Aspir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Aspir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Aspir; otsu, yıllık yetişen ve dikenli bir bitkidir. Halk arasında yalancı safran, kır safranı ve papağan yemi olarak da adlandırılan bitkinin en çok yetiştirildiği yerler arasında; Meksika, Hindistan ve Amerika yer almaktadır. Türkiye’de de azımsanmayacak derecede aspir üretimi yapılmaktadır. Aspir üretimi Türkiye’de yeni yeni gelişen bir alandır. Türkiye’deki aspir üretim merkezlerinin başında Eskişehir ili gelmektedir.

Aspir bitkisi, papatya familyasının bir üyesidir. Bahar aylarında ekilmesi tavsiye edilen bitkinin bakımı oldukça kolaydır. Yaz sonuna doğru çiçek açmaya başlar ve çiçeklerin renkleri kırmızı, sarı veya turuncu olarak farklılık göstermektedir. Aspirin en popüler kullanım türü yağıdır. Tohumlarından elde edilen yağ dünyanın her yerinde oldukça fazla tercih edilen bir üründür. Aspir nedir? Aspir nerelerde kullanılır? Aspir faydaları nelerdir? Aspirin zararı var mı? Aspir nerede yetişir? Tüm bu soruların cevabı ve çok daha fazlası yazımızda yer almaktadır.

Aspir Nerede Yetişir?

Aspir, zorlu iklim koşullarına dayanıklı ve çok sulanma ihtiyacı olmayan bir bitkidir. Sadece önemli zamanlarda sulama yapılması bitkinin gelişimi için yeterli olacaktır. Mevsimlik yağmur alan bölgelerde yetişmesi mümkün bir bitkidir. Bu yüzden çok yağmur almayan kurak bölgelerde aspir bitkisine rastlamak olağandır. Dikenli ve dikensiz olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Arabistan, İran ve Pakistan gibi ülkelerde aspir üretimi oldukça yaygındır. Aspir Türkiye’de de üretilmeye başlanmıştır. Türkiye’deki üretim alanlarının arasında; Isparta, Burdur ve Konya illeri yer almaktadır. Günümüzde daha çok popüler hale gelen aspirin üretim alanları da git gide artmaya devam etmekte. Aspirin Türkiye merkezi Konya olarak bilinmektedir. Genel olarak en verimli tohumlar Konya şehrinden temin edilmektedir.

Aspir Nasıl Kullanılır?

Birçok faydası olan aspir bitkisinin birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Bitkinin farklı kısımları farklı sektörlerde kullanıldığından dolayı her kısmının ayrı ayrı birer amacı vardır. Bu da aspir bitkisini daha cazip hale getirmektedir.

Aspir bitkisinin çiçek kısmı boya sanayisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Boya sektöründe aspir bitkisi popüler bir üründür. Boya sanayisindeki zararlı sentetik malzemeleri düşününce aspir çiçeğinden elde edilen boyalar sağlık açısından tercih edilmesi en uygun malzemelerin başında gelmektedir. Diğer yandan sapları da büyükbaş hayvanların saman ihtiyacını gidermektedir. Oldukça kaliteli saplar elde edilen aspir hayvan beslenmesinde kullanıma uygundur. Sapları yem olarak kullanmak istemeyenler gübre olarak tarlalarda kullanabilirler. Aspir sapları toprağın verimini arttıran bir yöntemdir. Aspir bitkisinin tohumları da fazlasıyla değerlidir.

İlginizi Çekebilir  Kafur Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları, Zararları

Aspir tohumları olan bir bitkidir. Aspirin tohumlarından yağ elde edilmektedir. Elde edilen yağ Ayçiçek yağı kadar önemli bir role sahiptir. Yeteri düzeyde yeme içme yağı ihtiyacının karşılanması durumunda kalan yağlar da farklı alanlarda değerlendirilebilmektedir. Türkiye’nin petrol ihtiyaçları yüzünden dışa bağımlı olduğu düşünülünce aspirden elde edilecek olan biyodizel de önemli bir yere sahiptir. Aspir bitkisinden ne kadar fazla biyodizel elde edilebilir ise ülkenin dış harcamaları da o kadar düşecek ve kar etmesi mümkün hale gelecektir.

Mide sorunu yaşayanlar aspiri bir litrelik su şişesine yarım gram aspir atarak su ile oluşan karışımı tüketebilirler. Aspir midenin çalışma fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirmesini sağlayan bir bitki türüdür. Tamamen doğal bir yöntem olan bu karışım mide ilaçlarından daha sağlıklı bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aspirin kurutulmuş çiçekleri çay yapılarak tüketilmeye uygundur. Aspirin çiçeğinden yapılan çay öksürük gibi problemlerin çözümünde etkilidir. Akciğer rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı olan bu çayı istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Aspirden yağ, sabun, cila, boya, ve daha birçok malzeme elde edilmektedir. Çoğu sektörün ham maddesi olma özelliğine sahip aspir birçok alana hizmet sunmaktadır.

Aspir yemek yapımlarında da oldukça tercih edilen bir üründür. Yemeklerde renk ve aroma katması amacı ile kullanılan aspir çoğu tarifte gizli kurtarıcıdır. Pirinç pilavlarında safran yerine tercih edilmektedir. Hem görsel hem lezzet açısından yemeklere farklı bir dokunuş katmaktadır. Şimdi aspir faydaları na geçelim.

Aspir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Aspirin Faydaları

Aspir Faydaları: Aspir bitkisi sağlık açısından mucizevi bir bitkidir. Uzmanların yaptığı bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki aspir alternatif tıp alanında insanlara yardımcı olmak konusunda oldukça başarılı bir bitkidir. Aspirin faydalarını merak edenler ve aspir neye iyi gelir? Diye merak eden okurlarımız için aspirin sayısız faydalarını bir araya getirdik. İşte aspir faydaları;

  • Bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilere yararlı bir bitkidir.
  • Akciğerde oluşabilecek rahatsızlıkları önlemektedir.
  • Mantar rahatsızlığına iyi gelmektedir. Buna ilave olarak egzama gibi çeşitli cilt rahatsızlığı yaşayan bireylere de olumlu etkileri vardır.
  • Bünyesi hassas bireylerin alerjik reaksiyonlardan etkilenme derecesini azaltır. Alerjik reaksiyonlara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Kişinin direncini ve kuvvetini arttırır.
  • Kişinin vücudunda meydana gelen serbest radikallere karşı koruyucudur. Serbest radikallerin yayılmasını ve zarar meydana getirmesini önler.
  • Aspir bitkisi vücuttaki serotonin ihtiyacını karşılamaktadır. Vücudun enerjisinin gün boyu yüksek olmasını ve bireyin tam performans çalışmasını sağlamaktadır.
  • Kalp ve damar rahatsızlıklarının önleyicisi olarak da kullanılmaktadır. Damar tıkanıklığını önler ve bireyin sağlığını korur.
  • Felç rahatsızlığına yakalanma riskini azaltmaktadır.
  • Antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Regl günlerinin düzenli olmasını ve sancılarını dindirerek bireyin rahatlamasını sağlamaktadır. Ayrıca aspir bitkisi hormonları düzene sokarak düzenli bir regl takviminiz olmasını sağlamaktadır.
  • Yüksek tansiyon riski taşıyan bireylerin tansiyondan korunmasını sağlamaktadır.
  • Sindirim sistemini düzenler ve kabızlık probleminin yaşanmasını engeller.
  • Özellikle diyet yapan bireylere yardımcıdır. Çünkü metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırmaktadır.
  • Omega 3 ve Omega 6 içermektedir. Vücudun Omega ihtiyacını karşılamaktadır.
  • Mineral açısından oldukça zengin bir bitkidir. Kalsiyum ve fosfat mineralleri açısından zengindir.
  • Demir eksikliğini gidermektedir.
  • Damar sertliği oluşumunu engellemektedir.
  • Çeşitli sebeplerden meydana gelen kusma ve mide bulantısı gibi sorunların önüne geçmektedir.
  • Vücut ısısını dengelemektedir.
  • Balgam sorununa iyi gelmektedir.
  • Çay olarak tüketildiğinde sinir bozukluklarına ve strese iyi gelmektedir. Kişiyi rahatlatarak dinlenmesini sağlar.
  • Ağrıları dindirerek kas ve eklemlere iyi gelmektedir.
  • Diyabet hastalarının kan şeker düzeyini kontrol altına almaktadır.
  • Saç bakımında ve sağlığında etkili bir bitkidir. Saçın daha güçlü ve parlak görünmesini sağlamaktadır.
  • Ciltteki kuruluğa ve döküntülere iyi gelmektedir. Kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
  • Vücudun gerek duyduğu E vitamini karşılamaktadır.
İlginizi Çekebilir  Çemen Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Aspirin Zararları

Aspir bitkisi kişilerin günlük hayatında kullanmayı tercih ettikleri şifalı bir bitki olarak bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda aspir kullanımından kaynaklı aspirin zararları meydana gelebilmektedir. Bu durumda aspirin yan etkileri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Aspirin yan etkileri arasında; geğirme, gaz çıkarma, mide bulantısı, ishal gibi reaksiyonlar yer almaktadır. Bu belirtilerin devam etmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna veya aile doktorunuza başvurabilirsiniz. Bu tarz bitkisel ürünlerin ciddi zararlarına pek rastlanmamaktadır. Ancak yine de tedbirli davranmak önem arz etmektedir.

Aspir bazen kan pıhtılaşmasını durdurarak vücudun normal şekilde çalışmasını engellemektedir. Bu yüzden herhangi bir ameliyat operasyon geçireceksiniz bu süreç içerisinde aspir kullanmamaya özen gösteriniz. Yoksa ameliyat sırasında fazla kan kaybetmeniz neden olabilir. Doktor tavsiyelerini ve uzman görüşleri dikkate alarak aspir tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Hamile kadınların aspir tüketmemesi gerektiği söylenmektedir. Bunun sebebi olarak uterus kasılmasının yaşanma ihtimalini arttırması gösterilmektedir. Hamileliği riske atacak olan bu bitkiden doğum sürecinde uzak durmanız tavsiye edilenler arasında yer almaktadır.

Aspir bitkisi hipotansiyon rahatsızlığı olan kişilere de önerilmemektedir. Hipotansiyon hastaları doktorlarından habersiz aspir bitkisi tüketmemelidirler. Kan basıncını olumsuz etkileyecek olan bu bitki vücut değerlerini etkilemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı