Charles Babbage Neyi Buldu? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Charles Babbage Neyi Buldu? Charles Babbage, bilgisayarın babası olarak da bilinen mucittir. Günümüzde bildiğimiz hesap makinesinin ilk modelini ortaya koyan Babbage hayatı boyunca icatları ve makineleri ile insanlar tarafından tanınmış bir bilim insanıdır.
Bilgisayar tarihinde yapılan araştırmalar her zaman Charles Babbage’ye çıkar. Babbage ve makineleri günümüzde gelişen teknoloji için ilk modelleri oluşturmaktadır. Yazımızın devamında Babbage’nin hayatı ve icatlarına dair merak edilenleri inceleyebilirsiniz.
Charles Babbage Hayatı
Charles Babbage 26 Aralık 1797 yılı ile 18 Ekim 1871 tarihleri arasında yaşamış bir bilim insanıdır. Kendisi matematikçi, makine mühendisi ve analitik filozof olarak hayatını sürdürmüştür. Farklı bilim dalları ile ilgilenen Babbage günümüzdeki bilgisayarlara dair ilk fikri de ortaya atan kişidir.
Bilgisayarın öncü mucidi olarak da bilinen Babbage yaptığı geliştirmeler ile insanları programlanabilir bilgisayar fikrine alıştırmıştır. Bu noktada bilinmesi gereken başka bir alim de El Cezeri’dir.
El Cezeri sibernetik, fizik ve mekanik alanlarında öncü çalışmalar yapmış bir bilim insanıdır. Babbage’den çok daha önce 1100’lü yıllarda yaşamıştır. Bilinen ilk robot fikirleri ona aittir. Ancak geçmiş dönemlerde kıtalar arası iletişimin de güç olması gibi faktörler ile İslam dünyasındaki bilimsel gelişmeler ile Avrupa dünyasındaki bilimsel gelişmeler farklı meydana gelmiştir.
Babbage’nin Yaşamı
Babbage 80 yaşına kadar yaşamış ünlü bir bilim insanıdır. Benjamin Babbage’nin oğludur. Babası emlak alanında faaliyet gösteren zengin bir iş insanıydı. Bu bağlamda Charles de eğitimini birçok özel kurumdan faydalanarak tamamlamıştır.
Charles henüz küçükken bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalır. Bu hastalık nedeni ile okuldan uzak kaldı. Süreçte özel eğitim imkanlarından faydalansa da yaşıtlarına oranla biraz geri kaldı. Bu durumu kısa sürede telafi ederek Rahip Stephen Freeman tarafından müdürlüğünün yapıldığı bir akademide eğitim almaya başladı.
Okulda matematik alanındaki zenginleştirilmiş arşivler bulunmaktaydı. Bu arşivler Babbage’nin ilk bakışta başını döndürdü. Matematiğe olan ilgisi günden güne artarak büyüdü. Akademide eğitimini tamamladıktan sonra 2 yıl matematik alanında özel ders alarak kendini geliştirdi. Sonrasında ise Cambridge Üniversitesi’ne kabul edilerek eğitimine orada devam etti.
1812 yılında bazı arkadaşları ile birlikte bir Analitik Derneği kurdu. Bu dernek insanların hesaplama yaparken sebebiyet verdikleri hesap hatalarının giderilmesi için mekanik bir çözüm bulmaya odaklanmıştı. O günlerde hesap hataları oldukça yüksek oranda karşılaşılan bir sorundu.
Charles Babbage, 1814 yılında hayatını Georgiana Whitmore ile birleştirdi. Bu evlilik ile birlikte huzurlu ve mutlu bir çift olarak hayatlarına devam ettiler. 8 çocukları oldu. Ancak çocuklardan sadece 3 tanesi çocukluk dönemini atlatarak hayatını sürdürebilmiştir. 1827 yılında da eşini kaybetmiştir.
Babbage hesaplama üzerine olan çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Hesaplama motoru oluşturmaya yönelik çalışmalar yaptı. İlk kez hesaplama motorunun ana ilkelerini anlattığı mektubu Sir. H. Davy’ye yazmıştır.
1827 yılı Babbage için bir hüzün yılı olmuştur. O yılda babasını, eşini ve bir oğlunu kaybetmiştir. Bu acı ölümler onu hayatının kalanında bilimle ilgilenmeye itti. Hayatının kalanında kendini bilime adayan Babbage başarılarının çoğunu da bu dönemde elde etti.
Sevdiklerini kaybettikten sonra uzun seyahatler yapmıştır. Bu seyahatlerde İtalya’da bir süre yaşamıştır. Kendisinin İtalya’da yaşadığı süre boyunca döneminin en iyi Matematikçisi ödülünü de almıştır.
Charles Babbage İcatları
Babbage döneminde birçok gelişmenin kaynağı olmuş bir bilim insanıdır. Hayatı boyunca geliştirmeye çalıştığı bütün projeleri maddi yetersizlikler ve manevi sorunlar nedeni ile sekteye uğrasa da çoğu zaman o pes etmeden devam etmiştir. Babbage’ye ait olan icatlar ise aşağıdaki gibidir;
- Fark motoru,
- İkinci fark motoru,
- Analitik motoru.
Charles Babbage kendisini bilim dünyasında adını unutturmayacak icadını 1830’lu yıllarda tasarladı. Bu tasarım ile birlikte bilgisayarların öncüsü olarak bilinen hesap makinesini icat etti. Hesap makinesine kendisinin taktığı isim ise çözümleyici makineydi.
Çözümleyici makine delikleyici kartlar tarafından verilen komutlar ile aritmetik işlemleri yapabiliyordu. Bu icat günümüzdeki bilgisayarın en ilkel versiyonu olarak da değerlendirilmektedir.
Aygıt tasarımı içerisinde sayıların ve işlemlerin saklanabildiği bellek de bulunuyordu ancak bu tasarım tamamlanamamıştır. Tasarımın tamamlanamadığı ise 1937 yılında mucidin not defteri bulunduğunda anlaşılmıştır.
Charles Babbage’nin Fark Motoru
Fark motoru, 1822 tarihinde Babbage tarafından tasarımı sunulan ve motor yapılmak üzere başlanan bir projeydi. Motorun oluşturulması sürecinde maddi imkansızlıklar ve Babbage’nin sevdiklerinin ölümü gibi nedenler ile ara verilmiştir. Ara sonrasında Babbage tekrar maddi imkansızlıklara rağmen motorun tasarımına odaklanmıştır.
Moturun tasarımı sürecinde bir dönem devlet desteğini kesmiştir. Devlet desteğinin yanı sıra Babbage de kendi başına 6.000 paund koymuştur. Makine için toplam harcanan para 23.000 paund olarak bilinmektedir.
Makine babbage’nin sağlığında tamamlanamadı. Kendisinin ölümünden sonra 1991 yılında proje tekrar hayata geçirildi ve makinenin 31 basamaklı sonuçlara kadar işe yaradığı fark edildi. Bugün fark makinesi Londra Bilim Müzesi içerisinde sergilenmektedir.
Charles Babbage’nin Analitik Motoru
Analitik motoru, denklemlerin sonuçlarını bulabilen oldukça büyük bir makinedir. CPU ve RAM ilişkisi ile çalışan ilk makine olduğu da bilinmektedir. Proje asla tamamlanamamıştır. Projenin tamamlanamama nedeni ise 1842 yılında devlet tarafından verilen desteğin durdurulmasıdır.
Charles Babbage’nin İkinci Fark Motoru
İkinci fark motoru döneminde mükemmel bir mekanik ürün olarak değerlendirilmiştir. İkinci fark motoru yaklaşık 8000 parça ile oluşturulmuş bir makinedir. Ancak Babbage makineyi geliştirmek için çaba sarf etmemiştir. Bu durumun temel nedeni olarak maddi yetersizlikler, kötüleyen sağlığı ve psikolojik durumu değerlendirilmektedir.
İkinci fark motorunun ilk çalıştırıldığı zaman yine Babbage öldükten sonradır. Kendisinin 200. Yaş günü kutlamaları için motor tamamlanmış ve çalıştırılmıştır. Motorun işlevini yerine getirdiği görülmüştür.