Bukalemun Nedir? Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Doğada birbirinden farklı eşsiz birçok canlı bulunmaktadır. Canlılar belli bir düzen içerisinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Her canlının kendi yaşamına uygun özellikleri ve avlanma şekilleri bulunmaktadır. Bu canlılar arasında enteresan sayılabilecek olan bukalemun ile sizlerleyiz. Bu hayvan genel özellikleri itibariyle dikkatleri çeken ve enteresan olarak nitelendirilmektedir. Hem fiziksel hem içgüdüsel özellikleriyle yıllardır ekosistemde yer alan bu hayvanın özellikleri, beslenme şekli ve çok daha fazlası. Şimdi sizlere bukalemun nedir? Bukalemun özellikleri hakkında bilgi aktaralım.
Bukalemun Nedir?
Bukalemun, Yunanca ‘yerde, toprak’ anlamına gelen ‘khamai’ ve ‘aslan’ anlamına gelen ‘leon’ kelimesinden gelir.
Bukalemunlar kertenkeleye benzer sürüngen bir hayvandır. Latin kaynaklarda Chamaeleonidae olarak geçmektedir. Bukalemunlar evrendeki en köklü canlılardan biridir. Yapılan bilimsel araştırmalar bu hayvanlarının fosillerinin 26 milyon yaşında olduğunu göstermektedir. En bariz ve popüler özellikleri renk değiştirmeleridir. Renk değiştirme özellikleri sayesinde oldukça ilginç görülen ve merak edilen hayvanlardır. Kertenkeleden farklı olarak ayak kısımlarındaki kıskaçları ve çok uzun dilleridir. Dilleri boylarının neredeyse bir buçuk katı kadardır. Dilleri çok güçlü ve yapışkandır. Bu onların doğada hayatta kalabilmeleri için en önemli özellikleridir. Bu hayvanların gözleri yuvalarından çıkacakmışçasına dışarda görünür. Boyutları ortalama olarak 20 ve 30 santimetre civarındadır. Kendi içlerinde 158 türe sahiptirler.
Bukalemunlar Ne Yerler
Bukalemunlar özellikleri sayesinde çok kolay avlama yaparlar. Bu özelliklerden en çok işe yarayanı şüphesiz yapışma gücünün fazla oluşu ve uzunluğu sayesinde dilleridir. Dilleri avlanmalarını kolaylaştırmaktadır. Peki, bukalemunlar nasıl beslenirler? Bu hayvanlar genel olarak böcek yiyerek beslenirler. Böcek yiyerek alınması gereken besinleri vücutlarına alırlar. Sadece böcek yemezler. Bazen ufak kuşları yedikleri de tespit edilmiştir. Ayrıca kertenkele de yemektedirler. Yine de en sevdikleri besin böcek ve karıncalardır. Ayrıca peçeli olan türleri ot da tüketirler. Bu da gösteriyor ki bazı türleri hem etçil hem otçuldur.
Bukalemunların Yaşamı
Yaşam ömürleri yaklaşık olarak 8 yıl kadardır. Bu ömürleri boyunca doğadaki yaşam koşullarına adapte olarak süre gelen ekosistemin bir parçası olarak yaşamaktadırlar. Türkiye’de daha çok Akdeniz ve Ege kıyılarında yaşamaktadırlar. Yaşamlarını genellikle tropikal bölgelerde geçirmektedirler. Yaşamayı en sevdikleri yerler arasında; yağmur ormanları, ovalar, maki bölgeler ve dağlar yer almaktadır. Genelde ağaçta yaşasalar da bazen otlarda da görülürler. Aşırı sıcak veya soğuk havalardan rahatsız olurlar. Bu yüzden kendilerine çukurlar kazarak zaman zaman orada yaşamaktadırlar.
Bukalemunların Üreme Şekli
Tüm canlıların asıl amacı hayatta kalarak soylarının devamını getirmektir. Her canlı kendine özgü üreme şekli ile çoğalmaktadır. Hayvanlar özellikleri doğrultusunda farklı üreme şekilleri ile çoğalmakta. Bu hayvanlarda iki farklı üreme tipi görülmektedir. Bunlar canlı ve yumurtlayarak üremedir. Çiftleşme yaşandıktan 3 veya 6 hafta sonrasında hayvanlar yumurtalarını açtıkları çukurlara bırakarak üreme meydana getirirler. Yavrular zamanla olgunlaşarak 7 – 8 ayı tamamladıktan sonra yumurtalardan çıkarak sisteme dâhil olurlar. Bu döngü bu şekilde tekrarlayarak sistemin sürdürülmesini sağlamaktadır.
Bukalemunların Özellikleri
- Derilerindeki kromatofor sayesinde kolayca renk değiştirebilirler. Vücutlarında çizgiler ve benekler oluşturarak kamufle olabilmektedirler.
- Herhangi bir tehlikeli durum hissettiklerinde fark edilmemek için derilerini kırmızı, yeşil, sarı veya siyaha dönüştürebilirler. Renk değiştirme işlemini duygu durumuna göre yapmaktadırlar.
- Renklerden duygu durumları anlaşılmaktadır. Örneğin parlak renge geçtiklerinde saldırgan olduklarını anlayabilirsiniz. Koyu renge geçtiklerinde ise itaat ettikleri sonucuna varabilirsiniz.
- İletişim kurmak için renk değiştirme özelliklerinden yararlanmaktadırlar.
- Bukalemunların dilleri uzun ve yapışkan yapıdadır. Bu özellik onların kolay avlanmalarını sağlamaktadır.
- Büyük ve dışa doğru çıkık gözleri vardır. İki gözü farklı açıları görebilmektedir. Bir gözleri yukarıya bakarken diğer gözleri aşağıyı görebilmektedir.
- Ayak kıskaçlarına sahiptirler. Böylece ağaçlara kolay tırmanmalarını ve ağaç üzerinde tutunabilme olanağına sahiptirler.
- Vücut yapıları yandan basık şeklindedir.
- Bukalemunların özelliklerinden biri de çok yavaş hareket etmelidir. Özellikle toprak üzerinde yürümek ve çukur açmak onlar için oldukça meşakkatlidir.
- 10 yıla kadar yaşayabilmektedirler.
- Göz kapakları kalın bir yapıdadır.
- Miğferli baş yapısına sahiptirler.
- Gözden kolayca kaybolabilirler. Takip etmesi zordur.
- Keskin pençeleri vardır.
- Ufak boynuzlara sahiptirler.
- Dilleri çok hızlı hareket edebilmektedir. Böcekleri kolayca yiyebilirler. Avlarını kaçırmaları neredeyse imkansızdır.
- Küçük ve çok keskin olmayan dişlere sahiptirler.
- Erkeklerin tek boynuzları vardır ve boyut olarak dişilere nazaran daha büyüktürler.
Bukalemun Türleri
Cüce Bukalemunlar (Bradypodian)
Bradypodian cinsi içindeki bukalemunlar Güney Afrika’ya özgüdür, hepsi cüce bukalemunlardır.
Transkei Cüce Bukalemun: Bazen Pondo cücesi olarak adlandırılan bu bukalemun, Güney Afrika’nın Doğu Cape eyaletine özgüdür. Bu tür neredeyse tamamen Port St. Johns bölgesinde yoğunlaşmıştır. Habitat kaybı nedeniyle, Transkei nesli tükenmekte.
Knysna Cüce Bukalemun: Bradypodian cinsindeki en uzun kuyruğa sahip olan Knysna cüce bukalemunu 7 inç uzunluğa kadar büyüyebilir ve belirgin bir gövdeye sahiptir. Bu özel çeşidin ten rengi genellikle parlak yeşilden maviye değişir ve mor, sarı ve hatta pembe lekeler gösterir.
Drakensberg Cüce Bukalemun: Bu küçük bukalemun, üst uzuvlarında ve yanlarında parlak mavi-yeşil tüberküller (küçük çıkıntılar) dışında, genellikle açık kahverengidir. Bazen yanaklarının üstünde ve başının üstünde bir miktar açık mavi renk oluşur.
Robertson Cüce Bukalemun: Küçük Karoo olarak da adlandırılır. Altı inçten fazla büyümeyen orta büyüklükte bir cüce bukalemundur. Bu tür, Western Cape eyaletinde yaşar ve genellikle grimsi veya zeytin renkli görünür.
Kara Başlı Cüce Bukalemun: Güney Afrika’daki KwaZulu-Natal’da bulunan bu türe bazen KwaZulu cüce bukalemunu denir. Genelde kahverengimsi renkte olup, daha koyu renkli kafalıdır. İsme rağmen, Kara Başlı cücelerin aslında tamamen siyah renkli kafaları yoktur.
Cape Cüce Bukalemun: Bu tür, gövdesi ve başındaki turuncu lekelerle çoğunlukla yeşildir. Erkekler daha parlak yeşildir, dişiler ise daha soluk olma eğilimindedir. Bu tür yumurtlamak yerine canlı doğum yapan bukalemun türlerinden biridir.
Setaro Cüce Bukalemun: Daha küçük cüce bukalemunlardan biri olan Setaro çeşitleri 4 inçten fazla uzunluğa sahip değildir. Ayrıca diğer çeşitlerden daha küçük bir boğaz yapısına sahiptirler.
Smith Cüce Bukalemun: Bu Afrika cüce bukalemunu, renk değiştirme yeteneklerini bir kamuflaj yöntemi olarak kullanan türlerden biridir.
Natal Midlands Cüce Bukalemun: Kara Başlı cüce ile yakından ilişkilidir. Natal Midlands çeşidi yalnızca yaklaşık 3 inç uzunluğa kadar büyür. Vücudunda belirgin çok renkli pullar vardır. Sarı bir baş tepesi ve beyaz boğazı vardır. Bu türü diğerlerinden ayıran, erkekler tarafından sergilenen turuncu şerittir.
Transvaal Cüce Bukalemun: Güney Afrika ve Svaziland’a özgü olan bu tür, genellikle dağların veya platoların yüksek kesimlerinde bulunan ormanlık alanlarda bulunur.
Namaqua Cüce Bukalemun: Batı cüce bukalemunu olarak da adlandırılan Namaqua cücesi, Namibya ve Güney Afrika’nın batı kıyısındaki sahil bitkilerinde yaşamayı tercih ediyor. Cins için oldukça büyük olan bu tür, altı inçten daha uzundur. Namaqua bukalemunun en ayırt edici özelliği, çeneleri boyunca uzanan oluk dizisidir.
Cins: Chamaeleo
Chamaeleo cinsine ait bukalemun türleri, kıvrık kavrayıcı kuyruk gibi en tanınmış bukalemun özelliklerini sergiler. Bugün piyasadaki evcil bukalemunların çoğu Chamaeleo’ya aittir.
İki Çizgili Bukalemun: İki Çizgili veya Yan Çizgili bukalemun olarak da anılan bu tür, Sudan, Etiyopya, Tanzanya, Somali, Kenya, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin bazı bölgelerine özgüdür. Genellikle kahverengimsi renktedir ve vücudunun her iki yanında bir dizi beyaz şerit gösterir.
Peçeli Bukalemun: Yemen bukalemunları olarak da bilinen peçeli bukalemunlar oldukça büyük olabilir. Bu tür, adını başının üstündeki tepeden alır. Aynı zamanda güzel, canlı desenlere sahip olduğu bilinmektedir.
Mücevherli Bukalemun: Madagaskar Ormanı bukalemunu ve Campan’ın bukalemunu olarak da adlandırılan bu tür oldukça küçük bir kertenkeledir (yaklaşık 5 inç büyür). Madagaskar’ın merkezi dağlık bölgelerinden, Mücevherli bukalemun, habitat kaybı nedeniyle tehdit altındaki türler olarak kabul edilir.
Ortak Bukalemun: Ortak bukalemuna aynı zamanda Akdeniz bukalemunu da denir. Parlak yeşilden donuk kahverengiye kadar değişen bu tür, özellikle renk değiştirmede ustadır.
Dev Üç Boynuzlu Bukalemun: Adından da anlaşılacağı gibi, Dev Üç Boynuzlu bukalemun büyüktür ve başından çıkıntı yapan üç boynuz benzeri yapıya sahiptir. Doğu Afrika’ya özgü olan bu tür Hawaii, Florida ve Kaliforniya’da yaşarlar. Yaklaşık 13 inç uzunluğunda ve 8 yıllık uzun bir ömre sahiptirler.
Zarif Bukalemun: Orta Afrika’da doğal olarak bulunan bu zarif bukalemun rengi yeşilden sarıya ve kahverengiye değişir. 15 inç uzunluğa kadar büyüyebilirler ve vücutlarının uzunluğu boyunca yeşil şeritleri vardır.
Fil Kulaklı Bukalemun: Kısa Boynuzlu bukalemun olarak da bilinen bu türün, büyük boy kulaklara benzeyen büyük oksipital lobları vardır. Erkekler burun bölgelerinden uzanan kısa, kemikli bir uzantı sergilerler. Renkleri donuk griden çarpıcı mavi ve yeşil tonlarına kadar değişir.
Yüksek Casqued Bukalemun: Bu tür bukalemun, Miğferli bukalemun ve Von Hoehnel’in bukalemunu da dahil olmak üzere çeşitli isimlerle bilinir. Doğu Afrika’da vahşi doğada bulunurlar. Bu tür olgunlaştığında yaklaşık 10 inç uzunluğa kadar ulaşır.
Cameroon Sailfin Bukalemun
Kamerun İki Boynuzlu Dağ bukalemunu olarak da bilinen bu tür, genellikle 700-1900 fit arasında değişen bir yüksekliğe sahip Kamerun dağlık bölgelerindeki yağmur ormanlarında bulunur. Genellikle yeşil olan bu türün iki büyük boynuzu ve büyük bir sırt yelkeni vardır.
Namaqua Bukalemun: Namibya, Afrika ve Güney Angola çevresindeki bölgelere özgü, yerde yaşayan bir bukalemun olan Namaqua, bölgenin en büyük bukalemun türlerinden biridir. Namaqua, yaklaşık 10 inç uzunluğunda büyür ve kuyruğu, vücudundan önemli ölçüde daha kısadır.
Owen’in Bukalemun: Bazen Owen’in Üç Boynuzlu Bukalemun olarak da anılan bu tür, Sahra Altı Afrika’ya özgüdür. Erkeklerde armalar ve üç boynuz bulunur. Bu, neredeyse bir fit uzunluğa kadar büyüyen oldukça büyük bir türdür.
Pfeffer’in Bukalemun: Pfeffer’in bukalemunu Afrika’nın Kamerun dağlık bölgelerine özgüdür. Şu anda dünyada bu türün bilinen bir düzineden az popülasyonu, orman arazilerinin kalıntılarıyla izole edilmiştir. Devam eden orman tahribatı, kalan nüfusları tehdit eltındadır.
Senegal Bukalemun: Bu tür Nijerya, Kamerun, Mali ve tabii ki Senegal’de bulunur. Genellikle zeytin rengindedir ve yaklaşık 9 cm uzunluğundadır. Bu türde dişi genellikle erkekten daha büyüktür.
Kaplan Bukalemun: Kaplan bukalemunu yetişkinlikte yaklaşık altı inç uzunluğa kadar büyür ve genellikle gri, turuncu, yeşil veya kahverengiyi içeren bir dizi renktedir. En ayırt edici özellikleri, çenesindeki sivri uçların gruplanması ve çenesindeki uzun, sivri çıkıntıdır.
Gergedan Bukalemun: Boynuz benzeri burnundan (özellikle erkeklerde belirgindir) adını alan bu tür, yaklaşık 11 inç uzunluğundadır. Başında ve sırtından kısmen aşağı doğru uzanan bir ibik vardır. Kuru ormanlarda yaşadığı batı Madagaskar’a özgü Gergedan bukalemunun yaşam alanı, ormansızlaşma tehdidi altındadır ve türler savunmasız kabul edilir.
Afrika Bukalemun: Sahel bukalemunu olarak da bilinen bu çeşit, Afrika’daki Sahel’in savan alanlarını kurutmak için endemiktir. Oldukça büyük olan bu bukalemun türü 18 inç uzunluğa kadar uzar. Genellikle yeşil renktedir ve bir dizi siyah nokta ve başında büyük, kemikli bir kasnak vardır.
Cins: Rhampholean
Rhampolean cinsinden kertenkeleler Afrika’ya özgüdür ve hepsi nispeten küçük boyuttadır.
Tanzanya Gütük-Kuyruk Bukalemun: Kütük kuyruklu bukalemunlar oldukça küçüktür ve vücutlarının geri kalanına göre kısa kuyrukları vardır. Genellikle gri veya kahverengidirler. Boynuzları olmasa da, uzuvlarında ve yanlarında “rozet benzeri bir uzantı” ve dikenli genişletilmiş pulları vardır. Boyutlarından dolayı, bu tür bukalemunların yanlış bir şekilde cüce bukalemunlar olduğuna inanılır.
Marshall’ın Afrika Yaprağı Bukalemun: Marshall’s Leaf bukalemunu ve Marshall’ın cüce bukalemunu olarak da adlandırılan bu tür, Mozambik ve Zimbabve’de bulunur. Küçük ormanlarda yaşayan bukalemun, sadece yaklaşık 1 ½ ila 3 inç uzunluğundadır. Adı, ağaç dalları üzerinde hareketsiz dururken bir yaprağa benzemesinden gelmektedir.
Spektral Cüce Bukalemun: Orta ve batı Afrika’nın yağmur ormanlarında ve kıyı ovalarında bulunan bu bukalemun türü de oldukça küçüktür. Yaklaşık 3 inç uzunluğa ulaşan bu türün kendine özgü yüksek, düz bir vücut şekli vardır.
Cins: Brookesia
Yaygın olarak Yaprak Bukalemunları olarak bilinen Brookesia cinsine ait türler Madagaskar’a endemiktir. Hepsi oldukça küçüktür ve bu cins içindeki türlerin çoğu yalnızca son birkaç on yılda keşfedilmiştir.
Decary’s Bukalemun: Nadir bir tür olan Decary bukalemunları yalnızca Madagaskar’da bulunur. Maalesef, bilinen tek popülasyon, habitat kaybı nedeniyle azalmaktadır; bu hayvanların nesli tükenmekte olduğu kabul edilmektedir.
Meraklı Be Cüce Bukalemun: Dünyadaki en küçük dört ayaklı hayvanlardan biri olan bu tür, bukalemunlar arasında daha yeni keşfedilen türlerden biridir. Bu bukalemunun en ayırt edici özelliği küçücük boyudur. Meraklı Be cüce bukalemunları, sadece yarım inç ila bir inçten biraz daha uzun olacak şekilde büyür.
Antongil Yaprak Bukalemun: Minimal boyutları ile de ayırt edilen Antongil Leaf bukalemunları, kuzeydoğu Madagaskar’dandır. Ormansızlaşmanın bir sonucu olarak, bu türün nesli tehlike altında sayılır.
Zırhlı Yaprak Bukalemun: Bu bukalemun, Brookesia cinsinin en büyüğüdür, uzunluğu 11 cm’ye kadar ulaşır. Kahverengi ve dikenlidir. Kuzeydoğu Madagaskar’da yaşarlar.
Ölü Yaprak Bukalemun: Bu bukalemuna bazen Kahverengi Yapraklı bukalemun denir. Bu isimler yaratığın görünüşünden gelir. Renkleri – kahverengi, yeşil, koyu kırmızı, zeytin veya bunların kombinasyonları – ve yüksek, düz gövdeleri onları ölü bir yaprağa benzetir. Doğu Madagaskar’a özgü olan bu küçük bukalemunların etkileyici boynuzları ve dikenli pulları vardır.
Yosunlu Yaprak Bukalemun: Yosunlu Yaprak veya Iaraka Nehri bukalemunu, Madagaskar’dan eşsiz görünümlü bir örnektir. Ayrıntılı desen ve renk (genellikle sürekli değişen yeşil ve kahverengi kombinasyonları), bu türün adını nasıl aldığına dair hiçbir soru bırakmaz.
Thiel’in Cüce Bukalemun: Doğu Madagaskar’da da bulunan bu tür çok küçüktür ve yoğun ormanlık habitatıyla kolayca karışabilir. Tehlike altında olmasa da, Madagaskar’daki orman alanlarının hızla kaybedilmesi nedeniyle bu türün korunması konusunda endişeler var.
Cins: Furcifer
Brookesia cinsine ait olan bukalemunlar Furcifer çoğunlukla Madagaskar’da endemiktir.
Labord’un Bukalemun: Labord’un bukalemunu güneybatı Madagaskar’dandır. Bu tür, herhangi dört ayaklı omurgalıdan en kısa ömre sahip olmasıyla ayırt edilir. Bu bukalemun yumurtadan çıktıktan sonra yaklaşık 4 ila 5 ay yaşar.
Halı Bukalemun: Bazen Beyaz Çizgili bukalemun olarak adlandırılan bu tür, çoğunlukla Madagaskar’ın merkezinden gelir. Erkekler genellikle yeşildir, dişiler ise daha geniş bir renk ve şerit çeşitliliği sergiler. Halı bukalemunları, Kuzey Amerika’da ve dünyanın her yerinde evcil hayvan olarak yetiştirilir ve satılır.
Tusked Bukalemun: Erkek Tusked bukalemunlar olgunlaştıktan sonra 19 inç uzunluğa ulaşabilir. Erkek örneklerde görülen sivri uçlu rostal ekler, bu türe adını veren şeydir. Bu bukalemunlar renk ve desen bakımından çeşitlilik gösterir, bazıları düz parlak yeşil renk gösterirken, diğerleri koyu renklere sahiptir.
Meleğin Bukalemun: Kuzeybatı Madagaskar’dan gelen bu bukalemun türü genellikle kahverengi veya grimsi renktedir ve başının önünde belirgin bir sivri uç vardır.
Panter Bukalemun: Panter bukalemunları çeşitli parlak renklere sahiptir ve genellikle evcil hayvan olarak yetiştirilen ve satılan bukalemun türlerinden biridir. 10 – 18 inç arasında uygun şekilde bakıldığında 7 yıla kadar yaşayabilirler.
Dikenli Bukalemun: Bazen Siğil bukalemun veya Timsah bukalemun olarak da adlandırılan bu türün kendine özgü bir kaskı ve gözleri ile burnu arasında uzanan küçük sırtları vardır. Genellikle gri veya kahverengidir, biraz daha koyu beneklenir ve gövdesinin her iki yanından aşağı doğru düz beyaz olmayan bir şerit geçer.
Outstalet’in Bukalemun: Bu tür aynı zamanda Malagasy Dev bukalemun olarak da bilinir. Bu kertenkeleler 2 fit uzunluğuna kadar büyüyebilir ve genellikle en büyük bukalemun türü olarak kabul edilir. Genellikle gri renklidirler.
Wills ‘Bukalemun: Wills’in bukalemunu (Canopy bukalemunu olarak da bilinir) genellikle yeşil ve beyazdır ve bazı kahverengi lekeler vardır. Madagaskar’a özgü, yüksek rakımları ve ılıman sıcaklıkları tercih ettiği bilinmektedir.
Petter’s Bukalemun: Bu tür, yanlarda beyaz çizgili ve çarpıcı beyaz dudaklı, genellikle parlak yeşil renktedir. Özellikle çarpıcı renk değiştirme yetenekleri gösteren dişilerle, ortalama 6 inç uzunluğunda büyürler. Bu türün erkeklerinin, yüzünden çıkıntı yapan belirgin bir çıkıntı vardır.
Cins: Calumma
Calumma cinsi yalnızca Madagaskar ile sınırlıdır ve adını peçe veya başlık anlamına gelen Yunanca “kalimma” dan alır. Bunun nedeni, cins içindeki türler tarafından sergilenen belirgin oksipital loblardır.
Yan Çizgili Bukalemun: Bu türe bazen Perinet bukalemunu denir ve parlak yeşil rengiyle bilinir. Soluk çizgiler, her iki tarafta da vücudunun uzunluğu boyunca uzanır. Aslında Yan Çizgili bukalemunun tanınmış alt türü vardır.
Burun Boynuzlu Bukalemun: Bu türün Big-Nosed bukalemun olarak anıldığını duyabilirsiniz. Küçüktürler ve ortak isimlerini yüzünün önünden çıkıntı yapan uzun burun benzeri uzantıdan alırlar.
O’Shaughnessy’nin Bukalemun: Madagaskar’ın merkezi dağlık bölgelerine özgü olan O’Shaughnessy’nin bukalemunu genellikle kahverengimsi gridir ve boyun bölgesinde daha koyu lekeler vardır. Erkeklerin burunlarında kısa, kemikli bir çıkıntı vardır ve yaklaşık 15 inç uzunluğuna kadar büyür.
Boettger’ın Bukalemun: Mavi Burunlu bukalemun olarak da adlandırılan bu bukalemun oldukça küçüktür (5 inçten uzun olmamak üzere büyürler). Genellikle kahverengi, kahverengimsi yeşil ve kahverengimsi sarıdır. Bazı örnekler çarpıcı mavi noktalar gösterir.
Kapşonlu Bukalemun: Bazen Örtülü bukalemun ismiyle karıştırılsa da, Kapşonlu bukalemun kuzeydoğu Madagaskar’dan eşsiz bir türdür. İlkinden farklı olarak, ikincisi savunmasız bir tür olarak kabul edilir.
Malthe Bukalemun: Doğu Madagaskar’ın dağ bulutu ormanlarına ve yağmur ormanlarına özgü olan Malthe bukalemunu, erkek örneklerinde görülen büyük oksipital lobu ve burun benzeri uzantılarıyla ayırt edilir. Çiftleşme mevsimi boyunca, dişiler oksipital lobları çevreleyen ve göz kapaklarını örten çarpıcı mavi işaretler sergiler.
Parson’s Bukalemun: En büyük bukalemun türlerinden biri olan Parson’ın bukalemunun, 27 inç uzunluğa kadar büyüyebilen iki alt türü vardır. Çok çeşitli renk varyasyonlarında görülebilirler ve herhangi bir bukalemunun en uzun ömürlerinden birine sahiptirler. Sağlıklı bir Parson’ın bukalemunu neredeyse on yıl yaşayabilir.
Küre Boynuzlu Bukalemun: Küre Boynuzlu bukalemunlar ayrıca Yassı Casqued bukalemunlar olarak da adlandırılabilir. Yüzlerinin önünde iki yumrulu uzantılar vardır ve bunlara doğrudan bakmadığınız sürece ayırt edilmesi zor olabilir.