Alexander Fleming Neyi Buldu? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Alexander Fleming penisilin buluşu ile bilinen ünlü bilim insanıdır. Bilim alanında yaptığı çalışmalar ve sürekli deneyleri ile insanların hayatını kurtaracak bir buluşa imza atan Fleming hayatı boyunca bunun onurunu taşımıştır. Kendisi İskoç asıllı bir bakteriyelogdur.
Alexander Fleming Hayatı
Fleming 6 Ağustos 1881 yılı ile 11 Mart 1955 yılları arasında hayatını sürdürmüş bir bilim insanıdır. Annesi ve babası ile İskoçya’da yaşamaktaydı. Ailesi çiftçilikle uğraşan fakir bir aileydi. Alexander ise küçüklük yılarından itibaren doktorluğa merakı olan ancak imkanları olmayan bir çocuktu. Bir gün ilginç bir olaylar dizisi yaşanır ve bu yaşanan Alexander’ın hayatını değiştirir.
Alexander köyünün yakınlarında bulunan nehir civarında çiftçilik için babasının istediklerini toplarken birden nehirde boğulan birini görür. Nehirde genç bir adam çırpınarak yardım istiyordu. Alexander durmadan koşarak yardım etti. Boğulmak üzere olan adamı kurtardı. Genç adamın boğulma nedeni ise ayağına giren şiddetli kramptı.
Alexander’ın genç adamı kurtarması sonrasında genç adamın babası ona teşekkür etmek için bir hayali olup olmadığını sorar. Bunun üzerine gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hayali imkanlı kılar ve Alexander’ın eğitim masraflarını karşılamayı teklif eder.
Boğulmak üzere olan genç adam ilerde adını birçoklarının unutmayacağı biriydi. Kendisi daha sonra Fleming’in hayatını tekrar kurtaracağı Winston Churchill’di. Öyle ki yıllar sonra Churchill’in hayatını tekrar kurtarması da penisilin buluşu ile olmuştu.
Fleming’in hayatında önemli bir yeri olan Winston Churchill önce onun eğitim masraflarını karşılayan bir kaynak sonra da ünlenmesine imkan tanıyan bir hasta olmuştu. 1943 yılının aralık ayında Churchill o zamanlar tedavisi olmayan zatürre rahatsızlığına yakalanmıştı.
Zatürre hastalığının tedavisi olmaması nedeni ile ölümcül olarak nitelendiriliyordu. O aralar penisilin buluşunu tamamlayan Fleming haberi alıp almaz Churchill’in yanına giderek onun tedavisini gerçekleştirdi. Penisilin gerçekten işe yarıyordu.
Başbakan olan Churchill’i tedavi eden penisilin daha sonra binlerce insanın da hayatını kurtaracaktı. Alexander Fleming hayatı boyunca gerçekleştirdiği araştırmalar ve bakteriler ile ilgili deneyleri sonunda oldukça başarılı bir buluşa imza atmıştır.
Alexander Fleming ve ailesi hakkında bilinen pek fazla bilgi mevcut değildir. Ailesinin İskoçya sınırlarında yaşayan fakir bir çiftçi aile olduğu bilinmektedir.
Alexander Fleming Eğitimi
Alexander Fleming eğitim hayatı boyunca sürekli bakteriler ve tıp alanında ilgi duymuş ve kendini bu alanda geliştirmek için çaba sarf etmiştir. 1901 yılında henüz 20 yaşında iken amcasından kendisine kalan miras ile tıp fakültesine kayıt olur.
1903 yılında gerçekleştirdiği bu kayıt için Paddington’da bulunan ST Mary’s Hospital Medical School okuluna başvurur. 1906 yılında okulundan mezun olur. Kilmarnock’ta bulunan akademide 2 yıl kadar faaliyet gösterir. Ardından tıp eğitimi aldığı hastanede çalışmaya başlar. Çalışma süreci I. Dünya savaşının çıkması ile kesilir.
Fleming savaşta cephede askerlik görevini yerine getirir. Bu sırada askerlerin enfeksiyon nedeni ile yaşamlarını yitirdiğini görerek etkilenir. Savaş bittikten sonra eski çalıştığı hastaneye geri dönerek antiseptik ilaçlar üzerine çalışmaya başladı.
Alexander Fleming Bilimsel Çalışmaları
Alexander Fleming bilimsel çalışmalarına yön verirken insanların enfeksiyon nedeni ile hayatlarını ne kadar kolay kaybedebildiğini görmesi üzerine antiseptikler üzerine yönlendirir. Bu çalışmaları sırasında sürekli dağınık bir ortamda çalışması nedeni ile eleştirildi. Oysa ki bu dağınık ortam sayesinde Fleming iki icadını da keşfedecekti.
1920’li yıllarda Fleming lizozimi keşfetti. Bu keşif şans eseri Fleming’in bakteri dolu bir kaba yanlışlıkla hapşırması sonucu ortaya çıktı. Bakterilerin mukus ile temas etmeleri ile birlikte öldüklerini keşfederek lizozim keşfini yaptı.
Fleming 1924 ile 1948 yılları arasında bilim alanındaki çalışmalarına durmadan devam etti. Birçok çalışmasını akademik bağlamda yayınladı. Bakteriler üzerine yoğunlaşan Fleming’in sonraki buluşu ise penisilin olacaktı.
Alexander Fleming ve Penisilin Keşfi
Penisilin Fleming’in adını dünyaya duyuran buluşudur. Günümüzde hala bu buluşu ile sıkça adı anılmaktadır. Penisilin keşfi ise Fleming’in dağınık laboratuvarında vakit geçirirken bir mantar kolonisi keşfetmesi ile başladı. Dağınık olan deneyleri bir düzene koymak için incelemeye başlayan Fleming sonunda ilginç bir mantar kolonisi keşfetmişti.
İncelemeleri ile birlikte mantarların zararlı olmaya eğilimli olan bakterileri öldürüyordu. Bu buluşu ile birlikte mevcut penisilin için ilk temeller atılmış bulunuyordu. Penisilini günümüzde kullanılan formuna dönüştüren ve Fleming’den ilham alan iki bilim insanı Howard Florey ve Ernst Boris Chain olarak bilinmektedir.
Fleming’in bu çalışmaları II. Dünya Savaşı sonrasında meydana gelen birçok vakanın ölümsüz bir şekilde giderilmesinde etkin ve başarılı olmuştur. Bu nedenle günümüzde hala çalışmaları değer taşımaktadır.
Alexander Fleming Aldığı Ödüller
Alexander Fleming aldığı ödüller ile bilimsel çalışmalarının bilim dünyasında hatırı sayılır bir hal alan bilim insanlarından biridir. Söz konusu bilim olduğunda Alexander Fleming çalışmaları ve araştırmaları ile sürekli aktif olan bir bilim insanıydı. Fleming’in layık görüldüğü ödüller aşağıdaki gibidir;
- 1944 yılında şövalyelik unvanını kazanmıştır.
- 1944 yılında şövalyelik unvanı ile birlikte John Scott tıp ödülünü almıştır.
- 1945 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü Florey ve Chain ile paylaşmıştır.
- İkinci dünya savaşında milyonlarca insanın hayatını kurtarması nedeni ile teşekkür almıştır.
Fleming hayatı boyunca dağınık laboratuvarında yaptığı çalışmaları ile insanların hayatını kurtarmayı başaracak buluşları ortaya koymuştur. Buluşları bilim dünyasında günümüzde dahi işlevsel olarak başvurulan kaynaklardır.