Coxsackie Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri, Tedavisi

Coxsackie virüsü geçmişten bugüne insan hayatını etkileyen birçok salgın rahatsızlığa neden olan virüsten biridir. İnsanların sindirim sisteminde barınan ve dışkılama yolu ile başka insanlara bulaşabilen bir virüstür.

Virüsler insan yaşamını çoğu zaman olumsuz etkileyen hatta zaman zaman tehtit eden organizmalardır. Virüslerin yayılma yollarının bilinmesi ve virüslerden korunmak için belli başlı uygulamalar yapılması bilim dünyasının insanları virüslerden korumak için başvurdukları temel yollardır.

Coxsackie Virüsü Nedir?

Coxsackie virüsü insanların sindirim sistemlerine tutunarak hayatta kalır. Uzak doğuda yaygın olan bu virüsün ülkemizde meydana gelmesi yaygınlaşan seyahatler olarak da görülmektedir. Bu virüsün başka insanlara bulaşması ise ancak dışkı kanalı ile mümkün olmaktadır. En sık ortaya çıktığı dönemler ise yaz ve sonbahar mevsimleridir. Bu virüs beraberinde birçok salgın hastalığın nedenleri arasında da görülmektedir.

Virüslerden korunmanın en kolay ve doğal yolu virüslerin bulaşabileceği alanlarda maksimum temizliği mümkün kılmaktadır. Alanların temizliğinin yanı sıra beden temizliği de virüslerden korunmak için büyük önem taşımaktadır.

Nefes, tükürük ya da ağız yolu ile bulaşan virüslerden korunmak için duruma göre maske benzeri önlemler alınabilmektedir. Coxsackie virüsünden korunmak için bu tarz önlemlere de başvurulabilmektedir. Alınabilecek en sağlıklı ve büyük önlem tuvalet kullanımı sonrasında bedenin, özellikle ellerin etkili bir şekilde temizlenmesidir.

Coxsackie Virüsü Nasıl Bulaşır?

Coxsackie virüsü el, ayak ve ağız rahatsızlığı olarak da bilinmektedir. Bu virüsün bulaşması için belli başlı kanallar mevcuttur. Özellikle el hijyenine dikkat edilmemesi beraberinde virüsün yayılmasını hızlandırmaktadır.
Coxsackie virüsü aşağıda yer alan kanallar aracılığı ile hızla yayılabilen bir virüstür. Özellikle havuz benzeri ortak kullanım alanlarının kullanılması ile birlikte de hızla yayılabildiği bilinmektedir. Bu virüsün yayılım sürecinde aktif olarak rol oynayan kanallar aşağıdaki gibidir;

  • Ağız yolu,
  • Solunum yolu,
  • Tükürük,
  • Dışkı yolu,
  • Tokalaşma,
  • Yakın temas,
  • Havuz benzeri virüs bulaşmaya yatkın ortak alanlarda bulunma.
İlginizi Çekebilir  Dudakta Deri Soyulması Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Ortak kullanım alanları ve insanlar ile temas halinde olmak Coxsackie virüsünün bulaşması için uygun ortamı sağlayan unsurlardır. Virüslerden korunmak ve sağlıklı bir hayat sürmek için mutlaka düzenli olarak kişisel bakımınıza ve bulunduğunuz ortamlardaki hijyen şartlarına dikkat etmelisiniz.

Coxsackie Virüsü Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Coxsackie Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri, Tedavisi

Coxsackie virüsü el, ayak ve ağız rahatsızlığına neden olmaktadır. Bu bağlamda halk arasında da el, ayak ve ağız hastalığı olarak da bilinmektedir. Virüsün yayılması ve bulaşması genellikle temmuz ve ağustos aylarını işaret etse de yılın başka dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.

Virüsün sık bulaştığı başka bir dönem de sonbahar mevsimidir. Kış aylarının yaklaşması ile birlikte vücut direncinde düşüş meydana gelmesi virüsün bulaşması için ideal bir ortamı beraberinde getirir. Ayrıca virüsün çocuklarda daha sık ve daha kolay rastlanan bir rahatsızlığa neden olduğunu da dile getirmekte fayda var.

Çocukların sık sık ortam değiştirmesi, sürekli olarak temas halinde olmaları ve hijyen konusunda yeterli uygulama düzeyine sahip olmamaları çocukların yetişkinlere göre daha düşük dirençli olmaları ile birleştiğinde virüsün bulaşması için tüm şartlar sağlanmaktadır.

Coxsackie Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Coxsackie virüsü belirtileri itibari ile bu virüsün neden olduğu rahatsızlığa bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Genel olarak yaz ve sonbahar mevsimlerinde ortaya çıkan bu virüse bağlı rahatsızlıklar soğuk algınlığı semptomları ile benzerlik gösterebilmektedir.

Coxsackie virüsünün neden olduğu her rahatsızlığın belirtileri tam olarak aynı değildir. Bununla birlikte bu virüs ile karşı karşıya kalan kişilerin sıkça yaşadığı bazı belirtiler aşağıdaki gibidir;

  • El, ayak ve ağız bölgesinde döküntü,
  • Boğazda ağrı,
  • İştahsızlık,
  • Halsizlik,
  • Kas ağrıları,
  • Ağız içinde oluşan enfeksiyon ve yaralar,
  • Ateş,
  • Vücut direncinde düşme gibi belirtiler sıkça ortaya çıkmaktadır.

Bu virüsün vücut direncinin daha düşük olması nedeni ile çocuklarda daha çok ortaya çıktığını da söylemek gerekir. Çocukların günlük hayatlarında hijyen şartlarına dikkat etmeleri virüsten korunmak için en kolay yoldur.

Coxsackie Virüsünden Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Coxsackie virüsü hakkında günümüzde geliştirilen aktif olarak kullanılan bir aşı bulunmamaktadır. Henüz aşı geliştirilememiş olması enfeksiyona karşı korunma yollarını daha da önemli kılmaktadır. Enfeksiyonun bulaşmaması ve başka insanlarda tekrar ortaya çıkmaması için hijyene dikkat etmek şarttır.

İlginizi Çekebilir  Köpüklü İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Coxsackie virüsü temel olarak ağız yolu ile bulaşmaktadır. Bu bağlamda ağız hijyenine dikkat edilmesi ve ellerin sık sık yıkanması korunmanın en kolay ve gerekli yollarıdır. Coxsackie dilimizde koksaki olarak da bilinen bu virüs el yıkama alışkanlığının kazanılması ile korunulması mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Coxsackie virüsü ile karşı karşıya kalan birinin ev ortamında izole edilerek başkaları ile yakın temasa girmemesi gerekir. Temasın azaltılması hatta yok denecek kadar indirgenmesi enfeksiyonun bulaşmasını engellemek için şarttır.

Virüsün bulaştığı başka bir kanal da çiğ tüketilen sebze ve meyvelerdir. Bu sebze ve meyvelerin tüketilmesi sürecinde öncelikli olarak mutlaka dezenfekte edilmesi gerekir. Bol su ile durulanarak yıkanan meyve ve sezbelerden virüs bulaşma riski çok daha düşüktür.

Coxsackie Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde mevcut olarak bilinen tıbbi şartlar beraberinde uygun bir ilaç tedavisi bilinmemektedir. Bu enfeksiyonun tedavi edilmesinde kullanılan bazı yöntemler mevcuttur. Coxsackie virüsü nedenli meydana gelen rahatsızlıkların tedavisinde etkin olarak antibiyotikler kullanılamamaktadır.

Virüsün belirtileri ilaç kullanımına gerek olmadan sağlıklı bir birey için yaklaşık 10 gün içerisinde azalmaya ve sonrasında ortadan kalkmaya başlayacaktır. Virüs ile karşı karşıya kalan hastaların mutlaka izole edilmesi ve sosyal hayat ile arasına mesafe koymaları şarttır.

Dünya genelinde kabul görmüş bir Coxsackie aşısı bulunmamakla birlikte Çin tarafından kullanılan bir aşı bulunmaktadır. Ülkemiz kapsamında bu aşı devlet tarafından yapılmamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı