Borik Asit Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Borik Asit Nedir? Nasıl Kullanılır?

Çoğu zaman böcek ilacı, koku giderici ve antiseptik ürünlerde kullanılmakta olan borik asit, suda çözünebilme özelliğine sahiptir. 169 ve 360 santigrat derece erime noktası olan bu asidin, soğuk sudaki çözünürlüğü ise sıcak suya oranla daha az olmaktadır. Ayrıca asidin moleküler ağırlığı ise 61.83 olarak ölçülmüştür.

Gliserinin yanı sıra alkolde de çözünebilme özelliğine sahip olan borik asit, 175 santigrat dereceye kadar ısıtıldığında ise su kaybetmektedir. Bu su kaybı asidin metaborik şeklini almasına neden olmaktadır. Öte yandan 175 santigrat derecenin üzerine çıkan bir ısıtılma yaşandığında ise tetraborik asit oluşumu gerçekleşmektedir. Asidin çok fazla ısınması ise, camsı bor trioksit halini almasına neden olacaktır. Borik asidin sodyum peroksit ile reaksiyona girmesi ise beyazlatıcı olarak da kullanılmakta olan perokseborat elde edilmesini sağlamaktadır. İşte borik asit nedir? Nasıl kullanılır? Sorusunun tüm detayları!

Borik Asit Üretimi

Özellikle de temizlikle yakından ilgilenmekte olan kadınların en çok merak ettiği konular arasında borik asidin nasıl bir üretimden geçtiği yer alır. Mineraller halinde bulunabilen bu asit özellikle de çözeltilerde daha çok bulunmaktadır. Buhar püskürten volkanların civarında da yer alan borik asidin laboratuarlarda elde edilmesi ise bor halojenürlerin hidrolizinden elde edilmektedir. Peki borik asit nedir? Nasıl kullanılır? Hangi işlemlerden geçerek kullanıma hazır olur? Borik aside dair merak ettiğiniz ne varsa sizler için araştırdık. Ticari amaçlı olarak kullanıma sunulan borik asit, boraks çözeltisine klorür veya sülfürik asit ilavesi ile elde edilmekte ve bu borik asit %99.9 safkan olma özelliğine de sahip olması ile bilinmektedir.

Türkiye’de kolemanitten üretimi sağlanan borik asit, kolemanitin sülfürik asit ile reaksiyona girilmesi sonucu oluşmaktadır. Üretim sürecinde kolemanitin boyutu 0.2 mm şeklinde değirmenlerde öğütüldükten sonra, sülfürik asitle reaksiyona sokularak çözeltiye alınmaktadır. Fakat borik asidin oluşumu için belirli aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Borik asit nedir? Nasıl kullanılır? Borik asit üretim sırasında hangi aşamalardan geçer? Bu aşamalar sırasında neler yapılmaktadır? İşte borik aside dair tüm detaylar!

İlginizi Çekebilir  Free Chegg Accounts 2023 | Premium Account And Password

Borik Asit Üretim Aşamaları

80-100 santigrat derecede gerçekleşen bu reaksiyonda çözeltiye alındıktan sonra da yine birtakım aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Bu aşamalardan ilki ise filtrasyon olmaktadır. Kolemanit asit ile çözeltiye alınmasının ardından, kimyasal reaksiyon sebebiyle de jips çamuru oluşumu gerçekleşmektedir. Jips çamurunun ortamdan uzaklaştırılması için de çözelti basınçlı olan filtrelerden süzülmesi gerekmektedir. Bu işleme de filtrasyon adı verilmektedir.

İki aşamalı olarak gerçekleşen filtrasyonun ilk adımında tüm çözelti 15-20 dakika boyunca süzülmektedir. Sonrasında ise basınçlı filtrede 3 saat süzüldükten sonra ortaya çıkan madde havuza gönderilmektedir. Filtrasyonun ardından ise kristalizasyon aşaması gelmektedir. Oluşan kolemanit çözeltisinin sabit bir debiyle kristalizatöre beslenmesinin ardından da kristalizatöre gelen çözelti, özel spreyle püskürtülmektedir. Bu püskürtme işlemi sırasında ise kristalizatöre yayılım gerçekleşmektedir. Oluşan kristallerin genişliğinin artırılması ile de işlem çok daha verimli hale getirilmektedir. Fakat burada bilinmesi gereken şeylerden biri de kristal boyutlarının etkilenmekte olduğu etkenler olmaktadır. Bu etkenleri de beslenen çözeltinin hacmi ve beslenme hızı çözelti içerisindeki katılar olarak açıklamak mümkündür.

Diğer bir aşama olan santrifüj ile ise çözeltinin kristalizatöre 80-90 santigrat derece sıcaklıktan girmesinin ardından 40-45 santigrat derece sıcaklıkta çıkması işlemi gerçekleşmektedir. Santrifüje beslenen çözelti, kristallerinden bu aşama esnasında ayrılmaktadır.

Çözeltinin son aşamasına ise kurutma adı verilmektedir. Bu aşamada, santrifüjden çıkan kristaller nemli olduğu için yataklı kurutucularda özel olarak kurutulmaktadır. Dışarıdan alınan havanın belli bir sıcaklığa gelinceye kadar ısıtılmasının ardından da kurutucu için yerleştirilmiş olan malzemeye alttan veriliş işlemi gerçekleşmektedir. Borik asit nedir? Nasıl kullanılır? Kullanım alanları nelerdir? Sizler için hepsini araştırdık. İşte tüm detaylar!

Borik Asidin Kullanım Alanları

Borik asidin kullanım alanları arasında en başta tuzların elde edilmesi gelmektedir. Isıya dayanıklı kumaşların yanı sıra, yanmaz kumaşlarda, deri üretiminde, çelik sertleştiricide, elektroliz banyolarında ve porselen parlatmada kullanılan bu asit çeşidi, ayrıca antiseptik ve aktiviral özelliklere de sahiptir. Bu sebeple de borik asidin sulu çözeltileri, gargaralar, göz damlaları, kozmetik ürünleri ve cilt losyonlarında da tercih edilmektedir. Öte yandan borik asit ve tuzları, ticari olarak satılmakta olan pek çok böcek öldürücü ve ahşap koruyucu ürünlerinin de bileşenleri arasında yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir  Balmumu Nedir? Nerelerde Kullanılır, Özellikleri, Faydaları

Merhem, krem, banyo tuzları, seramik sanayisi, gübre gibi pek çok üründe de kullanılan borik asidin ayrıca faydaları ve zararları da söz konusu olmaktadır. Peki borik asit nedir? Nasıl kullanılır? Borik asidin faydaları ve zararları nelerdir? Merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Borik Asidin Faydaları

Özellikle mantar tedavisinde son derece etkili olan egzama, sivilce gibi cilt hastalıklarında kullanılmaktadır.

  • Göz enfeksiyonları gibi hastalıklarda kullanılan sularda tercih edilmektedir.
  • Göz enfeksiyonlarının yanı sıra göz kızarmalarında da birebir etkiye sahiptir.
  • Temizlik ürünleri içeriğinde de tercih edilen borik asit, lekeleri çıkarma konusunda da özellikle tercih edilmektedir.
  • Evde koku giderici olarak da kullanılmakta olan bu asit türü, hamam böceği, tahta kurusu, güve gibi problemlere karşı da en etkili malzemeler arasında ilk sırada gelmektedir.
  • Koku giderici özelliği ile bilinen bu asit, ayak kokusu için de sıkça kullanılmaktadır.
  • Klozet, lavabo gibi mikrobun bol bulunduğu yerlerde tercih edilen borik asit, daha az enerji kaybıyla temizliğin etkili olmasını sağlamaktadır.
  • Leke giderici özelliğine sahip olduğu için çamaşır makinesine de eklenerek, lekelerin kolaylıkla çıkmasını sağlamaktadır.

Borik Asidin Zararları

Doğru ve güvenli bir şekilde kullanıldığı sürece herhangi bir zararı bulunmayan borik asidin kullanımı sırasında önemli olan en önemli unsur, ağız ya da yara yoluyla temas edilmesini engellemek olmaktadır. Bunun yanı sıra, cildi tahriş edebileceği için dikkatsiz kullanımından kaçınmak ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanması da önem arz etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı