Diş Eti Neden Soyulur? Diş Eti Soyulmasına Ne İyi Gelir?

Diş eti neden soyulur? Diş etlerinin neden soyulduğu çoğu zaman birçok hasta tarafında merak edilen, doktorlara sorulan ve internette sıkça karşılaşılan bir sorudur. Halk arasında sıkça rastlanan bu durum sonucunda hastalar gerekli bilgileri almak amacıyla genellikle yanlış kanallar üzerinde harekete geçme eğilimindedirler. Bu nedenle bu yazımızda diş etinin neden soyulduğunu ve bu durumun habercisi olabilecek hastalıklar ile tedavi yöntemlerini konuşacağız.

Diş etiniz eğer sağlığını kaybettiyse ya da kısa zaman sürecinde yaşadığınız bazı durumlara bağlı olarak soyulabilir. Bu durumun nedenini anlayarak önüne geçebilmek için öncelikle ağız yapısı, diş yapısı ve diş sağlığı konularında bir miktar bilgi sahibi olmak gerekir.

Ağız yapısı nedir? Neye göre farklılık gösterir?

Kafatasımız gözlerimizin, burnumuzun ve ağzımızın yer aldığı kemiksi bir yapıdır. Bu nedenle ağız yapısı da kişiden kişiye farklılık gösteren bir durumdur.

Tamamen kafatası yapılanmasına bağlı olarak çene yapısının sonucu olan ağız yapısı konuşmamızı, yememizi ve tat almamızı sağlayan bir organımızdır.

Ağız içi yapıyı şunlar oluşturur:

-Dişler

-Dil

-Damak

-Yanak kasları

-Diş eti

Yukarıda verilen bütün organlar ve dokular her insanda ortak olarak bulunmasının yanında bu yapıların bir araya geliş farklılıkları da ağız yapısı farklılıklarına yol açmaktadır.

Dişleri diş etinin bir kısmı olan damaklar tutarken dil ise boğazdaki gırtlak bölümündeki kaslardan meydana gelmiştir.

Irk, cinsiyet ve yaş çeşidine göre sahip olunan ağız yapısı da değişmektedir.

Diş yapısı neyi içerir?

Dişler kafatası kemiğinden uzanan ve yiyecekleri öğütmemize yarayan kemik uzantılarıdır.

Diş yapıs; diş minesi ve diş kökünden oluşan ve sağlığının korunması gereken bir organımızdır.

Diş sağlığı nedir? Neleri Etkiler?

Diş eti neden soyulur sorusuna cevap almak isteyen okurlarımızın çoğu internet üzerinde arama yapar ve bu sorunun temel olarak bir diş sağlığı problemi olduğunu anlar. Bununla birlikte bu diş eti rahatsızlığının asıl nedeni farklı durumlar da olabilir. Diş sağlığı pek çok yönden ele alınması gereken kavramdır.

Diş Hastalıklarına Neden Olan Olaylar Nelerdir? Diş Eti Neden Soyulur?

Diş hastalıklarını önlemek için sağlıklı ve hijyenik bir ağza ihtiyaç duyarız. Ağız bakımımızın yapılmasının yanında yediğimiz yiyeceklere de dikkat etmeliyiz.

Diş etinde yer alan hastalıklar nedeniyle günlük hayatta çoğu zaman diş etimizdeki epitel dokunun soyulması ile karşılaşabilmekteyiz.

Peki Diş Eti Nasıl Soyulur?

Diş eti neden soyulur sorusu ile birlikte en merak edilen bir diğer durum da bu soyulma işleminin nasıl gerçekleştiğidir. Diş etinin soyulması birçok insan tarafından garipsenmesinin yanında bu durumun nasıl ortaya çıktığı da bir merak konusudur.

Diş eti, bağ ve kas dokudan ve bunların üzerine örtülü olan diş eti derisinden (epitel doku) oluşmaktadır.

Çok yaygın olmamakla birlikte, sık olmayan peryotlarla yediğimiz sıcak bir yemeğin ya da çok soğuk bir içeceğin ardında, bazı durumlarda da bazı besinleri tükettiğimizde diş etimizin ağzımızda ufak kalıntılar halinde soyulduğunu hissederiz.

Diş eti soyulması sonrası ağzımızda kalan bu kalıntılar bizi çok rahatsız eder. Bunun sağlıksız bir durum olduğu bilinmektedir.

Damak ya da yanak epitel dokusunda ya da dişlerimizin altındaki et üzerindeki epitel dokusunda meydana gelen bu soyulma bazı hastalıkları habercisi de olabilir.

Diş Eti Soyulması Hangi Rahatsızlıkların Habercisidir ?

Diş tıbbı literatüründe çokça kullanılan ve doktorlar arasında belki de bilgi seviyesi olarak en çok bilinen ve odaklanılan hastalık türü periodontal hastalıklar temel olarak diş etindeki rahatsızlıkları tanımlamak için kullanılan bir tıp terimidir.

İlginizi Çekebilir  Kasırga Nedir? Nasıl Oluşur? Etkileri ve Önleme Yolları

Periodontal rahatsızlıklar(gingvitis, periodontitis) diş düzlemi üzerine yerleşmiş olan ve zararlı mikroorganizmalardan kaynaklı plak yapısı ile vücudumuzdaki savunma hücreleri arasında yaşanan çarpışmanın sonucunda ortaya çıkan diş eti sağlığındaki dengesizlikleri anlamamıza yarayan hastalıklardır.

Plak yapısı ile savunma sistemimiz arasındaki bu gelgitli çatışma sonucunda diş eti de etkilenebilir ve diş eti soyulması yaşanabilir.

Diş eti neden soyulur sorusu ile birlikte şunu anlarız ki artık karşımızda periodontal bir hastalık mevcut ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Diş eti hastalıkları iki sınıfa ayrılır:

  • Başlangıç seviye dişeti hastalığı
  • Diş eti kanaması ve dişeti çekilmesi ile periodontitis.Periodontal Hastalıklar Nelerdir ? Ve Diş Eti Neden Soyulur ?

Periodontal rahatsızlıklar çoğu zaman iç rahatsızlıklar ya da omurga rahatsızlıkları kaynaklı ağız sağlığında bozulma ile ortaya çıkan hastalıklardır.

  • Diş arası boşluklar
  • Diş eti arasında kanamalar
  • Diş damağında kanama ve soyulmalar
  • Diş üzerinde plaklanma ve sararmalar
  • Diş çürükleri
  • Diş çatlaması ve ısıya hasiyet
  • Diş apsesi
  • Diş eti çekilmesi
    gibi hastalıkların hepsi diş etinde medyana gelen sağlıksız koşullar sonucunda ortaya çıkmaktadır

Diş Arasındaki Boşluklar

Diş yapısına bağlı olarak bazı insanların dişlerinin arasın bozuk olur. Bu nedenle çoğu zaman bu boşluktan kaynaklı olarak ortaya bazı durumlar çıkabilir.

Dişlerin arasının çok boşluklu olması bu boşluklara yiyecek parçalarının girmesine neden olur. İyi bir ağız bakımı yapmayan kişinin dişleri bu durumdan dolayı ilerleyen zamanlarda çürüyebilir.

Dişler arasın boşluklarda diş ipi kullanımı sonucunda kanama oluşuyorsa en kısa sürede diş hekimine başvurulması gerekir.

Diş Eti Arasında Kanamalar

Diş eti arasında diş ipi kullanımı sonucunda oluşan kanamalar mevcutsa kısa sürede doktora başvurmanız gerekir.

Dişlerde çürük olmasa dahi diş etindeki hassasiyet ve belli bağlı hastalıklar sonucunda diş eti kanaması gerçekleşiyorsa bu durum periodontal hastalıklara işarettir.

Diş Damağında Kanama Ve Soyulma

Çok sıcak ve acılı bir şey yemek ya da içmek de normal durumlarda diş eti soyulmasına neden olabilir. Diş eti neden soyulur sorusunun çoğu zaman cevabı bu tür doğal durumlarda, hastalık olmadığını belirten bir cevap olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diş eti soyulması bir hastalığa işarete edebildiği gibi aşırı sıcak yiyecekler sonucunda da ortaya çıkmaktadır.

Diş Plakları Ve Sararmalar

Diş düzleminde bazen plaklar oluşur. Bu plakların nedeni:

-Dişi fırçalamamak,

-Asitli yiyecekler yemek,

-Alkol ve sigara kullanımı olabilir.

Bu tür durumlardan kaçınılmaz ve plaklar ile sararmalar ilerlerse diş eti soyulması gerçekleşebilir. Böyle bir durum ciddiyeti olan bir konudur. Bu nedenle plakları diş plağı temizliği hizmeti alarak diş kliniklerinde yaptırabilirsiniz.

Diş Çürükleri

Diş yapısındaki zayıflıklar kaynaklı meydana gelen diş minesinin erimesi ve bakterilerin yerleşmesi sonucu ortaya çıkan siyah görünümlü yapılardır.

Dolgu ya da kanal tedavisi gerekebilir.

Yine de, pek çoğumuz diş etlerimizin fırçaladıktan biraz sonra kanadığını veya soyulduğunu fark ettiğimizde onu silkmeye istekliyiz. Hiç çürüğüm olmadığı sürece iyiyim, diye düşünüyoruz. Ancak potansiyel olarak ciddi bir sorunun erken uyarı işaretleri olabilirler. Ve onları görmezden gelmeye devam ettikçe, kendi başlarına yok olacaklarını umarak, genel sağlığımıza yönelik tehdit o kadar büyük olur.

Kimyasal Ürünlerin Kullanımı Sonucu Diş Eti Neden Soyulur?

Kimyasal içerikli diş beyazlatma ürünleri de diş eti soyulmasına neden olabilmektedir. Bu ürünleri kullanmayı bırakmak diş eti neden soyulur sorusunu sormayı bırakmanıza yardımcı olacaktır.

Kimyasal maddelerin kullanımının artması ile birlikte insan vücudunda aşınma ve korozyonlar ortaya çıkabilir. Bu durum en açık bir şekilde dişlerde görülür.

Peki Dişlerde Korozyon Nasıl Olur?

Kemik yapısı onu besleyen kemik iliği ve kırmızı kan hücreleri ile ayakta duran ve vücudumuzdaki önemli bir yapıdır.

Kemik iliği içerisinde yer alan besleyici yapı ile birlikte kemiklerimiz sağlamlığını korur.

Diş etleri ise normal kemiklerimizden farklı bir yapıdadır.

Dişlerimizi anlayan ve onların hissetmesini sağlayan yapılar diş kökü sinirleridir. Bu nedenle diş minesinde meydana gelecek aşınmalar diş köküne mikropların taşınmasına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir  Koyu Kahverengi İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Uzun süre dişler temizlenmez ise diş üzerinde kalan yemek ve asit kalıntıları dişin üzerinde bozulmaya neden olur ve bakterilerin üremesini sağlar.

Ağzımızda meydana gelen bu bakteri plakları ilerleyen dönemlerde temizlenmediği takdirde diş minesini aşındırarak diş köküne ulaşabilir. Bu durumlarda ilerlemiş olan çürüklü diş hastalığı kanal tedavisi ile temizlenir. Bu ise ağrılı bir uygulamadır.

Korozyonlar sonucu dişte oluşan bu yapılar diş etinde de belirgin rahatsızlıklar ortaya çıkmasını sağlar. Diş eti soyulmaları en çok bütür sağlıksız dişlerde meydana gelmektedir.

Kimyasallar Ve Asitli İçecekler Nasıl Korozyona Neden Olur?

Diş macunu ağız içi ürün olarak en sık kullanılan kimyasal içerikli malzemedir. İçerisinde Florür ürünü bulunan bu macunlar bakterilerin oluşmasını engellemekte ve dişi temizlemektedir. Bu nedenle diş macunu kullanımı her nekadar uzun vadede dişi aşındırsa da önerilmektedir.

Diş macunu içerisinde yer alan bu basit kimyasallar sert diş fırçaları ile kullanımı sonucunda bir miktar aşınma meydana gelse de yüksek miktar korozyon mevcut değildir.

Diş üzerinde korozyon olmasına en çok neden olan maddeler asitli ve alkollü içeriklerdir. Asitli içecekler direkt olarak diş minesini hedef olarak alır ve onu aşındırır. Diş eti neden soyulur diyorsanız bu olay bu soru için yeterli bir cevap olacaktır.

Doktor Muyanesine Ve Tedavisine Rağmen Diş Eti Neden Soyulur Ve Nasıl Teşhisi Konur?

Diş hekimleri her nekadar diş eti soyulması rahatsızlığının teşhisini koyarak bunun asıl nedenini bulsa da onlar da yanılabiliyor. Bunun nedeni ise diş eti neden soyulur sorusunun cevabının tek bir neden olmamasıdır.

Diş hekimleri hastayı tedavi etmeden önce kapsamlı bir muayene aşaması geçirir. Bu muayene aşaması şunlar içerir:

  • Hastanın kabulü ve şikayetlerin dinlenmesi
  • Hastanın dişlerinin kontrol edilmesi
  • Hastanın istekleri de göz önünde bulundurularak en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi.

Hastanın şikayetleri ışığında tıbbi geçmişin de not edilmesi ve tedavi seçimi sırasında bu geçmişin de hasta istekleri ile birlikte göz önünde bulundurulması gereklidir. Bu diş tedavisi prosedürü için en gerekli adımdır.

Diş eti üzerinde yer alan soyulmalar doktor tarafından gözle çok rahat bir şekilde teşhis edilebilir. Bu durum genellikle başka durumlar ile karışıtırılmayacak kadar aşikar olmaktadır.

İyileşmenin Gerçekleşmediği Durumlar

Daha önce de bahsedildiği gibi diş eti soyulması birçok diş rahatsızlığı sonucu olmaktadır. Eğer diş minesi ve diş eti iyi bir şekilde muayene edilmezse sorun iyi bir şekilde anlaşılmaz ve yanlış tedavi yöntemi belirlenir. Bu durum da hastanın diş eti soyulması rahatsızlığının iyileşmemesine ve rahatsızlığın devam etmesine neden olur.

Tedavinin olumsuz sonuçlandığı durum şu tür olaylar sonucu gerçekleşebilir:

  • Diş hekiminin yanlış teşhis koyması
  • Diş hekiminin yanlış tedavi uygulaması
  • Doğru tedavi yöntemine rağmen hastada diş etine zarar verecek uygulamaların gerçekleşmesi(kimyasal madde kullanımı, alkol ve sigara kullanımı, gargara suları).

Doktorun tecrübesizlik sonucu yaptığı hatanın yanında hastanın tedavi kurallarına ve sağlık kurallarına uymaması tedavinin sonuçlanmamasına neden olur.

Bu tür durumlar ile karşılaşan bir hasta tedavi olmaya rağmen diş eti neden soyulur sorusunu sormaktadır. Çünkü tedavi edilme sonucunda diş eti soyulması ortadan kalkmaz. Bu da yanlış teşhis ya da prosedürlere uymamaktan kaynaklanmaktadır.

Eğer diş eti soyulması tedavi edilmek isteniyorsa doktorun alanında uzman olması gerekir.

Hastanın tedavi süresince diş hekiminin verdiği tavsiyeleri uyması gerekir.

Bunlara ek olarak asitli içecekler ve kimyasal gargara sularından uzak durmak ve doğal ürünler kullanmak en iyi tercih olacaktır.

İç Hastalıklar Sonucunda Diş Eti Nasıl Soyulur?

Diş eti neden soyulur sorusuna birkaç başlıkta cevap vermek bu sorunu anlamak ve asıl nedenlere inmek için yeterli olmayabilir. Çünkü diş eti soyulması tek başına ele alınabilecek ve tek bir pencereden bakılarak tedavi edilebilecek bir durum değildir.

Bu başlığa kadar diş etinin neden soyulduğunu birçok nedene bağladık. Farkettiyseniz bu nedenler daha çok temel olarak diş rahatsızlıkları, ağız hijyensizliği, çürükler ve kimyasal içerikli ürün kullanımı olarak sıralandı.

İlginizi Çekebilir  Kafada (Başta) Ağırlık Hissi Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bu başlık altında diş eti soyulmasına neden olabilecek bazı iç hastalıkları hakkında bilgiler verilecektir. Bu tür vakalar genellikle çok ilerlemiş ve artık vücudun farklı bölgelerini etkileyen hastalıklar sonucunda gerçekleşir.

Diş yapısındaki rahatsızlıklar –diş eti soyulması dahil- fiziksel ve hijyenik koşulların dışında çevresel, genetik ve iç hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu da sonuç olarak bireyin diş eti soyulması rahatsızlığını yaşamasına neden olur.

Sistematik olarak ilerleyen bazı hastalıklar diş eti soyulması durumuna yol açabilir. İşte o hastalıklardan bazıları:

  • Şeker Hastalığı
  • Kalp ve Damar Hastalıkları
  • Down Sendromu
  • AIDS
  • Epilepsi

Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı hormonları etkilediği için çoğu zaman birçok rahatsızlığa davetiye çıkarabilir bunlardan birisi de diş eti soyulmasıdır.

Diş eti neden soyulur sorusu sonucunda birçok insan şeker hastalığının bu duruma neden olmasına şaşırabilir. Fakat savunma hücrelerinin yetersizliği ile diş hastalıkları ve sonucunda da diş eti soyulması gerçekleşebilir.

Kalp Damar Hastalıkları

Kalp damar hastalıkları da kan dolaşımında yaratılacak zafiyetlere yol açar ve güçsüz bir diş yapısına sahip olmaya, sonuç olarak da diş eti soyulması yaşamaya neden olur.

Down Sendromu

Bu rahatsızlık da beyin üzerindeki olumsuz etkileri sonucunda diş rahatsızlıklarına yol açabilmekte ve bireyde hem estetik açıdan kusurlu bir ağız görünümüne hem de ağız rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

AIDS

AIDS hastalığı direkt olarak vücudun kendi savunma sistemine zarar verdiği için diş etinde de sağlıksız bir yapıya neden olabilir. Bu da diş eti soyulmasına neden olur

Epilepsi

Sara olarak da anılan bu hastalık özellikle nöbet dönemlerinde ağızda salgı gelmesi ile gerçekleşmektedir. Bu hastalığa sahip bireylerde ağızda hijyen bir türlü sağlanamaz. Bu durum da dişin hastalanmasına neden olur.

Diş Soyulması İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Diş eti neden soyulur sorusuna gerekli teknik bilgiler ışığında cevap verebildiğimizi düşünüyoruz. Bu sorunun birçok parametre ve hastalığa bağlı olduğunu biliyoruz.

Günümüzde teknolojik gelişmeler sonucunda artık insan vücudu çok daha iyi bir şekilde analiz edilmekte ve klinik çalışmalarda baya yol katedilmektedir.

Bütün gelişmeler ışığında artık insanlar için en doğru tedavi yöntemlerinin doğal tedavi yöntemleri olduğu bilinmektedir.

Diş eti soyulmasının birçok rahatsızlığa neden olduğunu bildiğimiz için öncelikle bu hastalıkların tedavisini olmanız gerektiğini belirtmek isteriz.

Eğer diş eti soyulmasına neden olan hastalığı tedavi ettirmezseniz diş eti soyulması semptomlarından kurtulmanız zordur. Bu nedenle öncelikle diğer hastalığın semptomlarından ve ardında diş eti soyulması semptomlarından kurtulmalısınız.

Misvak Kullanımı

Misvak bilindiği üzere binlerce yıldır kullanılan bir ağız bakım ürünüdür. Bu nedenle halk arasında hala misvak kullanımı yaygındır.

Misvak bitkisi yapısı itibari ile bir ağaçtır ve dalları ile insanlar diş temizliği yaparlar. Peki bu nasıl gerçekleşir.
Misvak bitkisinin ortasında yer alan bitki özütü içerisinde yer alan bitki sütü dişlerdeki bakterilerin ölmesini ve ortamda bakteri oluşmamasını sağlamaktadır.

Bakterilerin ölmesi ile birlikte artık çürük oluşuturacak bütün yapılardan kurtulmuş olursunuz.

Karbonat Kullanımı

Karbonat kullanımı da dişler üzerinde yer alan plakların kullanımı için önerilmektedir. Eğer diş beyazlatma işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız bu durumda size önerimiz kliniğe gitmek yerine karbonat kullanmaktır.

Peki diş temizliği için karbonat nasıl kullanılır?

Karbonat kullanımını gerçekleştirmek zor bir işlem olmadığı gibi aralıklı kullanımı da diş için zararlı değildir.
Karbonatı diş fırçanıza sürerek fırçalama işlemini gerçekleştirin. Çok fazla bastırmayın ki dişleriniz aşınmasın. Bu işlemi çok sık gerçekleştirmeyin.

Karbonat kullanımı sonucunda dişlerinde hijyen sağlanır ve plaklar uzun vadede defedilir. Bu da diş eti probleminizin önüne geçebilir.

Karanfil

Karanfil güzel kokulu ve diş içerisinde bakterileri öldürmeye yarayan bir bitkidir. Tadı ile birlikte içinde bulunan madde nedeniyle dişlerde uyuşma meydana getirir.

Yemeklerden sonra kullanarak ağzınızın hijyenine katkıda bulunabilirsiniz.

Diş eti neden soyulur sorusunu soran siz okurlarımıza yeterli düzeyde teknik bilgi verebilmek için elimizden gelen araştırmayı güvenilir kaynaklardan gerçekleştirdik. Umarız sorunlarınıza çözüm üretebilecek kalitede bilgiler verebilmişizdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı