Çemen Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Son dönemlerde doğal ve organik beslenme tarzının benimsenip artmasıyla birlikte doğada birbirinden farklı faydalara sahip bitkiler de halk arasında daha fazla tanınmaya başlandı. Bu bitkiler arasında en dikkat çeken ve MÖ 2.000 yıllara kadar uzun bir geçmişe sahip olan çemen otu diğer doğal bitkilerden oldukça farklıdır.

Çemen otu besin değerleri açısından oldukça yüksek değerlere sahiptir. 1 çay kaşığı miktarlarındaki çemen otunda 35 kalori bulunurken ayrıca 2,5 gram protein, 2,5 gram lif ve 6 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Çemen otunda bu besin değerlerinin yanı sıra B6 vitamin, magnezyum, manganez, fosfor ve Bakır bakımından da oldukça zengindir.

Çemen Otu Nedir?

Baklagiller ailesinin bir üyesi olan çemen otu, 40 cm kadar uzayabilen ve açtığı sarıçiçekleri nedeniyle tanınmış en doğal bitki türlerinden bir tanesidir. Oldukça küçük yapraklara sahip olan çemen otu yıllık olarak biterken yapısı ise odunla büyük benzerlik göstermektedir.

Çemen otunun ana vatanı olarak kabul edilen Orta Doğu ülkeleri yer alırken ilk olarak Fas’ta yetiştirilmeye başlansa da Fas’tan sonra en hızlı yayılım gösterdiği ülke ise Çin ve ABD’dir. Türkiye’de de yetiştirilen çemen otu ülkemizde Kayseri, Tokat ve Yozgat gibi şehirlerde yetiştirilerek tüketilmektedir. En yaygın olarak tüketim olduğu bölgeler ise ana vatanı Orta doğu ve Hindistan’ın geleneksel mutfak kültürüdür.

Çemen otunun kendine has acı tadı bulunurken pişirilmesinden sonra oldukça etkili ve damakta hoş bir tada sahiptir. Çemen otunun tohumlarının kurutulmasından sonra öğütme işlemleri uygulanır. Öğütme sonrasında meydana gelen toz formatı kullanılarak tüketilmektedir.

Çemen Otunun Faydaları Nelerdir?

Çemen Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

  • Çemen otunun en önemli özelliklerinin başında mide problemlerine karşı sağlamış olduğu faydalarıdır. Midede meydana gelen iltihaplanma, kabızlık problemleri ve ülser gibi midenin rahatsızlanmasına neden olabilecek durumlara karşı fayda sağlarken, içinde zengin miktarlarda bulunan lif sayesinde kabızlığın önüne geçer.
  • Kolesterolün düzenlenmesine fayda sağlar
  • Çemen otunda bulunan yüksek antioksidan sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken hastalıklara karşı yüksek direnç göstermektedir.
  • Midede meydana gelen yanmalar, ağızda oluşan yaralar, ciltte görülen enfeksiyonlar, bronşit, böbreklerin düzenli çalışması ve kanser gibi hastalıkların etkilerini artırırken hastalıklara karşı direnç sağlar.
  • Özellikle erkeklerde görülen testosteron seviyesinin artmasına yardımcı olarak libidonun yükselmesine fayda sağlar. Sağlamış olduğu en önemli özellik ise doğal olarak gerçekleştirdiği iktidarsızlık problemlerinin ortadan kaldırılmasıdır.
  • Genel olarak halk arasında en fazla merak edilen konu ise çemen otunun anne sütünü artırıp artırmadığıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda anne sütüne karşı göstermiş olduğu etkiler sayesinde anne sütünün artmasına dolaylı yoldan yardımcı olmaktadır.
  • Özellikle Orta Doğu ve Hint mutfağında hazırlanan yemeklere etkili bir aroma katmaktadır ve lezzetleri büyük ölçüde artırır.
  • Çemende bulunan yüksek miktarlardaki besin değerleri sayesinde iştahın artmasına neden olur.
  • Özellikle egzersiz sırasında enerjinin artmasına katkı sağlayarak balgam söktürücü etkilere sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle kronik olan öksürük, boğazda meydana gelen ağrıların en az şekilde hissedilmesini sağlar.
  • İnsülin seviyesinin düzelmesini sağlarken şeker hastalığı olan bireylerin kan şeker seviyesini düzenler.
  • Kadınlar tarafından salgılanan östrojen hormonlarının artmasına neden olması sayesinde özellikle menopoz dönemlerinin daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
İlginizi Çekebilir  Mavi Hindiba Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

Çemen Otu Göğüs Büyütür Mü?

Çemen otlarının tohumlarında bulunan DİOSGENİN, kadınların cinsiyet hormonlarından biri olan östrojen formunda bulunur. BU östrojenler kadınların vücudunda en önemli fiziksel yapı olan göğüslerin büyümesinde etkin rol oynar. Östrojen kadınların göğüslerinin büyümesine katkı saplarken su tutmasına da fayda sağlar. Kadınlar tarafından kullanılan doğum kontrol haplarının içinde östrojen bulunurken, bu hapların yan etkilerinden en önemli iki tanesi vücutta ödemlerin çoğalmasını sağlarken aynı zaman da göğüslerin de büyümesine etki eder.

Çemen otlarının tohumları da çay olarak hazırlanarak tüketilebilmektedir. Bu sayede tüketilen çaylar sayesinde göğüslerin büyümesine katkı sağlar. Çemen otu tohumlarının öğütülmesi sonucunda ortaya çıkan toz kıvamını göğüslere uygulayarak göğüslerin büyümesine etki edilebilir. Göğüsler bu tozların emilmesini sağlayarak direkt olarak göğüslere etki eder. Ancak sadece çemen otu tuzunu kullanmak yeterli olmayacağı gibi ek olarak az miktarlarda bitkisel yağ kullanılmalı ve macun formatına getirilmelidir. Ortaya çıkan bu karışımı masaj halinde göğüslere uygulamak gerekir. Bu karışımı düzenli olarak göğüslere masaj yaparak uygulamak göğüslerde gözle fark edilebilecek seviyede büyümeler görünebilir. Anne sütünün artmasına da fayda sağlayan çemen otu, emziren anneler tarafından tercih edilerek kullanılmaktadır.

Çemen Otu Boy Uzatır Mı?

Çemen Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Her bireyin kendine has genetik boyları bulunur. Bu boylar genetik yapı ile gelişse de boyların uzaması amacıyla gerçekleştirilebilecek egzersiz ve doğal yöntemler de bulunmaktadır. Özellikle doğal bitkilerin kullanılması ile boyun belirli miktarlarda uzaması gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için kullanılan doğal bitki ise çemen otu kürüdür.

Çemen Otu Kürü İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı çemen otu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz karabiber

Çemen Otu Kürü Yapılışı

İlk olarak malzemeler bir kap içine alındıktan sonra güzel bir şekilde karıştırılır. Karışımın tamamlanmasından sonra buzdolabında 1 hafta bekletilir. Buzdolabında bekleyen çemen otu bekleme sırasında iyice karışım haline gelir.

Hazırlanan karışım gelişim çağında olan çocuklara uygulanır. Uygulanacak olan bölgeler ise özellikle diz kapakları, topuklar, dirsekler, baldır, omuz ve asil ten donudur. Uygulanan bu bölgelere güzel şekilde masaj yapılarak uygulanır.

Çemen otunun uygulandığı bölgeler boyun uzamasına etki edeceği bölgeler olması nedeniyle büyük katkı sağlar. Kemik hücrelerinde bulunan eklem hücreleri çemen otu kürü sayesinde aktif hale gelerek kemiklerin gelişip büyümesini sağlar.

İlginizi Çekebilir  Frambuaz Nedir? Faydaları Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Haftada 1 kez çemen otu kürünü uygulayarak gelişim çağında olan çocukların boylarına fayda sağlayabilirsiniz.

Çemen Otu Kilo Aldırır Mı?

Östrojen hormonuna benzeyen özelliklere sahip çemen otu, su tutan özellikleri nedeniyle kilo alımına da fayda sağlar. Çemen otunu tüketmek iştahın artmasına katkı sağlarken düzenli olarak tüketilmesi durumlarında yemek yeme isteklerini büyük ölçüde artırır.

Çemen otunu farklı yöntemler kullanarak tüketmek mümkün olsa da en fazla tercih edilen yöntemler ise çay ve toz haline getirilmesi sonucunda bal ile tüketmektir. Orta doğu ve Hint mutfak kültüründe çemen otunu toz haline getirildikten sonra yemeklerde kullanmak lezzeti artırdığı gibi iştahı da aynı oranda açmaktadır. Son dönemlerde kapsül olarak da satışı gerçekleştirilebilmektedir.

Çemen otunun yemeklerden önce kapsül olarak alınması iştahın açılmasına katkı sağlarken aynı zaman da öğütülmüş 4 tatlı kaşığı çemen otu tohumu, 2 tatlı kaşığı bal ve 2 tatlı kaşığı tereyağını karıştırarak macun halinde de tüketmek mümkündür. Bu karışımı farklı alanlara ayırdıktan sonra yemeklerden önce tüketilmesi iştahın artmasına neden olarak kilo alımına fayda sağlar. Çemen otunun tohumlarından elde edilen çemen otu çayı iştah problemleri olan bireylerin iştahlarına etki etmektedir.

Kaynatılmış 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı miktarında çemen otu tohumu atın ve 5 dakika boyunca demlenmesini sağlayın. Demlenmiş olan çayı aç karnına sabahları tüketin. Çemen otunda bulunan saponin sayesinde sindirim enzimlerinin hızlanmasını sağlayarak günlük olarak alımı gerçekleştirilen kalorilerin vücutta faydalı şekilde dağılmasını sağlar. Çemen otunun en dikkat çeken faydalarından bir tanesi de kalorilerinin dengeli şekilde dağılmasını sağlayarak kilo artırımına katkı sağlar. Düzenli olarak kullanmak kilo alımını desteklemektedir.

Çemen Otunun Zararları Nelerdir?

Çemen Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İnsan vücudu için son derece faydalı olan ve sağlamış olduğu özellikleri sayesinde hastalıklara karşı önleyici bir etken olan çemen otunun belirli miktarlarda tüketilmesi son derece önemlidir. Çörek otunun aşırı miktarlarda tüketilmesi durumlarında midenin bulanmasına neden olurken, ishal oluşumunu da destekler.

Çemen otunun tüketilmesi durumlarında bireylerde farklı sonuçlar doğursa da genel olarak görülebilecek etkenler ise şu şekildedir;

  • Ciltte meydana gelen kızarıklık
  • Farklı alerjik reaksiyonlar
  • Ürtiker
  • Nefes darlığı
İlginizi Çekebilir  Kurt Üzümü Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

Çemen otunda yüksek miktarlarda fenol bileşen, mineral ve vitamin bulunması nedeniyle üretimi gerçekleştirilen ilaçlarda da sıklıkla tercih edilmektedir. Doğal bir bitki olan çemen otu bu nedenle ilaç endüstrisinde de aktif olarak kullanılmaktadır.

Terde ve idrarlarda kötü kokunun ortaya çıkmasını sağlayan çemen otu, kan şekerinin ani şekilde düşmesine neden olması nedeniyle HİPOGLİSEMİYE neden olur. Özellikle hamile kadınların rahimde kasılmalarını tetiklediği için bebeğin düşmesine de etki edebilir. Kronik problemleri olan bireylerin çemen otunu tüketmesi oldukça sakıncalıdır.

Çemen Otu Nerede Satılır?

İnsan sağlığı için birbirinden farklı özelliklere sahip olan çemen otu, mutfaklarda baharat olarak kullanılmasının yanı sıra çay olarak da tüketilmektedir. Özellikle ülkemizde özel olarak hazırlanan geleneksel turşu üretimlerinde de çemen otu kullanılır. Bunun yanı sıra macun olarak da kullanılan çemen otları TEMMUZ ve EYLÜL dönemlerinde yaş olarak manav ve marketlerde satışı gerçekleştirilmektedir. Çemen otunun kurutularak satışı gerçekleştirilebildiği için aktarlarda da satılırken aynı zaman da internet üzerinden de satışı yapılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı