sert kaslar
  • Dudak, bacak, kol ve parmaklarda karıncalanma ve uyuşma

Dudak Uyuşmasının Nedenleri

Bazı önemli hastalıklar vücutta yarattıkları semptomlar sonucunda dudaklarımızda uyuşma hissinin başlamasına neden olabilir.

Sinir Sistemi Rahatsızlıkları:

Tıpta bilindiği üzere dudaklar yemek yeme ve konuşma işlevlerinin gerçekleştirildiği ve üzerindeki epitel deri dokusu sayesinde hassas his alınan noktalardır.

Sinir sitemi bozuklukları yaşayan bir insan vücudunun herhangi bir yerindeki uyuşukluk hissine ek olarak uzun süreli ya da geçici dudak uyuşukluğu rahatsızlığı yaşayabilir.

Sinir sistemi hastalığı nedenli gerçekleşen dudakta uyuşma rahatsızlığının çözülmesi için öncelikle bu hastalığa neden olan sinirsel bozukluğun semptomlarının giderilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir  Ateş Nasıl Yükseltilir?

Sinir bozukluğu yaşayan hastanın semptomlarının gitmesine rağmen dudaktaki uyuşukluk hissi geçmiyorsa alternatif bir tedavi yöntemi gerekli olabilir.

Beslenme Sorunları:

Beslenme vücudumuzdaki sağlıklı metabolizmanın oluşmasında birinci etmendir.

Vücut metabolizmasının birincil ihtiyacı olan protein, vitamin, karbonhidrat ve yağ içeriğince zengin besinlerin tüketilmemesi ya da dengesiz tüketilmesi sonucunda da insanlar dudaklarında his kaybı yaşayabilmektedir.

Bu durum çok yaygın olmasa da bazı insanlarda uzun dönem beslenme sorunları sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

Zararlı Kimyasallar:

Zararlı ve toksik özelliğe sahip olan kimyasal maddeler de bazı insanların dudaklarının üzerindeki hissetme reseptörlerinde hissizlik semptomunun baş göstermesine neden olabilmektedir.

Kimyasal maddenin kullanımının kesilmesi ve çoğu zaman bu his kaybının ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Yüksek Hızda Ve Miktarda Nefes Alma:

Hiperventilasyon adı ile de anılan bu hızlı ve aşırı nefes alma olayı bazı durumlarda heyecana ve korkuya bağlı olarak ortaya çıktığında dudaktaki uyuşma vakasına neden olabilmektedir.

Bu tür durumda öncelikle ana etken hiperventilasyonsemptoları ortadan kaldırılmalıdır.

Dudak uyuşmasının nedenleri arasında anlatılan bu hastalıklara ek olarak daha birçok sinirsel ve metabolik rahatsızlık da dudak alanında yaygın bir uyuşukluk yaratabilmektedir.

Uyuşma hissi yaşamaya başladığınız andan itibaren en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız şiddetle tavsiye edilir.

Dudak Uyuşmasının Nedenleri Sonucu Ortaya Çıkan Semptomlar

Dudak uyuşmasının nedenleri arasında basit ve en çok karşılaşılan durumlar yer alsa da yaygın olmayan durumlar ile de karşılaşıldığı bir önceki başlık altında nedenleri ile birlikte aktarıldı.

Bu başlık altında dudaklarda uyuşma rahatsızlığı ile ortaya çıkan semptomlar anlatılacaktır.

Unutulmamalıdır ki bu rahatsızlık sonucunda ortaya çıkan semptomlar yalnızca dudak ile alakalı olabildiği gibi başka bir hastalık habercisi de olabilmektedir.

Yaşadığınız ve gözlemlediğiniz semptomların tam olarak hangi hastalığa ait olduğunu anlayabilmeniz sizin için zor olsa da uzman doktora başvurmanız sonucunda bu semptomun nedenlerini ve hastalığınızı öğrenme olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.

Ortaya Çıkabilen Semptomlar

Uyuşma yaşadığımız dudaklara neden olan semptomlar yalnız başına ortaya çıktığı gibi birden fazla semptom ile de ortaya çıkabilir.

i.Kanama Durumu:

Dudaklarda meydana gelen kanama vakaları ile birlikte his kaybı başlıyorsa bu başlıca bir semptomdur.

ii. Yangı Hissi:

Eğer dudaklarınızda yangı hissi oluşuyorsa belirli bir müddet sonra his kaybı da yaşamanız halinde bu bir dudak uyuşması rahatsızlığı olabilir.

iii.Dudaklarda Karıncalanma Hissiyatı:

Bu tür bir karıncalanma hissi genellikle vücudumuzun başka kısımlarında da ağırlığa bağlı olarak hareketsizlik durumlarında oluşabilmektedir.
Fakat karıncalanma hissinin ortaya çıkması dudaklarınız açısında his kaybı yaşayacağınız anlamına gelebilmektedir.

iv.Dudaklarda Kızarma Ve Şişme:

Bu durum genellikle dudaklarınızdaki aşırı sıcaklı artması sonucunda meydana gelir.

Sıcaklığın artması ile dudaklarınızda bir miktar kızarma ve şişme olayları meydana gelebilmektedir.

Bu tür temel ve yaygın dudak uyuşması semptomları haricinde farklı hastalıklar nedeniyle meydana gelen diğer hastalıkların da semptomları ortaya çıkabilmektedir.

Dudak uyuşmasının nedenleri arasında yer alan bu hastalıkların semptomlarına da hakim olmak gereklidir. Bu hastalığın asıl nedenlerine inerek semptomları ortadan kaldırmaya ve dudak uyuşukluğunu kesin olarak çözmeye yardımcı olacaktır.

v.Fiziksel Denge Sağlayamama:

Bu durum genellikle sinir hastalıkları sonucunda ortaya çıkan ve dudak uyuşmasını tetikleyen nedenlerin ortaya çıkardığı semptomlardır.

Sinir rahatsızlığı sonucu ortaya çıkan yürüme ve hareket etmedeki zorluklar, ayakta iken dengede kalmada yaşanan sorunlar ve sonuç olarak tümden yere düşmeler gibi ortaya çıkabilecek semptomlar da ardından dudakta his kaybı ile devam edebilmektedir.

Dudak Uyuşmasının Nedenleri Arasında Yeralan Nadir Hastalıkların Semptomları

Dudak uyuşmasının nedenleri içerisinde bulunan fakat direkt olarak dudaktaki uyuşma ile ilişkilendirilememiş fakat dolaylı olarak bu rahatsızlığı tetikleyen hastalıkların semptomları da dudaklarınızdaki uyuşmanın habercisi olarak düşünülüp semptom olarak değerlendirilebilmektedir.

Peki çok nadir olan bu etki tepki olaylarının semptomları nelerdir?

i.Kaslarda Denge Ve Kontrol Kaybı:

Nadir sinir hastalıkları sonucunda ortaya çıkabilecek ya da direkt olarak ortopedik açıdan ortaya çıkan bu semptomlar nadir semptomlar arasında yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir  Sarı Nokta Hastalığı (Makula Dejenerasyonu) Nedir? Tedavisi

ii.Kaslarda Yeralan Ödem Ve Aralıklı Kas Seğirmeleri:

Genellikle kaslardaki seğirmeler ve biriken ödemler sonucunda dudakların da etkilenmesi ve hissizlik oluşması ile son bulan bir semptom olarak tıp literatürüne geçmiştir.

iii.Kaslarda Güç Kaybı:

Nadir sinir rahatsızlıklarının sonucunda yüz kaslarında ortaya çıkan güç kaybı sonucunda dudaklarda his kaybı yaşanabilmektedir.

Bu his ve güç kaybının ardından yoğun bir uyuşma söz konusu olabilir.

iv. Bağırsak Poblemleri:

Bağırsaklarınızda yer alan kas hareketliliklerinde ortaya çıkan farklılıklar ve anormallikler de nadir semptomlar arasındadır.

v. Mesane Ve Bağırsaklarda İktidarsızlık:

Eğer idrar çıkarmanızı düzenleyen mesanenizde ve dışkılamanızı sağlayan bağırsaklarınızda kontrolsüzlük ve iktidarsızlık gibi anormal sıkıntılar varsa kısa sürede acil servise ulaşmanız gerekebilir.

vi. Midede Bulantı:

Midede ortaya çıkan ani bulantı hissi de bir semptom olarak değerlendirilir.

Bu bulantıyı bir kusma seansı takip edebilir.

Bazı durumlarda kusma olayı hiç gerçekleşmez.

vii.Yemek Yerken Yutkunamama:

Eğer yemek yerken yutkunma problemi ile sık sık karşılaşıyorsanız bu da kronik bir dudak uyuşukluğuna sahip olmanızın bir semptomu olabilir.

Dudak uyuşmasının nedenleri bilinmeden etkili bir tedavi yöntemi uygulamak neredeyse imkansızdır.

Eğer yukarıda verilen semptomlardan bir ya da birkaçını aynı anda yaşıyorsanız ya da aşağıda belirtilen durumlar ani olarak ortaya çıkıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gereklidir.

-Konuşma problemleri, konuşamama ya da kısmi konuşabilme.

-Nefes alırken zorluk yaşamak.

-Nefes alırken ciğerlerden çıkan havanın hırıltılı ses çıkarması.

-Boğulma hissi.

-Yüz ve dudaktaki kısımların aniden kızarması ve şişmesi.

Uyuşmuş dudakların nedenini teşhis etmek için sorular
Durumunuzu teşhis etmek için doktorunuz veya ruhsatlı sağlık bakımı pratisyeniniz, uyuşmuş dudaklarınızla ilgili birkaç soru soracaktır:

Dudak Uyuşmasının Nedenleri Tespit Edilerek Tedavi Süreci Nasıl Tamamlanır?

Tıpta en önemli şey bireylerde farklı semptomlar ile ortaya çıkan rahatsızlıkların semptomlarının ortadan kaldırılması ve bu semptomların tekrarlanmasının önüne geçilmesidir.

Dudaklarda yaşanan uyuşukluğun çözüme kavuşturularak tedavi edilebilmesi için de dudak uyuşmasının nedenleri uzman doktor tarafında iyi bir şekilde araştırılmalıdır.

Peki bu nedenleri tespiti ve tedavi süreci nasıl işlemektedir? Bu yazımızda bu sorunun cevabı verilecektir.

Teşhis Ve Muayene Aşaması

Önceki başlıklarda anlatılan semptomlar ile birlikte dudaklardaki rahatsızlıklar sonucunda hastalar doktora başvurur.

Hastanın doktor ile konuşmaya başlaması ile birlikte muayene aşamas başlamış olur.

Doktor ve hasta doğru tedavi yöntemi için uygun prosedürleri uygular. Aksi halde başarılı bir tedavinin gerçekleşme olasılığı çok düşüktür.

Doktor hastanın semptomlarını inceler, şikayetini dinler ve tıbbi geçmişini not eder.

Eğer dudak uyuşması ilk aşamada ana neden olarak tespit edilmiyor ve farklı hastalıkların varlığında şüpheleniliyorsa aşağıdaki bilgiler hastadan istenebilir.

i. Kan tahlili.

ii.Sinir tarama testi.

iii.Ortopedik yaklaşım için gerekli MR ve filmler.

Yukarıda yer alan bilgiler dahilinde doktor gerekli hastalık adına teşhisi koyar ve tedavi için en uygun yöntem kişiye özel olarak belirlenir.

Tedavi Aşaması

Dudak uyuşmasının nedenleri ortaya çıkarıldıktan sonra gerekli teşhisin konulması sonucunda tedavi aşamasına geçilmektedir.

Dudak uyuşması rahatsızlığı genellikle farklı bir sinir ve kas rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıktığı için bu hastalıklar için gerekli tedavi yöntemleri uygulanır.

Dudaklarınızda yaşanan uyuşmanın sinir hastalıklarına bağlı olması durumunda tedavi uzman nörolog tarafından uygulanır.

Sinirlerde oluşan hasarlar sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlıklar sinir ve kas sisteminin uzun bir süreçte rehabilite edilmesi ile tedavi edilir. Bu süreçte gerekli durumlarda ilaç kullanımı önerilebilir.

Çok ileri seviyeli kas ve sinir rahatsızlıklarında ise cerrahi yöntemlerin uygulanması ihtimali mevcuttur.

Dudak uyuşukluğu rahatsızlığının çok ağır ve nadir bir hastalıktan meydana gelmediği basit vakaları semptomlarını evde alabileceğiniz önlemler ve basit kürler ile azaltabilme şansına sahipsiniz. Bu doğal ev yöntemlerini uygulamak ve öğrenmek istiyorsanız bir sonraki başlığımıza göz atmalısınız.

Dudak Uyuşmasının Nedenleri Basit Bir Rahatsızlık İse Evde Nasıl İyileşebilirsiniz?

Tedavi yöntemleri insanların hastalıklarını tedavi etmeden yeterli gelmeyebilir. Tıpta tedaviler doğal ve kimyasal olarak ayrılmaktadır. Kimyasal ilaçlar ile tedavi edilmesinin yanında doğal ürünler kullanarak da hastalığınızdan kurtulma ya da en azından semptomlarını azaltma ihtimaliniz bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Koyu Kahverengi İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Dudak uyuşmasının nedenleri bulunduktan sonra evde yapabileceğiniz uygun ve doğal tedavi ve iyileşme yöntemleri nelerdir? Bu rahatsızlığı azaltmak için hangi önlemler alınabilir?

Vazelin Ve Benzeri Kremler:

Eğer dudaklarınız çok soğuk ve kuru bir ortamda ısı düşüklüğüne maruz kaldıysa ve uyuşukluk hissediyorsanız eczaneden reçetesiz olarak elde edebileceğinizvaseline ürününü kullanabilirsiniz.

Bunun için vaseline ya da benzeri etki yaratan bir ürünü dudaklarınızı yıkadıktan sonra sürebilirsiniz.

Temiz dudağa uygulanan bu kur ile dudaklarınızdaki his kaybının düzelme ihtimali basit vakalarda yüksektir.

Gazlı İçeceklerin Sınırlandırılması:

Karbondioksit gazının basınç yöntemi ile şişelerde sıkıştırılması sonucunda kola, gazoz ve benzeri içecekler gazlı içecek özelliği kazanır.

Yüksek basınç ile karbondioksit gazının sıvı içerisinde çözdürülmesi ile hazırlanan bu içeceklerin kullanımının sonlandırılması semptomların azalması için ilk adım olarak uygulanmalıdır.

Alerjik Yiyeceklerden Uzak Durulması:

Kişide alerji sonucunda ortaya çıkabilecek olan dudak uyuşukluğunun semptomlarının giderilmesi için öncelikle alerjiye neden olan yiyeceğin ya da içeceğin kesilmesi gerekir.

Doktor Tavsiyesi Sonrası İlaçların Bırakılması:

Mevcut kullandığınız ilaçların doktorunuzun önerisi ile alımının kesilmesi de çoğu zaman rahatsızlığı durduran bir etmen olmuştur.

Kilo Vermek:

Kilo alma süreci ile birlikte sinir ve kas hücreleri üzerindeki fiziksel yük ve yağ miktarı artarak basınç fazlalaşır. Bu da ilerleyen vakalarda sinirlerde hasara ve sonuç olarak dudakta uyuşmaya neden olur.

Kilo yapıcı besinlerden uzak durarak ve spor yaparak kilo vermeniz ve sinirlerinizin sağlığını korumak sizin elinizde.

Dengeli Beslenme:

Dengeli beslenmek sadece dudaktaki uyuşmayı değil, daha birçok rahatsızlığı da önlemek adına çok önemlidir.
Dudak uyuşmasının nedenleri arasında kas ve sinir rahatsızlıkları olması nedeni ile bu rahatsızlığa daha çok bir kas ve sinir problemi olarak yaklaşmak gerekir. Ve beslenme buna göre düzenlenmelidir.

Dudak Uyuşmasının Nedenlerinin Sinir Ve Kas Kaynaklı Olması Durumunda Yemeniz Gereken En Önemli Yiyecekler

Kuşkusuz ki beslenme alışkanlıkları hayatımızın ve bağlantılı olarak sağlığımızın en önemli etkenlerinden birisidir.

Dudak uyuşmasının nedenleri arasında yeralan rahatsızlıklar kas ve sinir rahatsızlıkları için beslenme önem arz eder.

Kaslardaki sinirsel iletim ve hareket mineral, protein ve karbonhidratın dengeli bir şekilde tüketilmesi ile sağlıklı duruma gelecektir.

Bu durumda aşağıda yer alan besinler bizim için vazgeçilmez olacaktır.

Mineraller

Mineraller kaslardaki enzimlerin çalışması ve kasın hareketi için gereklidir.

Sinirsel iletimde de mineraller kullanılır. Vücuttaki mineral eksikliğine bağlı olarak dudak uyuşmasına sıkça rastlanılmaktadır. Bu nedenle mineral takviyesi çok önemlidir.

Mineral yönünde zengin bazı besinler aşağıda sıralanmıştır.

Kalsiyum:

-Süt
-Peynir
-Yoğurt
-Lahana
-İncir
-Kuru üzüm
-Tofu

Çinko:

-Kırmızı et
-Kümes hayvanı yumurtası
-Hindi
-Fındık
-Çekirdek
-Ceviz
-Mantar

Demir:

-Ispanak
-Tosun eti
-Kuru fasulye
-Yeşil renkli yaprağa sahip olan sebzeler
-Erik
-Kuru üzüm

Potasyum:

-Karpuz
-Kayısı
-Muz
-Avakado
-Şeftali
-Hurma

Magnezyum:

-Yulaf
-Elma
-Susam
-Kavun
-Yoğurt
-Pirinç

Fosfor:

-Tavuk
-Kuru meyve
-Süt
-Peynir
-Kuşkonmaz
-Mısır
-Yoğurt
-Yumurta

İyot:

-Süt
-Yosun
-Deniz kabukları
-Tuz(iyotlu)

Karbonhidrat

Karbonhidratlar beynin sağlıklı çalışmasında ve kasların hareketi için gerekli enerjiyi sağlamada kullanılır. Bu nedenle karbonhidrat kullanımını abartmadan yükselterek bu hastalıkların önüne geçmiş oluruz.
Sinir ve kas sağlığınız için tüketmeniz gereken karbonhidrat içeren ürünler aşağıda sıralanmıştır.

-Bulgur
-Fasulye
-Nohut
-Barbunya
-Patates
-Pirinç

Proteinler

Proteinler hücre bölünmesinde görev alarak sinir hücrelerinin iyileşmesinde ve kas hücresinin büyümesinde etkilidir.

Proteinler yağlar gibi vücutta depolanmazlar. Karbonhidratlar ile proteinler vücut tarafında metabolizma ile hemen yakılan ürünlerdir. Bu nedenle protein takviyesi sürekli olmalıdır.

İşte sizin için en iyi protein içerikli yiyecekler.

-Kırmızı et
-Tavuk eti
-Nohut
-Süt
-Yumurta
-Badem
-Yoğurt
-Kabak Çekirdeği
-Balık eti

Bu besinlerin dengeli olarak tüketimi sonucunda düzenli bir beslenme sistemine buna bağlı olarak da sağlığınıza kavuşacaksınız.

Dudak uyuşmasının nedenleri incelenirken bu süreçte psikolojik olarak sağlam kalınmalı ve beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı